x

Vinderteamet for GAME StreetMekka Esbjerg er fundet

Pressemeddelelse 19. november 2014

Børn og unge i Esbjerg mangler et gadeidrætsanlæg under tag med skate, street basket, street dance, gadefodbold, graffiti, parkour og fede hæng-ud spots. Det får de nu med GAME StreetMekka Esbjerg, som åbner i vinteren 2015 i den tidligere DSB remise.

Et team sammensat af den lokale Esbjerg virksomhed VestByg A/S, arkitektfirmaet EFFEKT Arkitekter ApS, Rambøll, MASU PLANNING ApS og Luke Jouppi (Beaver Concrete) har vundet opgaven med at omdanne den gamle DSB remise til et pulserende, råt og indendørs rum, der skal få en masse børn og unge på asfalten.

Det vindende team kombinerer i deres forslag råt nybyg med respektfuld renovering af de historiske bygninger. Remisens sjæl og charme fastholdes samtidig med at forholdene for gadeidræt og gadekultur bliver i top. I hjertet af faciliteten bliver forpladsen, hvor man ankommer og får et overblik over alle aktiviteterne samt den ældste del af remisen, der fungerer som et fleksibelt loungeområde og mødested for alle de besøgende.

Det er Esbjerg Kommune, som i samarbejde med gadeidrætsorganisationen GAME, Realdania, TrygFonden og Nordea-fonden står bag det nye anlæg.

Esbjergs borgmester Johnny Søtrup siger: - ”Esbjerg Kommune er meget begejstret for vinder-projektet af VestByg A/S, EFFEKT Arkitekter ApS, og Rambøll. Det er visionært, men samtidig også i øjenhøjde med de unge. Der er en synergi og fleksibilitet i bygningen som appellerer til ungdommen, og så kan den benyttes dag og nat hele året rundt”.

De lokale brugere er også begejstrede. Repræsentant i det lokale brugerforum, Robert Hansen, siger: ”Det vil uden tvivl få en kæmpe betydning for hele ungdomsmiljøet i Vestjylland i fremtiden. Projektet har efter min mening rigtig mange kvaliteter og har en god forståelse for at bibeholde noget af den stemning og det miljø, den gamle remissebygning kan tilbyde. Jeg føler mig overbevist om, at dette bliver en kæmpe succes for alle, der ønsker et hus og et område med kant og plads til kreativitet, udenfor de rammer Esbjerg kan tilbyde i dag”.

”VestByg A/S og EFFEKT Arkitekter ApS har i deres forslag fanget tre af de vigtigste elementer, når der skal skabes fede faciliteter for gadeidræt og gadekultur: Rum til at mødes og få venner, lettilgængelige faciliteter for både nybegyndere og øvede samt en helt masse asfalt og beton. I GAME drømmer vi allerede om, hvor fantastisk det blive at ankomme til forpladsen og være omkredset af børn og unge, der ruller, dribler, sprayer og scratcher,” siger direktør i GAME, Simon Prahm.

Hos Realdania ser direktør Hans Peter Svendler frem til realiseringen af det første af de tre GAME StreetMekkaer, som skal opføres i Danmark: - ”Esbjergs børn og unge har længe efterspurgt bedre faciliteter til deres gadeidræt. Vi glæder os over, at der i den tidligere DSB remise nu bliver skabt et unikt miljø, som kan blive et forbillede på, hvordan industriarkitekturen kan sættes i spil på en helt ny måde samtidig med at vigtige dele af industrihallens råhed og stemning bliver bevaret.”
 
”Med Esbjergs nye anlæg får børn og unge et nyt udendørs mødested, hvor de kan hænge ud og være aktive sammen, når og som det passer dem,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Fra den 19. november 2014 vil vinderforslaget være udstillet i Rådhushallen på Esbjerg Rådhus, Torvegade 74, 6700 Esbjerg.

GAME StreetMekka Esbjerg forventes at åbne i vinteren 2015.

Realdania og TrygFonden giver henholdsvis 35 og 10 millioner kroner til at få udvalgt, udviklet og realiseret faciliteter til gadeidræt i tre byer, hvor gadeidrætten allerede blomstrer, men savner tag over hovedet. Foruden støtte til rådgivning, konkurrence, evaluering og formidling modtager Esbjerg Kommune 9 millioner kroner fra fondene samt en fondsafgift på knap 2 millioner kroner. Kommunen skal selv dække de resterende anlægsudgifter samt 10-årig drift.

Nordea-fonden giver 3 millioner kroner til realisering af et udendørs skateranlæg i forbindelse med GAME StreetMekka.

Esbjerg er som den første ud af tre byer valgt til at få udviklet et indendørs mekka for gadeidræt – et GAME StreetMekka. Det er den gamle DSB remise, som forvandles til et asfalteret gaderum under tag. Her vil byens børn og unge i fremtiden kunne dyrke street basket, gadefodbold, parkour, hiphop dans, skateboarding og meget mere.

Målet med initiativet er at gøre gadeidrætten og streetkulturen tilgængelig for alle. Det skaber rum for det aktive og sunde liv hele året – også når vejret ikke tillader det.

Realiseringen af de tre nye GAME StreetMekkaer gennemføres i et partnerskab mellem Real-dania, TrygFonden og Nordea-fonden. Gadeidrætsorganisationen GAME, der arrangerer gade-idræt i 32 boligområder rundt i Danmark og står bag idé og drift af det første GAME Street-Mekka i København, bidrager med sparring og kvalificering til processen. GAME vil efterfølgende stå for driften af de nye GAME StreetMekkaer på baggrund af driftsaftaler med de udvalgte kommuner. Aktiviteterne vil blive arrangereret i samarbejde med lokale gadeidrætsorganisationer.