x

Teater som katalysator for integration

"Kan en tynd plastikskal uden på en gammel betonkasse virkelig gøre en forskel? Ja, for pokker! Taastrup Teater er ganske forvandlet, og det er så gedigent gjort, at man ikke skulle tro, det var en ung tegnestues debutværk." Sådan skrev Politikens arkitekturredaktør Karsten R. S. Ifversen i sin anmeldelse af det ny Taastrup Teater i januar 2010.

Taastrup Teater er en vigtig kulturinstitution, der tiltrækker publikum fra nær og fjern og fungerer som områdets ansigt udadtil.

Teatrets fysiske form, udtryk og funktionalitet harmonerede dog ikke med ønsket om at åbne sig mod lokalsamfundet. Under overskriften ”SubUrb” har Taastrup Teater siden 2004 derfor arbejdet på at nedbryde de barrierer, der afholder etniske minoriteter fra at bruge teatret. Midlet skulle bl.a. være en ombygning, der kunne bidrage til teatrets ønske om at være en katalysator for integration af områdets mange kulturer.

Fra trist til tiltrækkende

Parterne bag teatrets ombygning – Høje-Taastrup Kommune, Landsbyggefonden, Boligselskabet KAB og Realdania – har i fællesskab investeret godt 35 mio. kr. over fire år i teater, byrum, børne- og ungdomsfaciliteter og et stianlæg med Taastrup teater som omdrejningspunkt.

COBE Arkitekter har stået bag selve renoveringen, der har omfattet en bedre sammenhæng i teaterhuset og en udbygning med gennemsigtigt indgangsparti, der åbner sig ud mod et nyetableret byrum på teatrets forplads. På den måde er Taastrup Teater blevet et attraktivt mødested for byens borgere og gæster udefra – et fint eksempel på at arkitekturen kan medvirke til at skabe social aktivitet og kulturel udfoldelse.

For os handler Taastrup Teater om at støtte et projekt, der viser, hvordan de fysiske rammer kan understøtte og spille sammen med en lokalaktør, der positivt udnytter lokalområdets multikulturelle karakter.