x

Lundsgaard står klar som kulturcentrum

Pressemeddelelse 19. juni 2015

Køerne er for længst rykket ud af den bevaringsværdige kostald på Lundsgaard Gods ved Kerteminde, og nu er kulturen klar til at rykke ind. Ombygningen af stalden er gennemført som en del af Realdanias kampagne Fremtidens Herregård og åbner for offentligheden tirsdag den 23. juni med Sankt Hans-fest, hvor alle er velkomne.

Den bevaringsværdige kostald er opført i 1880’erne af arkitekten August Klein, men har ikke været i brug siden 1960’erne. Nu vil ejerparret Vini og Rudolf Iuel fylde den tidligere stald med musik, teater og kunst og leje den ud til møder og konferencer.

Lang tradition

Den nye funktion bygger videre på en lang tradition på godset for kunst og kultur. Historisk set har Lundsgaard været kulturel dynamo i lokalområdet, hvor store kulturpersonligheder har haft deres gang. Heriblandt ’teatergreven’, Frits Ahlefeldt-Laurvig, og PH’s mor Agnes Henningsen.

”For os handler projektet om at bringe livet og fællesskabet tilbage til ejendommen, som jo også oprindeligt er bygget til at huse mange flere mennesker, end den gør i dag”, siger Rudolf Iuel og skitserer den overordnede vision: At genskabe Lundsgaards betydning for kulturbilledet i Kerteminde og blive lokalområdets kulturelle og erhvervsmæssige fyrtårn.

Vini Iuel siger: ”Indvielsen markerer afslutningen på byggeprojektet, men i virkeligheden er vi først lige gået i gang. Nu skal projektet løbes i gang, og det kommer også til at kræve mange kræfter. Vi har fået rammerne på plads. Næste skridt bliver at fylde dem ud. Kulturaktiviteterne bliver ”flødeskummet”. Og så er planen, at møder og konferencer skal bidrage med en fast indtægt, som skal få den praktiske drift af kulturhuset til at løber rundt.”

Fra kostald til kulturhus

Projektet er gennemført i samarbejde med arkitekt Christian Rønne under stor respekt for bygningens oprindelige kvaliteter. Udefra ligner den 1.800 kvadratmeter store stald stadig sig selv. Indenfor er Café Agnes H, lydisolering, et spejlblankt betongulv og en ny trappe, man kan sidde på, kommet til. De fritlagte bjælker er bevaret, og en del af bygningen er blevet åbnet til kip. På førstesalen er lagt et nyt gulv i bæredygtig bambusparket, og nye ovenlysvinduer er tilføjet. Der er også indrettet garderobe og toiletfaciliteter.

Projektet har krævet mange kræfter, beslutninger og tæt dialog med myndigheder:  ”Det har været en kæmpe opgave, men det har været det hele værd. Til gengæld står vi nu med en kostald, som er gennemgribende sat i stand med en bestemt ny funktion for øje. Men i virkeligheden kan den bruges til hvad som helst,” siger Rudolf Iuel.

Han er dog ikke bekymret for, at de mange arrangementer nævneværdigt kommer til at påvirke privatlivets fred: ”I princippet er herregården bygget som en fabrik, hvor avlsgård og hovedbygning ligger så tilpas adskilt, at vi også kan være i fred, hvis det er det vi, vi ønsker – også selvom der indimellem vil være betydeligt flere mennesker på Lundsgaard, end tanken var, da herregården blev opført.”

Programchef i Realdania, Christian Andersen siger om projektet: ”De nye aktiviteter på Lundsgaard er et godt eksempel på, hvordan man igen kan gøre herregården til dynamo i lokalsamfundet – og dermed bidrage til at skabe udvikling og dynamik i lokalområdet.”

Åbningsaktiviteter

Lundsgaards nye rammer indvies Skt. Hans’ dag den 23. juni med en række forskellige aktiviteter.

Først ved et officielt arrangement for inviterede gæster om eftermiddagen. Her vil der blandt andet være taler ved Marianne Jelved, ejerparret Iuel og programchef Christian Andersen, Realdania. Skuespiller Ulla Henningsen læse op fra bogen ”Let gang på jorden” af Agnes Henningsen, og fotoudstillingen af Stephen Freiheit ”Things You Can´t Buy With Money” åbnes.

Fra kl. 17 åbner Lundsgaard for offentligheden. Der vil være mulighed for at se udstillingen ”Things You Can´t Buy With Money” og værker skabt til lejligheden af den nepalesiske street art kunstner Aditya Ariyal. Der er også fællesspisning og koncert med Aura Dione og band. Derefter kan man opleve bål foran Lundsgaards hovedbygning med tale af forsvarsadvokat Merethe Stagetorn. Operasangerinde Helene Hvass synger en nyfortolket udgave af Midsommervisen og afslutningsvis er der afterparty med DJ Wunderbaum i Anexets historiske rammer. Alle er velkomne. Læs mere på www.anexet.dk

Det er gratis at deltage i Sankt Hans arrangementet den 23. juni. Man skal dog bestille billet på www.visitkerteminde.dk. Her er der også mulighed for at bestille Sankt Hans menu til 150 kr. for voksne og 75 kr. for børn under 12 år.

Aktiviteter resten af året

Åbningsarrangementet markerer kun begyndelsen på en række aktiviteter i resten af 2015. En række kulturbegivenheder er allerede i kalenderen for resten af året: Fødevarefestival, Kerteminde Art Week, Artists in residence projekter, uddelingen af Den Fynske Kulturpris, julemarked, foredragsrækker og flere koncert arrangementer. Læs mere på www.anexet.dk

Drift

Fremover skal fotografen Stephen Freiheit være stedets kunstneriske kurator, og caféen bestyres af Thomas Kurek. Øvrig drift og udlejning kommer ejerne selv til at stå for – måske i samarbejde med lokale frivillige, som allerede har vist interesse for at være med.

Realdanias kampagne Fremtidens Herregård viser, hvordan nye aktiviteter kan bidrage til at gøre herregårdenes drift økonomisk bæredygtig, og hvordan nye anvendelser af herregårdenes funktionstømte bygninger kan gøre det muligt at sikre bygningsarven for fremtiden. En positiv udvikling for herregården, som samtidig rækker ud i lokalsamfundet - i form af nye oplevelsesmuligheder, nye indtægtskilder og nye arbejdspladser.

Siden kampagnens start i 2008 har Realdania støttet en række projekter over hele landet, der med nye initiativer bidrager til at sikre og udvikle unikke kulturværdier og skabe større livskvalitet i landdistrikterne.

Læs mere på www.fremtidensherregård.dk