Fremtidens Købstad - Aabenraa

Den traditionelle danske købstad er under forandring. I Aabenraa ønsker man at redefinere sig selv som købstad og sætter nu rammerne for Fremtidens Købstad frem mod år 2035.

Aabenraa Kommune vil skabe en strategisk og langsigtet plan for, hvordan byen skal udvikle sig frem mod år 2035 – det år, hvor Aabenraa i øvrigt kan fejre sit 700-års jubilæum som købstad. Visionen er at blive en af de smukkeste, mest levende og moderne købstæder i Danmark.

Ligesom mange andre danske byer er Aabenraa i disse år ved at redefinere sig som købstad. Aabenraa har en central placering i Grænselandet og huser blandt andet mange af områdets administrative og kulturelle institutioner.

Desuden har Aabenraa mange grønne områder, en attraktiv placering ved fjorden og en lang tradition for høj kvalitet i arkitektur og by- og landskabsrum. Imidlertid er ændringer i demografi, ændrede konkurrencevilkår og klimaudfordringer nogle af de problemstillinger, som Aabenraa står over for – nu og i fremtiden.

Proces

Analyser og forundersøgelser af forskellige relevante temaer samt inddragelse af centrale interessenter har i første fase dannet grundlag for et konkurrenceprogram om planen.

Derefter inviterede Aabenraa Kommune og Realdania en række tværfaglige teams af arkitekter, landskabsarkitekter og byplanlæggere til at komme med konkrete forslag til, hvordan planen kunne gøres til virkelighed. I 2013 valgte en dommerkomite vinderforslaget fra COBE/SLA.

Aabenraa Kommunen arbejder nu med at realisere planen fra 2014 og frem til jubilæet i 2035. En vigtig milepæl i den forbindelse vil være åbningen af regionens nye sygehus, Sygehus Sønderjylland, som forventes færdigt i 2018, og som vil få stor betydning for Aabenraa.

Økonomi

Budgettet for visionsplanen var 3,3 mio. kr. Heraf finansierede Aabenraa Kommune 1,5 mio. kr. og Realdania bidrog med 1,8 mio. kr.

Projektfakta

Kontakt

  • Kort

  • Nyheder

  • Relaterede projekter

Kort

Relaterede projekter Se alle projekter

Villa Helene

Fiske/bade/flydebro i Nørresundby

Remisen i Brande

Cirkusmuseet i Hvidovre

{{ title }}

{{ description }}