x

Fremtidens svinestald byder velkommen til både søer og smågrise

Pressemeddelelse 16. april 2009

Alt står funklende nyt og klart til at modtage de mange nye beboere i det første eksempel-byggeri for fremtidens landbrugsbyggeri hos svineavler Palle Joest Andersen i Sønderskov mellem Sindal og Hjørring. Det nye fremtidssikre staldanlæg på 5500 m2, der er en del af Realdanias kampagne Fremtidens Landbrugsbyggeri, skal bl.a. huse en besætning på 1100 søer.

I 2006 udskrev Realdania en idékonkurrence med det ønske at få nye innovative landbrugs-byggerier med arkitektur i højsædet sat i søen. På landsplan blev 6 landmænd med hver deres projekt i tankerne udvalgt. Palle Joest Andersen var én af disse 6 landmænd, og siden 2006 har der været arbejdet på hans byggeprojekt.

I foråret 2007 blev vinderkonsortiet bestående af Bygningskontoret NORD, Landbo-Nord, KAAI og Arne Andersen Vrå A/S fundet, og i sommeren 2008 var projektet færdigbearbejdet af konsortium og bygherre, og der kunne skrives totalentreprisekontrakt med Arne Andersen Vrå A/S. 1. august 2008 var der 1. spadestik, 5. december 2008 var der rejsegilde, og nu er det færdige resultat klar til indvielse. Der var i de sidste uger op til indvielsen tvivl om den sidste myndighedsgodkendelse, men om aftenen den 15. april fik Palle Joest Andersen grønt lys til at lukke de nye beboere ind.
Projektet er det første af de 6 Realdania-projekter på landsplan, der er realiseret.
Det nye byggeri byder desuden på besøgsfaciliteter samt et undervisningslokale med mulighed for at kigge ind i staldene.

"Den nye svinestald er et godt eksempel på nytænkning indenfor landbrugsbyggeriet. Den tilgodeser de fremtidige krav til produktionen samtidig med at den respekterer de landskabelige og kulturmiljømæssige værdier," siger projektleder Erik Rykind-Blarke, Realdania. - "Med sine store, lyse rum giver den en høj dyrevelfærd og et godt arbejdsmiljø. At projektet også indeholder besøgsfaciliteter er et fint bud på, hvorledes der kan skabes dialog mellem det moderne landbrug og det omgivende samfund."

"Det har været mit primære mål med udvidelsen at beholde bedriften som en bæredygtig enhed. Der er lagt vægt på, at udvidelsen skulle lette den daglige drift og give mulighed for at gennemføre øgede miljøtiltag," siger gårdejer Palle Joest Andersen. - "Og så er jeg glad for, at bedriften er en helhed, også landskabsmæssigt og arkitektonisk. Vi ligger tæt op ad en trafikeret amtsvej, og vi bliver bemærket i lokalsamfundet," siger gårdejeren.

Næste byggeri i kampagnen Fremtidens Landbrugsbyggeri ligger ved Veksø i Nordsjælland og forventes indviet efter sommerferien.