Smutturen er en liste over 50 unikke steder i den danske natur, der lanceres til foråret 2018. Det er naturoplevelser og steder, som mange danskere og turister måske ikke kender. Listen skal få flere til at besøge de 50 udvalgte steder, der med tiden skal blive til endnu flere.

Danmark er dækket af 23 procent natur og mere end 7.300 km kyststrækning. Rundt omkring i den danske natur findes en lang række attraktioner, der er gratis at besøge. En ny oversigt med navnet Smutturen skal gøre opmærksom på i første omgang 50 af disse offentligt tilgængelige steder og få flere mennesker til at besøge dem. Fælles for stederne på Smuttur-listen er, at de byder på  særlige oplevelser.

Sammen med Naturstyrelsen har vi de senere år gennem kampagnen Stedet Tæller arbejdet med at styrke og synliggøre steder i den danske natur. Erfaringen fra kampagnen er, at de støttede projekter har fået flere  flere besøgende og skabt  en stærkere lokal identitet. Blandt de gode eksempler er Kalø Slotsruin i Østjylland og Rubjerg Knude i Nordjylland, hvor besøgstallet er vokset.

Smutturen er klar i foråret 2018

Smutturen lanceres i efteråret 2018 på hjemmesiden Smutturen.dk, hvor man ved hjælp af et Danmarkskort kan finde steder i nærheden med unikke – og helt gratis – naturoplevelser. På hjemmesiden kan man læse om stederne, se flotte billeder derfra, lave en rejseplan og se en liste-visning over alle stederne. Hjemmesiden kan således både bruges som inspiration, når man sidder derhjemme eller er i sommerhuset, men også som en praktisk rutevejledning til at finde vej til stederne.

Hvor de første 50 smutture går til, er endnu ikke afgjort. Landets kommuner og turismeorganisationer har kunnet indstille naturoplevelser i deres område, og et et ekspertpanel bestående af fire fagdommere udvælger i første omgang 50 endelige steder. Planen er, at antallet af steder med tiden skal øges.

Måleudstyr skal tælle antal af besøgende

For at få et mere klart billede af, hvor mange mennesker, der besøger attraktionerne, vil der blive sat måleudstyr op. Sensorer på de 50 udvalgte steder tæller helt anonymt de forbipasserende biler, cyklister og fodgængere. Formålet er at dokumentere, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de stedbundne potenitaler.

Projektfakta

{{ title }}

{{ description }}