x

Der er behov for eksempler på, hvordan en bæredygtig omdannelse af forstæderne kan kickstartes gennem fysiske transformationer. Fra flere sider bliver forstæderne kritiseret for deres biltrafik, høje energiforbrug og sociale opdeling af boligområder, og mangler i det byggede miljø bærer en stor del af skylden.

Mere levende, forbundne og attraktive forstæder

Kickstart Forstaden undersøger, hvordan bynære områder - så som parcelhus- og rækkehuskvarterer, større lejlighedskomplekser eller udtjente industriområder - kan omdannes, så der bliver skabt plads til nye, sociale byrum, nye funktioner og en bedre infrastruktur. Derved bliver områderne bundet bedre sammen med bymidten - og bliver på sigt mere levende og attraktive at bo og færdes i.

Derfor har vi gennem i alt tre kampagner rettet særligt fokus på forstaden, og gennem tre konkrete anlægsprojekter - af høj arkitektonisk kvalitet - afsøgt fysiske transformationers potentiale til at omdanne forstæderne, og som katalysatorer for en økonomisk, miljømæssig og socialt bæredygtig udvikling.

Vi modtog 46 projektidéer og udvalgte syv fra samme antal kommuner. I samarbejde med kommunerne er der gennemført nærmere undersøgelse og videreudvikling af idéerne, som blev præsenteret i nye publikationer - se publikationer længere nede på siden.

Kickstart pilotprojekter i Aalborg, Ballerup og Viborg

Ud fra dette arbejde blev tre pilotprojekter udvalgt i Aalborg, Ballerup og Viborg. De rummer alle potentiale til at blive innovative eksempler på, hvordan en bæredygtig fornyelse af forstædernes byområder kan kickstartes. 

Dette omfatter en lys og tryg tunnel og nye sociale byrum i et bydelscenter. Et levende forstadsbyrum ved et trafikknudepunkt. Og en bro, der binder et tidligere erhvervsområde sammen med bymidten. Vi har medfinansieret hvert af de tre projekter med 25 millioner kroner.

Hent inspiration til at Kickstarte Forstaden:

Fra asfaltørken til attraktiv adresse

Hvordan forvandler man nedslidte forstæder til levende byrum? Det spørgsmål var i centrum, da Realdania i samarbejde med Rambøll Management Consulting og Henning Larsen Architects tog initiativ til evalueringen Kickstart forstaden 2.0. Hensigten var at indsamle konkret læring og erfaringer – ikke mindst til gavn for kommuner og professionelle aktører inden for byudvikling. Projektet, der blev skudt i gang tilbage i 2013, havde en ambitiøs målsætning: at udvikle nye modeller for bæredygtig byudvikling i landets forstæder. Med fokus på funktionel fortætning, bedre forbindelser mellem bydele og flere private investeringer har initiativet sat varige spor i tre ret forskellige byer.

Evaluering af Kickstart forstaden 2

 

Tornhøj i Aalborg: Nedslidt kvarter fik attraktivt kulturtorv

I Aalborg blev det nedslidte boligområde Tornhøj løftet både fysisk og socialt. En målrettet bystrategisk indsats resulterede bl.a. i et nyt kulturtorv, som har gjort området mere trygt og inviterende og har været med til at tiltrække både nye investeringer til området og ressourcestærke beboere. Den fysiske forvandling har kort sagt givet området ny puls og identitet.

Kickstart Tornhøj i Aalborg Øst

 

Ballerup: Mere by og mindre busterminal

I Ballerup blev en del af Banegårdspladsen forvandlet til et grønt, sanseligt og aktivt byrum. Busterminalen blev reduceret, nye bygninger skød op, og resultatet blev en funktionel fortætning, som tiltrak nye investeringer i området. Springvand, beplantning og opholdszoner gør i dag området til et sted, man har lyst til at opholde sig.

Kickstart Ballerup Banegårdsplads

 

Viborg: Broen der åbner byen

I Viborg spillede Hærvejsbroen – også kendt som Banebroen – en nøglerolle i at binde den nye bydel Banebyen sammen med den historiske bymidte. Broen, designet til fodgængere og cyklister, blev et fysisk og symbolsk bindeled, som gjorde desuden området attraktivt for investorer. Kommunen gjorde en stor indsats for at involvere både grundejere, investorer og borgere – og det skabte en lokal opbakning, som var afgørende for projektets gennemslagskraft.

Kickstart Viborg Banebro

Baggrund for Kickstart Forstaden version 2.0

Kickstart Forstaden version 2.0 tager udgangspunkt i planstrategierne fra vores kampagne Fremtidens Forstæder samt i anbefalingerne fra den forudgående kampagne Forstædernes Tænketank, nedsat i samarbejde med Miljøministeriet / Naturstyrelsen. De to kampagner udmundede begge i en forståelse af, at fysisk og funktionel fortætning bør være en central strategi til at modarbejde forstadens problemer.

Imidlertid stod det klart, at det vil kræve omfattende indsatser at fortætte forstaden, og at kommunerne ikke kan løfte hele opgaven alene. Derfor sætter Kickstart Forstaden version 2.0 fokus på, hvordan få, strategiske indgreb kan fungere som katalysatorer for private investeringer og initiativ i et område.