Udover at afholde koncerter, så arbejder Fermaten også på at udvikle musikmiljøet i Midt- og Vestjylland via talentudvikling, udbredelse af de smalle genrer og ved at give gode muligheder for små koncerter med lokale musikere og andre aktiviteter med udgangspunkt i rytmisk musik. Spillestedets aktiviteter muliggøres af ca. 100 frivillige, der kommer fra hele landsdelen, og som gennem frivilligfællesskabet får et tilhørssted. Fermaten er en selvejende institution, og driften er støttet af Statens kunstfond, Herning Kommune og en række sponsorer.
Bedre rammer for frivillige, det musikalske vækstlag og publikum
Med projektet justeres Fermatens faciliteter, og der både skabes bedre muligheder for afvikling af de mest populære koncerter, samt bedre rammer for det musikalske vækstlag og det mangfoldige frivilligfællesskab og de passionerede medarbejdere på Fermaten. Konkret er det planen at opgradere de faciliteter, hvor de ca. 100 frivillige medarbejdere mødes og arbejder i forbindelse med afvikling af koncerter. Samtidig skal spillestedets lounge - der både bruges til små koncerter og til at samle landsdelens musikalske vækstlag - bygges om, så der bliver mere plads til aktiviteterne. Derudover er det også planen at forbedre flere af publikumsfaciliteterne, så de fungerer bedre i spidsbelastningsperioder. Endeligt får bygningen også en ny facade mod vest.
Videreføring og styrkelse det arkitektonisk udtryk
Fermaten er en sammenbygning af flere forskellige bygninger og har derfor flere forskellige arkitektoniske udtryk. I 2008 blev indgangen og den ene siden af bygningen ombygget med Kim Utzon som arkitekt, og fik et markant udtryk med et ekspressivt nyt tag og store murflader i en dynamisk komposition. Det er tanken, at ombygningen af den nye facade mod vest skal arbejde videre ud fra det arkitektoniske udtryk fra Fermatens nyeste dele ved den sydlige indgang. Projektet bliver derfor et eksempel på, at levende bygningskultur også kan være at forholde sig til og arbejde videre med det nyere arkitektoniske udtryk, som folkene bag Fermaten værdsætter og vurderer har styrket deres identitet og stolthed.
Livscyklusanalyser sikrer de mest klimavenlige løsninger
I den kommende fase, skal der arbejdes systematisk og dokumenteret på at mindske klimabelastningen. Det gøres ved, at der udføres LCA-beregninger af hele projektet i den indledende skitsefase. På baggrund af de beregninger findes materialer og løsninger, som reducerer projektets klimabelastning og ressourceforbrug i forhold til andre sammenlignelige projekter. I projekteringsfasen understøttes de konkrete byggetekniske løsninger af LCA-beregninger, for at sikre valg af de mest klimavenlige løsninger - samtidigt med, at projektets øvrige mål fastholdes eller styrkes. Projektet afsluttes med en LCA-beregning af den realiserede klimabelastning og ressourceforbrug for hele projektet.