x
Fiskeri- og Søfartsmuseet er tegnet af arkitekterne Halldor Gunnløgsson og Jørn Nielsen, og den oprindelige bygning fra 1968 er et vigtigt eksempel på modernistisk byggeri fra den periode. Med årene er museet udvidet med nye bygninger. Men i dag er der for trangt til museets mange faciliteter og de mere end 100.000 årlige gæster. Det bliver der nu lavet om på med udvidelsen og ombygningen, som skal give plads til et børnenes museum, forbedre gæstefaciliteterne og cirkulationen og forny udstillingerne med respekt for den oprindelige bygning. 

Reaktualisering af museet gavner både lokalt og på hele Vestkysten

I projektet bygges der videre på de store kvaliteter, der allerede ligger i de eksisterende bygninger, og projektet kommer til at vise, hvordan et museum kan aktualisere sig selv gennem bæredygtig genanvendelse og videreudvikling med respekt for bygningskulturen. Det moderniserede museum vil både være en attraktion for hele Vestkysten til glæde for gæster og borgere og understøtte Esbjergs udvikling som kultur- og bosætningsby. 

Ændret flow og en helt ny afdeling for børn

Konkret skal indretningen i foyerområdet og flowet i museet ændres, det udendørs gårdrum mellem akvariet og sælariet overdækkes til udstillinger om ”Havets Bund”. Derudover skal laboratoriefløjen, hvis oprindelige funktion er flyttet ud af huset, fremover være ”Børnenes Museum for Havet”.  

Esbjerg Kommune, A. P. Møller Fonden og Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. hver især. 

Næste skridt i projektet er, at Fiskeri- og Søfartsmuseet forventer at kunne sende det i udbud og arkitektkonkurrence ultimo 2024. Det kommer til at ske med et skarpt øje for at bevare den særlige arkitektur i de oprindelige bygninger.

Projektfakta

Beliggenhed

Tarphagevej 2, 6710 Esbjerg V

Projektperiode

2024 - 2028

Støttebeløb

50 mio. kr.

Websites

fimus.dk

Kontakt

Stine Lea Jacobi
Programchef

Billeder

7. august 2024

Lokale fondes støtte sikrer fuld finansiering af fremtidens publikumsmagnet i Esbjerg

Museum Vest modtager en betydelig donation fra fire lokale fonde, som sikrer finansieringen af det omfattende udbygningsprojekt, d...

2. november 2023

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg relanceres

Siden 1968 har man kunnet komme tæt på livet i havet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Nu relanceres museet som Danmarks mus...

Relaterede projekter

  • Projekt

    Hjerting - Strandpromenaden

    Strandpromenaden i Hjerting er forvandlet til et nyt vartegn for Esbjerg. Vinderprojektet er fundet i Danmarks første arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år.

  • Projekt

    Landgangen i Esbjerg

    Landgangen er navnet på en cykel- og gangsti, som i rustrødt stål bugter sig fra Esbjergs bymidte til dokhavnen. Med Landgangen er Esbjerg havn og by blevet koblet bedre sammen.

  • Projekt

    Vadehavscentret

    Vadehavscentret i Ribe har gennemgået en omfattende om- og tilbygning. Centret har fået en enestående ny skulpturel fremtoning i pagt med områdets særlige natur og en udstilling i særklasse.

  • Projekt

    Nakskov Skibs- og Søfartsmuseum

    Nakskov Havns gamle havnekontor og pakhus huser i dag Nakskov Skibs- og Søfartsmuseum. Vi har støttet renoveringen af den bevaringsværdige ejendom.

  • Projekt

    Sea War Museum

    De røde barakker i Thyborøn er blevet omdannet til et museum, hvor omdrejningspunktet er Jyllandsslaget under 1. verdenskrig.