x

Nyt mekka for gadeidræt i Esbjerg

Pressemeddelelse 20. september 2013

Esbjerg er som den første ud af tre byer valgt til at få udviklet et indendørs mekka for gadeidræt – et StreetMekka. Det er den gamle DSB remise, som forvandles til et asfalteret gaderum under tag. Her vil byens børn og unge i fremtiden kunne dyrke street basket, gadefodbold, parkour, hip-hop dans, skateboarding og meget mere.

Gadeidrætten blomstrer i Danmark, men udøverne mangler ofte et sted at gå hen, når vejret er dårligt. Derfor har Realdania og TrygFonden sammen med gadeidrætsorganisationen GAM3 søsat et initiativ, der giver udvalgte kommuner mulighed for at realisere et indendørs StreetMekka. Nu er Esbjerg Kommune udvalgt og klar til at give endnu flere børn og unge et lettilgængeligt mødested.

- Esbjergs unge har brug for et miljø, hvor de kan udvikle sig gennem idræt uden for de traditionelle rammer, og hvor frihed under ansvar vil være et vigtigt element. Derfor glæder det mig rigtigt meget, at der etableres et Street-Mekka på Remisen, siger Esbjergs borgmester Johnny Søtrup. Remisens centrale placering vil medvirke til at gøre gadeidrætten og streetkulturen mere tilgængelig og skabe et samlingssted for byens børn og unge. Nu har vi muligheden for gennem bevægelse, tilgængelighed, brugerinddragelse og fleksibilitet at skabe et frisk energiladet pust til ungdoms- og idrætskulturen.

Ud over støtte til rådgivning, konkurrence, evaluering og formidling, modtager Esbjerg Kommune 9 millioner kroner til etableringen af StreetMekka fra Realdania og TrygFonden. De to bidragsydere dækker desuden en fondsafgift på knap 2 millioner kroner. Esbjerg Kommune bidrager selv med 13,8 millioner kroner til anlægget. Hos fondene var man ikke i tvivl om valget.

- Esbjerg har et levende gadeidrætsmiljø, som længe har efterspurgt bedre faciliteter. Det lokale engagement og behov har været afgørende for, at Esbjerg er blevet udvalgt. Vi glæder os over, at en tidligere DSB remise nu kan få nyt liv og blive et forbillede på, hvordan industriarkitekturen kan sættes i spil på en helt ny måde, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

- Ikke alle børn og unge tiltrækkes af den traditionelle danseskole, fodboldklub eller idrætsforening. Med et nyt lokalt StreetMekka i Esbjerg kan flere børn og unge nu mødes omkring selvorganiserede aktiviteter og gadeidræt, bevæge sig og blive en del af et fællesskab, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

- Det har været fantastisk at opleve gejsten omkring projektet blandt Esbjergs børn og unge. Både online i de sociale medier og offline, når de unge gik i gang med søm og skruer. Nu glæder vi os til at udvikle StreetMekka i Esbjerg i tæt dialog med det lokale gadeidrætsmiljø, så gadeidrætten kan blive gjort tilgængelig for alle byens børn og unge året rundt, siger Simon Prahm, direktør i GAM3.

Kommunen indgår i løbet af efteråret et samarbejde med fondene og gadeidrætsorganisationen GAM3 omkring processen frem mod etablering af et lokalt StreetMekka. Forløbet vil bl.a. have fokus på at inddrage lokale gadeidrætsudøvere og foreninger. Lokal forankring og medejerskab blandt brugerne er en væsentlig forudsætning for konceptets succes.

Esbjerg er den første by, som er blevet udvalgt til at få etableret et Street-Mekka. Nu fortsætter Realdania, TrygFonden og GAM3 arbejdet med at udvælge de næste to byer, der kan få flotte faciliteter til gadeidrætten.

FAKTA

Realdania og TrygFonden giver henholdsvis 35 og 10 millioner til at få udvalgt, udviklet og realiseret faciliteter til gadeidræt i tre byer, hvor gadeidrætten allerede blomster, men savner tag over hovedet. Foruden støtte til rådgivning, konkurrence, evaluering og formidling modtager Esbjerg Kommune 9 millioner kroner fra fondene samt en fondsafgift på knap 2 millioner kroner. Kommunen skal selv dække de resterende anlægsudgifter samt 10-årig drift.

Idéen med et StreetMekka er at etablere en indendørs asfalteret gadeidrætsfacilitet i en udtjent fabrikshal, lagerhal, industribygning eller lignende. Målet med initiativet er at gøre gadeidrætten og streetkulturen tilgængelig for alle. Det skaber rum for det aktive og sunde liv hele året – også når vejret ikke tillader det.

Realiseringen af de tre nye StreetMekkaer gennemføres i et partnerskab mellem Realdania og TrygFonden. Gadeidrætsorganisationen GAM3, der arrangerer gadeidræt i 32 boligområder rundt i Danmark og står bag idé og drift af det første StreetMekka i København, bidrager med sparring og kvalificering til processen. GAM3 skal efterfølgende stå for driften af de nye StreetMekkaer på baggrund af driftsaftaler med de udvalgte kommuner. Aktiviteterne vil blive arrangeret i samarbejde med lokale gadeidrætsorganisationer.