Drømmen om et kulturelt pejlemærke for Nordjylland
I flere årtier havde lokale græsrødder, politikere og erhvervsfolk drømt om et nyt kulturelt pejlemærke for hele Nordjylland. I 1986 bliver foreningen Musikhusets Venner stiftet. Foreningens formål var aktivt at arbejde for et kulturelt og arkitektonisk landmærke i Aalborg. Ønsket var at gøre noget for kulturområdet for de mennesker, der allerede boede i Nordjylland, for dem som lige var kommet og for dem, som var på vej.
Men der skulle gå 28 år før nordjydernes drøm gik i opfyldelse og Musikkens Hus kunne slå dørene op i foråret 2014. Realdania har støttet projektet af flere gange. I alt har vi bidraget med 455 mio. kr. til det samlede projekt.
Et internationalt musik af høj arkitektonisk og akustisk kvalitet
Musikkens Hus ligger på havnefronten i Aalborg og er et musikhus af høj arkitektonisk og akustisk kvalitet. Huset består af mere end 20.000 m2 fordelt på ni plan med bl.a. fire koncertsale med en kapacitet op til 1.298 siddende publikummer, en indbydende restaurant, spændende og nytænkende foyer samt undervisnings- og administrationsfaciliteter.
Musikkens Hus i Nordjylland er udformet af det internationalt anerkendte østrigske arkitektfirma COOP Himmelb(l)au, ligesom det er de østrigske arkitekter, der har udarbejdet masterplanen for området omkring Musikkens Hus.
Musikkens Hus er centrum for en mangfoldighed af musikalske og kulturelle aktiviteter.
Husets faste beboere er:
- Nordjysk Musikkonservatorium
- Musik på Aalborg Universitet
- Jazzcentret
- Aalborg Symfoniorkester, som dermed for første gang har fået et fast hjemsted med egne koncertfaciliteter.
En integreret del af byen
Et centralt element i projektet har været at skabe sammenhæng mellem huset og dets omgivelser, og at huset bliver en del af et attraktivt byområde. Arkitektfirmaet bag Musikkens Hus, østrigske Coop Himmelb(l)au, har derfor udarbejdet først en masterplan og siden en byrumsplan for området omkring Musikkens Hus.
Blandt andet er der er etableret en forplads omkring Musikkens hus samt en havnetrappe ned til Limfjorden, der er et åbent mødested for alle besøgende
En succes fra starten
Siden Musikkens Hus slog dørene op i 2014 har stedet været en kæmpe succes. Nordjylland er nu endnu tydeligere præsenteret på det kulturelle Danmarkskort.
Allerede efter det første leveår havde der været mere end 250.00 besøgende og det var mulig at levere et overskud på 4,5 mio. kr.
Projektfakta
Billeder
Arkitekturen
Musikkens Hus i Nordjylland er tegnet af østrigske Coop Himmelb(l)au med Wolf D. Prix i spidsen. Arkitektfirmaet står bag en række spektakulære bygningsværker rundt om i verden, men Musikkens Hus er arkitekternes første projekt i Skandinavien.
I udviklingen af Musikkens Hus i Nordjylland har Coop Himmelb(l)au lagt stor vægt på, at Aalborgs industrielle historie, moderne kulturelle liv og fysiske omgivelser er tænkt ind i arkitekturen, så det har i høj grad påvirket designprocessen. Vigtigst for arkitekterne bag bygningsdesignet er det, at der såvel internt i huset som i det offentlige rum er skabt forudsætninger som muliggør og opfordrer til synergier og vidensdeling.
Bygningens uddannelses- og administrationsdel er derfor udformet som et U, der nærmest omfavner Koncertsalen ved at folde sig om den på tre sider og giver plads til både musiske og uddannelsesmæssige aktiviteter. Gennem store indkig til koncertsalen gives der mulighed for at følge aktiviteterne i koncertsalen under prøver og koncerter.
Bygningskompositionen åbner sig mod nord i en højloftet, offentlig foyer, der rækker over tre etager med udsigt over Limfjorden, og derudover er tre sale i forskellige størrelser og med forskellige funktioner placeret i tilknytning til foyeren.
Den akustiske målsætning for koncertsalen har været at etablere en akustik på et internationalt niveau. Den akustiske regulering er etableret i et samarbejde mellem det amerikanske akustikfirma Artec, der nu er en del af den internationale ingeniørkoncern Arup, og arkitekten Coop Himmelb(l)au.
Bæredygtigt byggeri
Musikkens Hus har installeret 262 solcellepaneler, der året rundt hjælper til at nedsætte husets energiforbrug. Herudover benyttes fjordvandsindtag til at nedkøle huset det meste af året. Nedkølingen er mulig, når fjordens temperatur er koldere, end der er behov for i huset. I disse tilfælde er det kun nødvendigt at anvende elektricitet til cirkulationspumpe.
Også bygningens design er udtænkt med afsæt i energibesparende tiltag. De mange runde vinduer og glasgulve i foyeren betyder, at behovet for kunstig belysning minimeres, og det naturlige dagslys udnyttes optimalt.
Relaterede projekter
Projekt
...
1 / 0