x

Siden 1848 har en af Ribes vigtigste virksomheder været centralt placeret i byen. Men Ribe Jernindustri har valgt, at produktionsfaciliteterne skal flyttes ud af centrum til erhvervsområdet i Ribe Nord. Hovedsædet vil stadig være at finde i den historiske bygning i Saltgade, og bliver på den måde en del af den nye bydel. 

Det nye område får navnet Jernstøberiet, som er et klart nik til området historie. Ud over Ribe Jernindustri indgår Ribe Danhostel, parkeringspladsen ved Sct. Peders gade samt de eksisterende private bygninger ved Sct. Peters Gade og Saltgade i området. Målet er at skabe et attraktivt miljø i hjertet af det middelalderlige Ribe.

Ny helhedsplan der afspejler området

Sammen med Ribe Jernindustri og Esbjerg Kommune har vi taget initiativ til en ny helhedsplan. Første skridt er udviklingen af en ny helhedsplan, som indeholder arkitektoniske og byplanmæssige løsninger af en høj kvalitet, som afspejler områdets placering op til det fine landskab og den historiske by.
Det er ikke så tit, at så stort et område i en etableret by ændrer funktion og kan nytænkes, så der fra starten skabes sammenhæng.

Planen viser, hvordan kvarteret skal være en naturlig forlængelse af den eksisterende by, samtidig med at det skal skabe en kobling til det omkringliggende landskab. 

Som del af planen etableres et grønt bælte af træer og buske rundt om og langs bykvarteret. Her kan byens borgere og gæster gå tur og kigge ud over marsken, eller de kan slå vejen ind på det nye kvarters gader og stræder, der anlægges med tydelig inspiration fra gaderne i middelalderbyen.

I et ønske om at forstærke sammenhængen mellem det nye kvarter og den gamle bydel er der i helhedsplanen også lagt op til en god blanding af lave og høje bygninger, der placeres let forskudt mellem hinanden. Sammen med en række indbyggede åbninger og indsnævringer skal det skabe et varieret kvarter med små kroge og pladser, hvor det er hyggeligt at færdes og mødes.

Proces for helhedsplanen

For at få en helhedsplan, som tager højde for flere aspekter i bymiljøet, blev der afholdt en parallelkonkurrence. Den adskiller sig fra en almindelig arkitektkonkurrence ved bl.a. at stille krav til deltagerne om større grad af tværfaglighed, fordi der er her tale om kompleks byudvikling.

Vinderteamet blev offentliggjort den 12. oktober 2017 og består af:

  • Totalrådgiver Tegnestuen Vandkunsten A/S, med underrådgiverne
  • Schønherr A/S
  • Dansk Energimanagement & Esbensen A/S
  • Urban Creators ApS.

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Relaterede projekter Se alle projekter

Vis flere

{{ title }}

{{ description }}