x

Aalborg var i mange år nærmest synonym med produktionen af snaps på De Danske Spritfabrikker. Men i 2015 sluttede produktionen og bygningerne blev tømt for deres oprindelige funktioner. Bygningerne blev i 2015 fredet og er den største industrifredning i Danmark. Kulturministeriet har udpeget fabrikken som et af de 25 vigtigste industriminder i Danmark.

Med respekt for stedets unikke historie, bliver området nu transformeret til et kvarter, som skal danne ramme om nyt byliv præget af kulturarv, kunst, kultur, arkitektur og gastronomi.

Et nyt internationalt kunstcenter

Med vores bidrag bliver dels den tidligere værkstedsbygning og kedelhal samt en ny udvidelse indrettet til et internationalt kunstcenter, hvor det spektakulære kunstværk Cloud City af den argentinske kunstner Tomás Saraceno allerede er planlagt. 

Med renoveringen af de eksisterende bygninger vil der blive sat fokus på de tidligere fabriksrums særkende. Udstillingsrum vil fremstå ’rå’ med fokus på den industrielle arkitekturs særkende.

Den nye udvidelse opføres ved den gamle høje kedelhal. Udvidelsen bliver med det ypperste inden for sikring og klimasikring, som kræves for at låne værdifulde værker fra internationale museer og samlinger.

Kunstcenteret er en del af en større plan, som skal udvikle det samlede kulturmiljø og gøre området til en attraktiv ny bydel i Aalborg.

Det nye kunstcenter bliver på 3.800 kvm, hvoraf de 2.800 kvm kommer til at gå til udstillinger. Det resterende område skal gå til café, kunstmagasiner og kontorer.

To teams, PRAKSIS ARKITEKTER og Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS, er udvalgt til at arbejde videre på deres bud på et udstillingsområde i den fredede værkstedsbygning og kedelhal. 

Historie

Spritfabrikken er tegnet af arkitekt Alfred Cock-Clausen og opført 1929-31. Bygningernes udseende er præget af, at de Danske Spritfabrikker bestræbte sig på at deres bygninger fik et ensartet udtryk over hele landet. 

I 1931 blev spritfabrikken i Aalborg indviet af statsminister Stauning. Fabrikken tog helt nye produktionsmetoder i brug og er blevet et symbol på industrialiseringen Danmark. 

I 2007 gør Kulturministeriet fabrikken til et nationalt industriminde. 

Produktionen af snaps stoppede i 2015 og blev flyttet til Norge. Samme år blev området fredet.

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]} {[{ item.title }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Nyheder Se alle nyheder

{[{ item.date }]}

{[{ item.title }]}

{[{ item.body }]}

Vis flere

Relaterede projekter

  • Projekt

    {[{ item.title }]}

    {[{ item.body }]}

Projekt

{[{ current.title }]}

{[{ current.body }]}

{[{ currentIndex }]} / {[{ items.length }]}