x

Midt i Folehaven i Valby er et tidligere nedslidt og fragmenteret byrum blevet forvandlet til ’Haven’ – et grønt, aktivt mødested med multibane, orangeri og opholdszoner. Byrummet ligger centralt mellem skole, bibliotek og boliger og inviterer beboere og besøgende til ophold og fælles aktiviteter i venlige rammer.

Fra utryg plads til levende have

Før renoveringen var området nedslidt med dårlig belysning og få funktioner, der bar præg af at være kommet til lidt efter lidt. Folehaven har tidligere været karakteriseret som et udsat boligområde med begrænset kontakt til nabokvarterer, bl.a. fordi det er omgivet af trafikerede veje.

Vision: Et sted for fællesskab og grøn identitet

Målet var at gennem Realdanias projekt ’Fælles Rum’ at skabe et sammenhængende rum i byen med plads til både ophold, bevægelse og møder på tværs. Et sted, der styrker lokal identitet og sammenhængskraft – og samtidig fungerer som bindeled mellem kvartererne omkring det. Projektet er udviklet gennem omfattende borgerinddragelse med særligt fokus på børn og unge. Et forskerhold fra Københavns Universitet følger udviklingen for at dokumentere effekterne ift. sammenhængskraft og brug.

Aktiviteter, beplantning og tryghed

’Haven’ rummer bl.a. streetball-bane, gynger, balancebane, træningsområde og pergolaer. Et centralt og nyt tiltag er Orangeriet, som er et vigtigt sted for det lokale fællesskab. I Orangeriet skal drives socialøkonomisk og omfatter et grov-køkken, så det kan danne ramme for måltider og lokale aktiviteter. Orangeriet er tegnet og udviklet af Næste ApS. Der er desuden plantet et stort antal træer og stauder for at skabe variation og grønne oplevelser. Gaderummet er indrettet med trafikdæmpning og ny og bedre belysning skal give en større tryghed og en bedre sammenhæng med skolen.

En del af 'Fælles rum'

Projektet har fået støtte gennem puljen ‘Fælles Rum’, der er et samarbejde mellem Realdania, Lokale- og Anlægsfonden, Nordea-fonden og Københavns Kommune. Desuden har Valby Fonden og 3B Folehaven støttet projektet. Formålet med ’Fælles Rum’ er at skabe større sammenhængskraft og social balance. Dette gøres ved at medfinansiere etableringen af nye fysiske mødesteder i udvalgte udsatte boligområder rundt i Danmark. Mødestedernes formål er at skabe nye møder og relationer mellem mennesker fra forskellige boligområder og dermed styrke sammenhængskraften og den sociale balance i området. 

Filmen oven for teksten er ved Sven Bech A/S.