x

Den gamle Tolne Skovpavillon får nu sin renaissance

Pressemeddelelse 9. september 2009

Langt inde i skoven ved Tolne, øst for Sindal i Nordjylland, ligger Tolne Skovpavillon. Her har den ligget siden 1908. Men efter at den i en periode har ligget mere eller mindre ubrugt og faldefærdig hen har en gruppe lokale ildsjæle nu besluttet, at den skal genoplives til glæde for de mange mennesker med tilknytning til Vendsyssel, der gennem årene har brugt Tolne Skovpavillon og har gode minder herfra. Måske var det her, man første gang vovede sig på måneskinstur med sin udkårne en lun juniaften under bøgen. Eller måske har man været til grundlovsmøde med helt op til 1000 deltagere eller man husker skoleudflugten, hvor den gamle pavillon var målet for nogle gange op til 600-800 børn.

Der er således rigtig mange mennesker, der har oplevet Tolne Skovpavillon siden den blev bygget i 1908, da den de første 75 år blev brugt som et folkeligt, kulturelt og demokratisk samlingssted for nordjyder fra Skagen til Aalborg.
Pavillonen har gennem årene gennemgået flere om- og tilbygninger, som har fjernet bygningens udseende fra det oprindelige udtryk. Bl.a. blev den oprindeligt åbne veranda på bygningen på et tidspunkt lukket med vinduer og de oprindelige træfacader blev beklædt med asbestcementplader.
 
Fra midt i 80’erne skete der en langsom tilbagegang i aktiviteterne og samtidig fremstod bygningerne lettere forfaldne. Men i 2004 blev en initiativgruppe til bevarelse af Tolne Skovpavillon nedsat. Denne gruppe har nu forhandlet sig frem til en lejeaftale med Tolne Skov ApS, som løber over 20 år. Det er gruppens mål at få renoveret Tolne Skovpavillon og bringe den tilbage til sin oprindelige udformning med bl.a. den åbne veranda.
 
Realdania støtter renoveringen økonomisk med 500.000 kr.
 
”Vi ser restaureringen af Tolne Skovpavillon som et godt initiativ med bred lokal opbakning, som vil redde en bygning med åbenlyse bevaringsværdier - og offentlig adgang,” siger Christian Andersen, projektleder i Realdania. – ”Med de rigtige faciliteter vil Skovpavillonen i fremtiden kunne blive et historisk og kulturelt samlingssted for større arrangementer såsom koncerter, udstillinger, familie- og foreningstræf, møder og konferencer m.m.”
 
”Vi er meget glade for tilsagnet om støtte fra Realdania” siger Asbjørn R. Nielsen, Tolne Skovpavillon, ”for nu har vi de 2 mio. kr. vi skal have for at komme i gang med renoveringen”. - ”Vi skal nu i gang med at få udarbejdet tegningsmateriale, og så skal toiletterne i selve Pavillonen renoveres, og der skal laves et handicaptoilet. Det næste trin er at få lagt et nyt tag på Pavillonen, og afhængig af om der er penge til det, skal den nu overdækkede terrasse ændres, så den kommer til at se ud, som dengang Pavillonen blev bygget. Varmeanlægget skal udbygges til også at omfatte den gamle del af Pavillonen, og elinstallationen skal gås efter, og endelig skal der også males, når håndværkerne er færdige. Det har taget nogen tid at få skaffet pengene til denne renovering, og der ligger mange opgaver foran os, men vi forventer at kunne vise den renoverede Pavillon frem ultimo 2010”.