x

Fem herregårde byder indenfor

Pressemeddelelse

23. februar 2016

Klassiske biler, kirsebær og hesteoplevelser for demente. Med opfindsomhed og engagement har en række herregårdsejere og deres samarbejdspartnere udviklet nye idéer til, hvordan der kan skabes liv og aktivitet i de historiske bygninger og kulturmiljøer – til gavn for lokalsamfundet. Fem herregårde får støtte fra Realdania til at byde indenfor.

Broholm ved Nyborg vil invitere borgere med demens og Alzheimers sygdom og deres pårørende til hesteoplevelser på herregården. Passionen for Kirsebær er i centrum når Selleberg ved Kerteminde byder indenfor i kirsebærhaven. På midtfynske Egeskov kommer veteranbilerne i fokus, når herregården holder Classic Days. Kabbel Hovedgård ved Lemvig lægger hus til foredrag, teater og markeder for og med lokalsamfundet. Og på det nedbrændte Sparresholm nær Næstved får borgere og fagfolk en sjælden mulighed for at kigge indenfor til udstilling og seminar om genopbygningen af herregårdens hovedbygning. 

Sådan lyder idéerne til arrangementer på fem herregårde, der nu bliver til virkelighed med støtte fra Realdanias Byd Indenfor-kampagne. 

”Herregårdenes bygninger og kulturmiljøer kan bruges på mange forskellige måder og til gavn for mange. Lige fra store folkelige begivenheder til mindre arrangementer med et socialt eller fagligt sigte. Fællesnævneren for de idéer, vi har valgt at støtte, er, at de både skaber nyt liv i de historiske rammer og bidrager til at styrke samarbejde og livskvalitet i landdistrikterne” siger Christian Andersen, programchef i Realdania. 

De fem udvalgte herregårde støttes hver med mellem 50.000 kr. og 85.000 kr.

Opfindsomheden bobler på herregårdene
Udvælgelsen af de fem idéer markerer afslutningen på Byd Indenfor-kampagnen, som siden 2014 har vist nye veje til, hvordan man for få midler og med enkle greb kan bidrage til lokal livskvalitet ved at skabe nyt liv i herregårdenes historiske bygninger og kulturmiljøer. 

”Det er glædeligt at se, hvordan herregårdenes ejere og deres samarbejdspartnere har taget imod idéen med at gå sammen om at skabe nye aktiviteter i herregårdenes kulturmiljøer. De mange idéer til arrangementer vidner om, vilje til nytænkning og et lokalt engagement som stortrives på herregårdene og i landdistrikterne,” uddyber Christian Andersen. 

Siden lanceringen af Byd Indenfor i 2014 har i alt 37 arrangementer og midlertidige aktiviteter modtaget et samlet støttebeløb på 2,3 mio. kr. 

 • Fyn: 

  • Broholm Gods, Svendborg Kommune Arrangementet skal åbne Broholm Gods, Broholm Hestecenter og de tilhørende bygninger og parkområdet op for lokalområdets ældre og udfordrede borgere og deres pårørende. Idéen bygger på viden fra flere studier, som viser at hestekontakt kan lindre demens og Alzheimers sygdom. Arrangementet gennemføres i samarbejde med de lokale plejehjem og Alzheimerforeningen Fyn. Støttes med 60.000 kr.
  • Egeskov Slot, Faaborg-Midtfyn Kommune På Egeskov Slot planlægges en rejse tilbage i tiden gennem udstilling af veteranbiler og campingvogne. Lokale foreninger laver historiske modeopvisninger, lokale bands spiller musik fra 1940’erne og 1960’erne, og der vil være tematiserede udstillingsområder samt boder med fødevarer fra lokale producenter. Støttes med 85.000 kr.

    

  • Selleberg Herregård, Kerteminde Kommune På Selleberg bliver de besøgende inviteret indenfor i kirsebærhaven, hvor de blandt andet kan lære om forskelle på kirsebærsorter og om økologi kontra konventionel drift. Målgruppen er børnefamilier og voksne, som er interesserede i at komme tæt på en gammel herregård og opleve passionen for kirsebær. Støttes med 50.000 kr. 

  Jylland: 

  • Kabbel Hovedgård, Lemvig Kommune Kabbel Hovedgård skal i løbet af 2016 være ramme om en række arrangementer, der relaterer sig til årets højtider og årstider. Aktiviteterne gennemføres i samarbejde med lokale ildsjæle og foreninger og omfatter bl.a. foredrag, teater og efterårsmarked. Støttes med 60.000 kr. 

  Sjælland: 

  • Sparresholm Gods, Næstved Kommune En brand på Sparresholm Gods og det efterfølgende genopbygningsarbejde skal bruges som eksempel på, hvordan man går til arbejdet med at restaurere og genopbygge en nedbrændt, historisk bygning. Arrangementet omfatter en udstilling inde i ruinen og forløber over to dage: Én dag for den brede offentlighed og én dag målrettet fagfolk, arkitekter og studerende arkitekter til et seminar. Støttes med 70.000 kr.
 • OM BYD INDENFOR
  Formålet med Byd Indenfor er at vise, hvordan herregårde for få midler kan skabe nyt liv i herregårdenes bygninger og kulturmiljøer og gennem enkle tiltag byde lokalsamfundet indenfor. 

  Realdania har siden 2014 gennemført seks ansøgningsrunder og støttet 37 herregårde som en del af Byd Indenfor med et samlet støttebeløb på 2,3 mio. kr. 

  Byd Indenfor gennemføres som en del af Realdanias kampagne Fremtidens Herregård. 

  OM KAMPAGNEN FREMTIDENS HERREGÅRD
  Realdanias kampagne Fremtidens Herregård sætter fokus på herregården som dynamo for liv og udvikling på landet. Gennem en række projekter viser kampagnen, hvordan revitalisering af overflødiggjorte bygninger og udvikling af nye forretningsområder kan genetablere herregårdens historiske rolle som kraftcenter for lokal udvikling.

  www.fremtidensherregård.dk

Kontakt

Christian Andersen, programchef i Realdania
tlf. 29 69 52 16