x

Royal kunst på ARoS

Pressemeddelelse 20. august 2010

ARoS’ publikum får nu mulighed for at få et unikt indblik i Danmarks Kronprinspars kommende hjem i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg. Den 2. oktober 2010 slår ARoS dørene op til en inspirerende royal kunstfortælling med udstillingen Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg.

Siden februar 2010 har 500.000 gæster lagt vejen forbi Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg for at opleve Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys fremtidige hjem. De mange besøgende har fået indblik i den unikke kunstneriske udsmykning af det nyrestaurerede Frederik VIII’s Palæ. I slutningen af september får Kronprinsparret overrakt nøglerne til deres nye hjem, og palæet bliver igen privat bolig og arbejdsplads for parret.

Det er derfor med stor glæde, at ARoS kan præsentere publikum for udstillingen Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg. Gennem en unik iscenesættelse lever de mange fortællinger, kunstneriske overvejelser og visuelle udtryk nemlig videre og giver ARoS’ gæster et enestående indblik i rammerne om det unge kronprinspars fremtidige hjem.

RESTAURERING AF AMALIENBORG

 Efter en årelang restaureringsproces står Frederik VIII’s Palæ klar til atter at blive beboet – istandsat i overensstemmelse med den flere hundrede år gamle rokoko - og senempirearkitektur. Ikke alt ser dog ud, som det gjorde førhen. Kronprinsparret har nemlig bedt ti af Danmarks væsentlige samtidskunstnere om at udføre et kunstværk til hvert deres rum på slottet. Resultatet er et inspirerende møde mellem den klassiske arkitektur og den fornyende samtidskunst.

UDSTILLINGEN

 Med udstillingen Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg har ARoS genskabt rækken af rumlige forløb på slottet. Ved hjælp af lyd, lys og store farvetapeter af slotsinteriørerne med de færdige kunstværker får ARoS’ gæster indblik i de mange kunstneriske stilarter, fortællinger og personlige inspirationskilder, som de ti deltagende kunstnere hver især har arbejdet med. Da en række af værkerne er skabt med direkte reference til Kronprinsparrets eget liv og egen hverdag, er udstillingen Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg et på én gang særegent indblik i en ung, moderne royal familie, på samme tid som udstillingen udfolder ti kunstneriske talenters formsprog. 

Ud over skitser og store forarbejder af monumentale udsmykninger, præsenterer udstillingen også en række øvrige kunstværker af de deltagende kunstnere. Værkerne er alle nøje udvalgt af kunstnerne selv som værende særligt centrale for forståelsen af deres individuelle arbejder på Amalienborg.

KUNSTNERE De af Kronprinsparret udvalgte kunstnere er: Kaspar Bonnén, Jesper Christiansen, Olafur Eliasson, Erik A. Frandsen, Signe Guttormsen, Eske Kath, John Kørner, Tal R, Morten Schelde og Kathrine Ærtebjerg. Størstedelen af disse kunstnere er repræsenteret i ARoS’ faste samling.

Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg er en bearbejdelse af udstillingen af samme navn – udviklet og produceret af KØS Museum for kunst i det offentlige rum, 2010. En udstilling der blev vist på KØS fra marts – september 2010.

Film i udstillingen er skabt af KØS i samarbejde med DR.

De udstillede skitser er doneret af Realdania til KØS, som venligst har udlånt disse til ARoS.

KATALOG

 ARoS Aarhus Kunstmuseum udgiver i forbindelse med udstillingen et illustreret katalog, som bringer interviews med hver af de deltagende kunstnere.  Kataloget kan købes i ARoS Shoppen og i INFO for kr. 30,- Kataloget er skabt og redigeret af KØS.

Udstillingen Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinsparrets Amalienborg er tilrettelagt af museumsinspektør Pernille Taagaard Dinesen.

Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinseparrets Amalienborg
ARoS Aarhus Kunstmuseum
Niveau 6
2.oktober – 30. december 2010

Yderligere info:
Bjarne Bækgaard.
Kommunikationschef
ARoS Aarhus Kunstmuseum
M: 3066 5142  |  T: 8730 6618
bb@aros.dk

UDSTILLINGEN ER SPONSORERET AF:
Realdania
Købmand Herman Salling Fond
Dinesen Gulve
Damgaard Jensen

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af ARoS Aarhus Kunstmuseum