Kvarterhuset i Horsens

To gamle industribygninger fra 1887 og 1900, der ligger i kvarteret Vestbyen i Horsens, er blevet ombygget til et moderne kvarterhus. Bygningerne i det gamle industri- og arbejderkvarter rummer nu udstillinger, undervisning, musikudfoldelse og cafe-liv.

Bag ombygningen står Horsens Kommune og Kvarterløftprojektet Vestbyen. Det har været en del af det overordnede mål, at projektet skulle være med til at udvikle området både socialt og kulturelt. De lokale beboere har været aktive i processen med at formulere, hvad de eksisterende bygninger skulle bruges til fremover. Beboerne blev således også involveret i selve byggefasen.

Arkitektonisk er ombygningen særlig interessant pga. sin utraditionelle måde at løse de nutidige krav til brandforhold og varmeisolering på. Normalt isoleres bygninger indvendigt, men Tegnestuen Vandkunsten, der sammen med beboerne i kvarteret er arkitekterne bag projektet, foreslog en løsning, hvor isoleringen foretages udvendigt.

Den udvendige isolering derfor blevet beplantet med efeu, og resultatet er et grønt ’gardin’, som dækker store dele af facaden. Flere steder holdes bevoksningen nede, sådan at den oprindelige bygning træder frem, og andre steder er de gamle vinduer blevet tildækket. Resultatet er en facade med et varieret udtryk, der skifter markant alt efter tidspunktet, da indendørsbelysningen om aftenen skinner ud gennem det grønne.

Den nyskabende løsning på isoleringen er en af grundene til, at Realdania fandt ombygningsprojektet interessant. ”Ved at undgå den indvendige isolering bibeholdes en del af bygningens oprindelige identitet, som ellers ofte forsvinder i forbindelse med ombygninger”, udtaler direktør Hans Peter Svendler, Realdania. ”Med den utraditionelle løsning, som projektet lægger op til, er der tilmed gjort en væsentlig indsats for en udvendig iscenesættelse af de gamle bygninger i et imødekommende, tidssvarende og overraskende udtryk.”

Projektfakta

  • Påbegyndt
  • 2005
  • Afsluttet/forventet afsluttet
  • 2006
  • Partnere
  • Horsens Kommune

Kontakt

  • Kort

  • Relaterede projekter

Kort

Vestergade 7B 8700 Horsens

Relaterede projekter Se alle projekter

Godsbanen i Aarhus

Rungsted remise

Remisen i Brande

Kulbroen

{{ title }}

{{ description }}