Eksempelsamling på vej om fysiske læringsmiljøer
Med afsæt i konkrete erfaringer fra skoler over hele landet er det ambitionen, at Skolens Rum kommer til at vise, hvordan funktionalitet, æstetik og indeklima – og ikke mindst inddragelse af elever, lærere og pædagoger – kan bidrage til mere engagerende og meningsfulde læringsmiljøer. Målet er at gøre det lettere for flere skoler at udvikle fysiske rammer, der både fremmer trivsel og sundhed og skaber nye pædagogiske muligheder.
I de kommende år venter omfattende investeringer i både nybyggeri og renovering af landets folkeskoler. Med den nye Folkeskoleaftale fra den 19. marts 2024 har regeringen afsat 2,6 milliarder kroner til opgradering af de fysiske læringsmiljøer i perioden 2025 til 2027. Midlerne bliver kanaliseret gennem KL og kommunerne.
For at kommunerne kan få mest muligt ud af investeringerne, er der behov for viden og inspiration. Derfor er vi i Skolens Rum i gang med at samle konkrete eksempler fra skoler over hele landet. Eksemplerne viser, hvordan fysiske læringsmiljøer – herunder rum, indretning og indeklima – kan anvendes aktivt til at fremme differentieret undervisning, styrke elevernes trivsel og understøtte den pædagogiske udvikling.
Frem til januar 2025 har skoler kunnet bidrage med deres egne erfaringer – fra mindre greb i indretningen til gennemgribende renoveringer og nybyggeri. Fælles for de indsendte cases er, at de kan være inspiration til, hvordan skolens rum kan blive en aktiv medspiller i undervisningen. Vi har særligt fokus på, hvordan elever, lærere og pædagoger har været inddraget i processerne – og på de konkrete forandringer, det har skabt i hverdagen.
Eksempelsamlingen bliver offentliggjort ultimo 2025 og bliver et brugbart redskab for skoleledere, lærere og kommuner, der vil koble pædagogik og rum i den daglige praksis.
En bred alliance bag Skolens Rum
Bag Skolens Rum står en bred alliance af centrale aktører fra skolesystemet: Skolelederforeningen, Danmarks Lærerforening, Danske Skoleelever, BUPL, Skole og Forældre, Kommunernes Landsforening, Bygherreforeningen – og os.
Baggrund
I Realdania har vi i mange år arbejdet med at forbedre indeklimaet i landets skoler. Det gør vi, fordi vi ved, at et dårligt indeklima har en negativ effekt på børns sundhed og læringsevne. Og derfor er det afgørende, at vi udvikler initiativer, der sikrer fremtidens skolebørn de bedste forudsætninger for at trives og lære. Vi kalder indsatsen Skolernes indeklima, og Skolens Rum er en del af denne indsats.