Almene boligområder, især de udsatte, kæmper med at skabe social sammenhængskraft, trivsel og en bæredygtig byudvikling. Mange kvartershuse mangler løsninger, hvor både arkitektoniske, juridiske og økonomiske krav bliver tilgodeset. Flere projekter bygger på nybyggeri, der ikke er i takt med klimamålene, eller anvender arkitektur, som ikke skaber trygge og inkluderende miljøer. Samtidig hæmmer komplekse ejerskabs- og driftsmodeller kvartershusenes funktionalitet og holdbarhed over tid.
Udvikling og realisering af Fremtidens Kvartershuse
Realdania skaber forandring gennem initiativet "Fremtidens Kvartershuse - realiseringspulje." Programmet retter fokus mod innovative og bæredygtige løsninger gennem et forløb i to faser.
- Udvikling: Landsbyggefonden og Realdania samler aktører i "Kvarterhus Værksted" og arbejder med 4-7 pilotprojekter. Aktørerne udvikler projekterne med nye stedsanalyser, bæredygtighedsstrategier og borgerinvolvering. Erfaringer og resultater udmønter sig i en proces- og metodehåndbog, der skaber et solidt vidensgrundlag for fremtidige kvartershuse.
- Realisering: Realdania forventer at støtte 3-5 konkrete projekter gennem en realiseringspulje i 2025. Projekterne anvender håndbogen som redskab og demonstrerer løsninger, der optimerer kvartershusenes arkitektur, bæredygtighed og organisatoriske modeller. Fokus ligger på at skabe kvartershuse, der styrker sociale relationer og forankrer sig i både det almene boligområde og den omkringliggende by.
Mere bæredygtige fællesskaber
Målet for os er at skabe mere levende lokalsamfund ift. konventionelle løsninger. Kvartershusene skal være med til at reducere klimabelastningen, fremmer sociale relationer og løfter boligområdernes kvalitet. Projekterne fungerer som inspiration for fremtidige løsninger og skaber grobund for en bredere udvikling af bæredygtige bykvarterer og fællesskaber i hele landet.