x

I Ejbybunkerens labyrintiske system af gange og rum i flere etager får publikum en historisk rejse tilbage i tiden, der langt fra minder om et klassisk museumsbesøg. Via en række digitale og interaktive installationer kan både børn og voksne opleve Ejbybunkerens, Vestvoldens og Befæstningens historie på nært hold.

Det der engang var en hemmelig militær bygnings, som skulle bruges til gensidig ødelæggelse, er nu omdannet til et oplevelsescenter med fokus på opdagelse og leg. 

I det nye oplevelses- og formidlingscenter kan man i bedste actionstil være kontraspion i et mobilspil og forsøge at forhindre 3. Verdenskrig som kontrolofficer ved det interaktive operationsbord. Eller man kan teste sin viden på ingeniørens levende skrivebord, grave volden ud sammen med Voldbisserne eller afprøve sine evner som cykelordonnans. Alt sammen i nyskabende, digitale universer, hvor publikum selv spiller hovedrollen. Med det nye formidlings- og oplevelsescenter får beboere og turister i hovedstadsregionen adgang til en helt unik attraktion, som kan kombineres med spændende naturoplevelser på den historiske Vestvold. 

Ejbybunkerens historie

Ejbybunkeren blev i 1954 taget i brug som kontrolcenter til Københavns nye luftforsvar, der skulle beskytte hovedstaden mod luftangreb under den kolde krig.

Bunkeren beholdt sin funktion i luftforsvaret helt frem til 1980. Herefter blev den brugt til forskellige, hemmeligstemplede formål af bl.a. Forsvarets Efterretningstjeneste, indtil den i 2005 blev overdraget Naturstyrelsen.

Myter og militære kodeord

Bunkeren er restaureret, men dele af interiøret er intakt – med f.eks. overklippede telefonledninger og skilte med kodeord for Danmarks militære status. Rygtet vil vide, at der i telefonrummet var en direkte linje til USA's præsident.

I 1980’erne fik myten om en hemmelig gang fra Amalienborg til Ejbybunkeren en hel delegation fra Folketinget til at tage ud for at lede efter den underjordiske gang. De vendte retur med uforrettet sag. For Ejbybunkeren giver ikke sådan slip på sine hemmeligheder. Men nu kan offentligheden få lov at opleve et vigtigt stykke Danmarkshistorie på helt tæt hold. 

Københavns Befæstningsværk

Ejbybunkeren  er en del af Københavns Befæstning som blev opført efter nederlaget til tyskerne i 1864 for at beskytte hovedstaden. Under 1. Verdenskrig var dens besætning på ca. 50.000 mand. Københavns nyere befæstning blev nedlagt som forsvarsværk efter 1. Verdenskrig, da teknologien løb fra anlæggene. Enkelte anlæg har dog været i brug indtil for få år siden, bl.a. Ejbybunkeren på Vestvolden som forsvarets efterretningstjeneste rømmede i 2004.

Partnerskabet bag projektet

Sammen Kulturstyrelsen og Naturstyrelsen står vi bag initiativet til at revitalisere Københavns befæstning gennem istandsættelsen af befæstningen, og meningen er at formidle den som en samlet attraktion og skabe mulighed for fysisk aktivitet og oplevelser. Københavns befæstning genopstår som en sammenhængende helhed, der forener et stykke danmarkshistorie med enestående kultur- og naturoplevelser. Den omfattende forsvarsring, der snor sig omkring Storkøbenhavn, synliggøres og formidles som den samlede attraktion den er. De tilhørende bygningsværker og naturarealer sikres, renoveres og udvikles, så de bevares for eftertiden.   

Københavns Befæstning