x

Foreninger gik sammen om nye tiltag

Siden vikingetiden har Thorupstrand i Han Herred i Nordvestjylland været centrum for kystfiskeri med klinkbyggede havbåde fra stranden. Men lovændringer og en økonomisk krise gjorde det svært for fiskerne og gjorde det traditionelle erhverv mere end trængt. Derfor gik Thorupstrand Kystfiskerlaug, Thorupstrand Fiskeriforening og Han Herred Havbåde sammen i en fælles forening: Thorupstrand Landingsplads og Pakhusforening. Foreningen stod bag byggeriet af et nyt landingsanlæg. 

Pakhuset understøtter den særlige kystkultur

Pakhuset har faciliteter til at håndtere helt frisk fisk – fra bådene lander på stranden, til fisken sendes ud til forbrugerne. Fiskepakhuset er indrettet, så det er med til at bevare det naturskånsomme kystfiskeri og samtidig videreudvikle kystfiskeriet som nicheproduktion. Dermed understøtter fiskepakhuset både arbejdspladser og den særlige kystkultur, som er ved Thorupstrand og Slettestrand.

Fiskepakhusets forarbejdningshal muliggør, at en del af den avance, der i dag går til andre led, kan fastholdes i kystfiskerlauget og anvendes til at sikre vedligeholdelse og etablering af de nødvendige faciliteter for det fremtidige kystfiskeri som et naturskånsomt fiskeri.

Vi støttede etableringen af et fælles fiskepakhus, hvor de mange funktioner og processer i forbindelse med at rense, forarbejde og pakke fisk blev indpasset hensigtsmæssigt, således at de mange, der har deres færden i huset, kan fungere bedst muligt. Pakhuset rummer mulighed for, at turister og besøgende kan lære om frisk fisks kvalitet, følge med i arbejdsprocessen, få viden om naturskånsomt fiskeri og købe fisk med hjem.