Trekroner

Trekroner indgår i revitaliseringen af hele Københavns Befæstningsværk. Det er det samlede projekts vision, at Københavns Befæstning skal fremstå som en sammenhængende attraktion, der skal give borgere og besøgende unikke oplevelser af kulturarv, landskab og friluftsliv både til lands og til vands.

Projektet har fokus på at skabe sammenhængende oplevelser, der formidler fæstningsanlæggets helhed med sø- og landbefæstning på tværs af kommunegrænser, og det er afgørende, at der skabes synergi og sammenhængskraft i projekterne på tværs af indsatsområderne.

Det gamle søfort Trekroner er revitaliseret i forbindelse med renoveringen af det samlede Københavns Befæstningsanlæg. Trekroner er åbent for digitale oplevelser, der henvender sig til både børn og voksne. Publikum kan få en dramatisk filmoplevelse af Slaget på Reden og gå på opdagelse i kælderen med lommelygter, der aktiverer lyd- og lysinstallationer. Der er også etableret en udstilling der formidler befæstningens historie. Udenfor kan de besøgende nyde udsigten indover Københavns skyline.

Om Trekroner

Det første søfort med navnet Trekroner lå 200 meter nordvest for det nuværende fort og fungerede fra 1713 til 1731. I en periode blev søfortet benyttet som karantænestation for mennesker med smitsomme sygdomme. Under Københavns brand i 1728 blev byens kriminelle anbragt på Trekroner, så de ikke kunne stikke af. I 1787 begyndte man at bygge det nuværende Trekroner, men søfortet nåede ikke at stå færdigt, før englænderne angreb i 1801. Søfortet Trekroner blev løbende udbygget, og dets opgave var at sikre, at fjendens flåde ikke kunne sejle ind i Københavns havn. Under 1. verdenskrig var Trekroner bemandet med 750 soldater. Trekroner var desuden bestykket med et stort antal kanoner, men krigen tydeliggjorde, at det forsvarssystem som Trekroner var en del af nu var forældet, og Trekroner blev nedlagt som søfort i 1922. I 1934 blev Trekroner købt af Københavns Havnevæsen, der lejede det ud til soldaterforeningen ”Kystartilleriforeningen”. Der blev etableret restaurant, revy, biograf og andre forlystelser, og i årene fra 1934 til 1939 var Trekroner et yndet udflugtsmål for københavnerne. I 1984 købte Statens Bygningsfredningsfond det gamle søfort. Prisen var naturligvis tre kroner.

Partnerskabet bag projektet

Partnerskabet mellem Realdania, Kulturstyrelsen og Naturstyrelsen står bag initiativet til at revitalisere Københavns befæstning gennem istandsættelsen af befæstningen, og meningen er at formidle den som en samlet attraktion og skabe mulighed for fysisk aktivitet og oplevelser. Københavns befæstning genopstår som en sammenhængende helhed, der forener et stykke danmarkshistorie med enestående kultur- og naturoplevelser. Den omfattende forsvarsring, der snor sig omkring Storkøbenhavn, synliggøres og formidles som den samlede attraktion den er. De tilhørende bygningsværker og naturarealer sikres, renoveres og udvikles, så de bevares for eftertiden.

 

Projektfakta

Kontakt

  • Kort

  • Nyheder

  • Relaterede projekter

Kort

Trekroner Fort

København

Relaterede projekter Se alle projekter

Nanobyg

Det gule palæ fra Olsen Banden

Superkilen

Hospicegården Filadelfia

{{ title }}

{{ description }}