x
Folehavekvarteret omfatter et område med almene boliger og villaer i Valby i København. Her bor omkring 2.000 beboere i de almene boliger bygget i 1950’erne efter datidens velfærdsidealer om et selvforsynende bykvarter med centrale hverdagsfaciliteter som folkeskole, kirke, supermarked og en række gårdrum med plads til leg og ophold.  

Boligområdet Folehaven har tidligere været karakteriseret som et udsat og utrygt område. Efter flere års positiv udvikling er området i dag defineret som et såkaldt ’forebyggelsesområde’ – et almennyttigt boligområde, der ikke opfylder ghettokriterierne, men som vurderes at være i risiko for, at udvikle sig til ghetto. Området afgrænses mod Syd og Vest af et større villakvarter, og mod Nord og Øst af to hovedtrafikårer, der opleves som en barriere i forhold til at skabe forbindelse til nærliggende bykvarterer.  

Fra plads til have 

Centralt i Folehaven finder man ‘Pladsen’, som ejes af Københavns kommune og Boligselskabet 3B. Pladsen er et lokalt samlingspunkt omgivet af skole, folkebibliotek, kirke, dyrelegeplads og butikstorv og har let adgang fra villakvarteret. Men pladsen har været præget af flere års slitage og fragmenteret tilførsel af nye elementer, og som byrum kalder stedet på en sammenhængende tilgang og opgradering.   

Visionen med projektet har været at omdanne pladsen til ‘Haven’ og skabe et rekreativt og grønt by- og haverum og mødested for eksisterende og nye fællesskaber. Faciliteret af Områdefornyelsen Folehavekvarteret er løsningerne og konceptet for området udviklet med en massiv borgerinddragelse og lokal projekt-tilstedeværelse igennem en årrække. Ikke mindst lokalområdets børn og unge har været med i udviklingen af området. 

’Haven’ indrettes med træer, pergolaer, multibane, klatrestativer, gynger, balancesti, opholdsmuligheder og herudover et orangeri, som er i gang med at blive udviklet til en socialøkonomisk cafe. Vejarealet foran biblioteket får status som lege- og opholdsgade, hvor biler må køre 15 km/t, og nye brosten og træer skal skabe sammenhæng i byrummet.  

Idéen er at skabe et nyt byrum med forskellige zoner, der indbyder til forskellige aktiviteter og tiltrækker forskellige typer af brugere - både lokale beboere fra Folehavekvarteret og udefrakommende besøgende og inviterer til gradvise møder mellem forskellige typer af borgere med forskellige behov.  

Forskere skal følge udviklingen 

Et forskerhold fra Københavns Universitet har besøgt de fire boligområder og kommende mødesteder – bl.a. Haven - som har fået støtte gennem ’Fælles rum’ for at undersøge potentialerne for at styrke sammenhængskraften i områderne. Resultatet er fire såkaldte ’baseline-rapporter’, som gennem dokumentanalyse, kvalitative interviews, stedsanalyse, observationsstudier og surveys beskriver perspektiver og potentialer på stederne. 

Fælles Rum er en indsats, som Realdania har igangsat i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden, som har til hensigt at koble udsatte boligområder bedre sammen med resten af byen – og dermed styrke sammenhængskraften og den social balance i området. 

Det konkrete projekt i Folehaven er udviklet i samarbejde med Områdefornyelsen Folehavekvarteret (Københavns Kommune).