x

Herskabsstalden på Rønnebæksholm åbner dørene

Pressemeddelelse

6. august 2010

Efter grundig og nænsom istandsættelse med respekt for det oprindelige byggeri holder Herskabsstalden på Rønnebæksholm åbent hus søndag den 15. august. Herskabsstalden skal fremover bruges til blandt andet koncerter og foredrag.

En herskabelig stald
Helt tilbage i 1865 opførte Peter Collet og Haralda Toft herskabsstalden til opstaldning af de fine ride- og køreheste. Indretningen i den midterste del med spiltove og brostensbelægning er bevaret, mens vognporten mod vest er indvendigt istandsat i moderne stil. Hele første salen fremstår som ét stort lyst rum, med undtagelse af et par depoter, og dermed meget anvendeligt til de fremtidige aktiviteter.

”Vi glæder os til at tage lokalerne i brug til de mange koncerter, foredrag, møder og andre arrangementer, som der har været for lidt plads til i hovedbygningen. I Herskabsstalden bliver der plads til 150 personer” fortæller kulturcenterleder John Nørbjerg.

Fra stort ønske til flot resultat
Da tidligere kulturminister Brian Mikkelsen efter et besøg på Rønnebæksholm for 5 år siden, tildelte Næstved kommune en million kroner fra Provinspuljen åbnedes muligheden for at realisere et stort ønske om en istandsættelse af Herskabsstalden.

Realdania fulgte op ved at give tilsagn om et tilskud på 3,6 millioner kroner.

”Realdania sætter i disse år stor fokus på genanvendelsen af den bevaringsværdige bygningsarv, som ikke længere bruges til sin oprindelige bestemmelse”, siger Eske Møller, projektleder i Realdania, ”Rønnebæksholm er et godt eksempel på et projekt, hvor en historisk bygning bliver bragt ind i fremtiden gennem en ny anvendelse”.

Hele istandsættelsen beløber sig til ca. 9 millioner kroner. ”Det har været en lang proces, og vi måtte også ud i en ny omgang indhentning af tilbud, da vi blev nødt til at reducere i den oprindelige istandsættelsesplan, hvor det samlede tilbud var ca. 3 millioner kroner dyrere. Men resultatet er blevet fantastisk. Rønnebæksholm får et gevaldigt løft med den flotte Herskabsstald. Det er et rigtig godt resultat, som Beerings Tegnestue og de mange håndværkere har leveret. Vi er meget taknemmelige for den store økonomiske støtte vi har fået fra kulturministeriet og Realdania. Uden den havde vi ikke kunne gennemføre projektet,” fortæller borgmester Henning Jensen

Der er officiel åbning af Herskabsstalden lørdag den 14. august ved et lukket arrangement.

Kom selv og se
Allerede sidst i august vil der være stor aktivitet også i Herskabsstalden, når ordfestivalen WordWideWords løber af stablen på Rønnebæksholm. Og den 8. september fejres Grundtvigs fødselsdag med en Erik Grip koncert i Herskabsstalden.

Men allerede søndag den 15. august er der åbent hus for alle i tidsrummet mellem klokken 12.00 og 17.00.

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Næstved Kommune