x

Fra det gamle til det nye Elefanthus

Det gamle tempelagtige Elefanthus i Københavns Zoologiske Have er en del af kulturarven for de fleste københavnere. Men som hjem for havens største dyr var det blevet utidssvarende. Udover at sikre en optimal dyrevelfærd har visionen for det nye Elefanthus været at give det så høj arkitektonisk kvalitet, at det bliver en lige så markant kulturel institution som det gamle. Huset har som arkitektonisk nyskabelse givet både Zoo og København et løft - og dertil udvide publikums oplevelser i og af haven. 

Et hus med masser af plads

Elefanthuset er opført som en integreret del af et helt nyt anlæg til elefanterne i Københavns Zoo. Huset er på 3.000 m² og er delvist sænket ned i terrænet. Elefanternes to indendørs opholdsrum er overdækket af gigantiske glaskupler, der som det eneste er synlige over jorden. På grund af glaskuplerne kan publikum opleve elefanterne lige godt, om dyrene er inde eller ude.

Elefantområdet er visuelt åbent, og på den måde er den oprindelige forbindelse til Frederiksberg Have blevet genskabt. Afgørende for vores støtte er, at huset er tegnet af den engelske arkitekt Norman Foster. Målet med den verdensberømte arkitekts deltagelse har været at sikre, at København med elefanthuset får tilført en arkitektonisk verdensattraktion, som vil fremme den arkitektoniske standard i byggeriet generelt.

Støtte

Den samlede pris for anlægget er 240 mio. kr.

Vores støtte var på 50 mio. kroner, som udelukkende gik til rådgivningsomkostninger, herunder udgifter til arkitektrådgivning.

Baggrund

Tradition for stjernearkitektur

Med Norman Fosters Elefanthus fortsætter Københavns Zoo en tradition for at lade fremtrædende arkitekter og tegnestuer præge havens udvikling.

Zoos direktør, Lars Lunding Andersen, fik ideen til at inddrage Norman Foster, da han under et besøg på British Museum i London så resultatet af arkitektens glasoverdækning af museet. Han allierede sig med kunstneren Per Arnoldi, som har udsmykket flere af Fosters værker. Med den danske kunstner som mellemmand lykkedes det i 2001 at få stjernearkitekten med på projektet.

Norman Foster er verdensberømt for mange store bygningsværker, herunder den internationale lufthavn i Hong Kong, The Gherkin og Millennium Bridge i London, ligesom han forestod renoveringen af Reichstag i Berlin.

Norman Fosters hjemmeside

Have med en lang historie

København Zoo er en af Europas ældste zoologiske haver. Den blev grundlagt i 1859 af den danske ornitolog, Niels Kjærbølling. Kongen gav ham lov til at låne en bid af Frederiksberg Have til formålet. Den første udstilling bestod af ørne, ugler, høns, ænder, kaniner, en ræv i en lænke, en sæl i et badekar og en skildpadde i en spand.

Den ældste bygning, der stadig benyttes, blev opført i 1872-1873. Det er kamelernes bygning. De mest kendte bygninger i zoo er det 50 meter høje tårn fra 1905 og Elefanthuset, som fra 1914 husede alle tykhuder, indtil tapirer og flodheste fik deres eget.

Forbindelsen til Frederiksberg Have er genetableret

Elefanthuset er opført i et 12.000 m² stort nyt anlæg i den nordlige del af Zoologisk Have ud mod Frederiksberg Have. Dermed har man fået frit udsyn til elefanterne og zoo fra Frederiksberg Have, og de to haver har igen en tæt forbindelse, som det var tilfældet oprindeligt. Overgangen mellem den romantiske have og zoo er blevet elefanternes ude-anlæg, udformet som et delvis udtørret flodleje. Elefanthusets omgivelser er udført af den danske landskabsarkitekt Stig L. Andersson.