x

Villaen på Krausevej udgør et unikt kulturhus med sine kæmpe stuer, smukke svalegang og fortryllende vinterhave. Kraftwerket, der har 15 års erfaring med at uddanne kulturentreprenører, står for at kombinere rammer til frivillige med udlejning til de kreative erhverv og har drevet en proces for at finde ud af, hvordan huset skal leve videre selv.  

Huset skal ombygges for at få en ibrugtagningstilladelse. Der skal bygges en handicapadgang og brandsikres, for at huset kan godkendes til fremtidigt brug som kulturinstitution. Huset trænger desuden til en kærlig hånd for ikke at falde fra hinanden. Vinduer, vinterhave og flere af husets rum skal renoveres med respekt for husets historie og liv.

Huset giver et kig tilbage til en tid med store middagsselskaber, herreværelser, aftenkjoler og tjenestefolk.

Husets begivenhedsrige historie

Det glade herskabsliv

Det var den velhavende jødiske vekselerer Carl Otto Henrique, som opførte den 776m2 store herskabsvilla på Østerbro til sig selv og sin familie i 1920’erne. Familien levede et klassisk herskabsliv med fester og karnevaller og med chauffør, kokkepiger og stuepiger. Vekselereren, som var kommandør i Dannebrogsordenen og én af de rigeste mænd i København, gik med stok, og alle klædte om til pænt tøj til middagen hver dag – Der var stil over det. Hans kone var den perfekte værtinde og holdt nøje regnskab med, hvem der kom til middag og fest, og hvad der blev serveret.

I løbet af anden verdenskrig flygtede familien til Sverige. Der gik rygter om, at tyskerne besatte huset, mens det stod tomt.

Bordel og piratfest

Da huset igen blev taget i brug efter krigen, var det som hovedkontor for ét af Danmarks første skolepsykologiske praksisser. I de følgende 50 år blev det sat i stand ud fra de nye behov – ét rum blev f.eks. indrettet med sandkasse.

Fra 2007 til 2013 stod grunden og huset mere eller mindre tomt bortset fra indtrængende graffitimalere og ulovlige piratfester. Og i en periode i 2010 måtte naboer vænne sig til at se nøgne mennesker, tjenestepiger og soldater i haven, da det meget omdiskuterede Marquis de Sade-baserede performanceværk Villa Salò rykkede ind i villaen og omdannede det til bordel.

Avantgarden på børneværelset

I dag er huset i lidt mere fredelig brug. Med støtte fra Københavns Kommune er det blevet indrettet som kulturhus, hvor bl.a. tegnestuer, små virksomheder, kunstfællesskaber og madantropologer lejer sig ind. Østerbro Lokaludvalg har scoret master bedroom-værelset, mens bl.a. Copenhagen Photo Festival og Forvandlende Fortællinger har fået børneværelserne. Og et par af stuerne fungerer som mødelokaler, som enhver kan leje sig ind i.