I et samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden har vi under overskriften 'Fælles Rum' støttet fire projekter, som har fokus på netop det spørgsmål. 'Friheden' i Nykøbing Falster er det første som indvies i sommeren 2024.
Nye grønne lunde og aktivitetsområder skal skabe liv og sammenhæng
Med ‘Friheden’ vokser nye grønne lunde og aktivitetsområder frem i udkanten af det udsatte boligområde Lindholm. Hvad der før var et 25.000 m2 græsareal, som lå stort set øde hen uden for skolens idrætstimer, bliver nu et grønt mødested som inviterer til leg, bevægelse, ophold, læring og ikke mindst møder mellem mennesker på kryds og tværs af boligområder.
Områderne får hver deres tema og aktivitet. Nogle inviterer til leg og bevægelse, eksempelvis parkour, basket, skate og boldspil. Andre inviterer til at sanke frugt, dyrke grønt, lave mad udendørs eller gå på opdagelse langs ’kunst-sporet’ – mens andre indrettes til at håndtere regnvand. Centralt i området etableres en grejbank til opbevaring af udstyr til brug under organiserede aktiviteter.
Projektet har taget særlig højde for at skabe gode læringsmiljøer og idrætsfaciliteter for eleverne fra den nærliggende skole. Efter ønske fra naboer og skolen er der også sat ind for at øge trygheden med god belysning og opholdsmuligheder, som inviterer mere til møder på kryds og tværs af bydele.
Når ’Friheden’ bliver indviet, vil der stadig være plads til udvikling af de lunde, hvis tema og indhold endnu ikke ligger fast – blandt andet med inddragelse af lokale skoleelever, lokale borgere og gennem kunstnerisk praksis og værker med støtte fra Statens Kunstfond.
Behov for at styrke sammenhængen til resten af byen
'Friheden ligger på kanten af boligområdet Lindholm, som huser ca. 1.500 beboere fordelt på 8 boligblokke opført mellem 1969 og 1976. Lindholm har tidligere været på regeringens såkaldte ’ghettoliste’, men er det ikke længere. I dag regnes Lindholm for et udsat boligområde.
Samtidig er Lindholm et sted, hvor man kan klare mange ting i hverdagen uden at bevæge sig uden for området – her er blandt andet adgang til den lokale folkeskole samt supermarked, læge, apotek, genbrugsforretning og takeaway. Selvom det umiddelbart er positivt med nærhed til hverdagens mange gøremål betyder det også, at der kan være en tendens til, at beboerne primært bevæger sig lokalt inden for området, og da der samtidig er en lav gennemstrømning af mennesker udefra, kan der opstå en lav grad af social interaktion.