Før i tiden blev der hamret og svejset og nittet på Ærøskøbing Havn, men siden 2002 har skibsbyggeriet og -reparationerne ligget stille. Nu er en del af området genopbygget i form af Det Gamle Værft - Øhavets Restaureringscenter. Centeret har skabt nyt liv på det gamle værftsområde og giver samtidig unge et målrettet og indholdsrigt uddannelsestilbud.
Med Det Gamle Værft har Ærøskøbing Havn igen fået et reparationsværft, hvor stål- og træskibe kan få et eftersyn af fagfolk, der stadig kan det gamle håndværk.
Uddannelsestilbud for unge
Stedet er samtidig rammen om et uddannelsestilbud for unge, der får mulighed for at lære det maritime håndværk.
Værftet er blevet indrettet med værksteder, undervisnings-, kultur- og formidlingsfaciliteter, der – udover uddannelsestilbuddet – skal bruges til en lang række aktiviteter. Sammen med en række lokale museer bliver værftet også brugt til at forskellige udstillinger og arrangementer.
Det Gamle Værft er også en turistattraktion for området. Her kan turister kunne opleve det gamle værftsareal og blandt andet se eleverne arbejde med at restaurere gamle nittede stålskibe.
Projektet kombinerer social bæredygtig og nutidig anvendelse af den maritime og industrielle kulturarv, og samtidig er det et godt eksempel på et projekt, som styrker aktiviteten i et af Danmarks yderområder.
Partnere
Bag projektet står et partnerskab, som består af Udviklingsfonden og Ærø Kommune og os. Udviklingsfonden er en almennyttig virksomhed, som er etableret med det formål at udvikle og drive aktiviteter på det tidligere værftsområde. Ærø Kommune er bygherre.
Økonomi
Den samlede projektøkonomi var på 25,5 mio. kr. Syddansk Vækstforum bidrog med 6 mio. kr., Ærø Kommune med 1,3 mio. kr. og vi bidrog med 18,1 mio. kr.