x

I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri for og til fællesskaber, fordi frivillige med kreative ideer kan løfte et lokalsamfund. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling til at føre gode idéer ud i livet.

Den lokale, gode idé

Formålet med kampagnen er at støtte ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Gennem kampagnen ønsker vi at sænke barrieren mellem ildsjælenes gode idéer og de færdige, realiserede projekter. Kampagnen skal gøre den lokale og gode idé, der knytter sig til det byggede miljø, til virkelighed.

Siden 2011 har vi målrettet støttet projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige, og erfaringerne viser, at ildsjælenes indsats skaber resultater i både land og by. Ildsjælene skaber nye løsninger og får øje på nye muligheder og mangelfulde pletter i lokalsamfundet – og de gør noget ved sagen! Altid med stor kærlighed til en bygning eller et sted. I alt har Realdania gennem Underværker støttet 349 ildsjæleprojekter over hele landet med 190 mio. kr.

Underværker skaber sammenhold og fællesskab

Nogle gange fører ildsjælenes engagement og foretagsomhed til nye bæredygtige løsninger, byhaver, mobile udekøkkener eller containerbyer. Andre gange til projekter med fokus på bevaring og formidling af den lokale bygningsarv. Og andre gange igen er det eksisterende bygninger eller steder, som bliver genopfundet til helt nye formål. Fælles for alle er, at ildsjælenes arbejde bidrager til nye og bedre rammer for frivillige aktiviteter, der skaber sammenhold, fællesskaber og levedygtige lokalsamfund.

Se eksempler på projekter der har fået støtte: 

Underværker.dk

Underværkers jury af ildsjæle og iværksættere

En jury bestående af ildsjæle og iværksættere hjælper Realdania med at vurdere de mange ansøgninger til Underværker. I juryen sidder:

  • Dennis Roan Nielsen, fra Skanderborg, Midtjylland, stifter og ejer af tømrervirksomheden TræVærk, foredragsholder, podcast- og tv-vært. 

  • Mille Møller Nielsen fra Aalborg, Nordjylland, projektleder hos Klimaalliancen Aalborg ved Aalborg Kommune og bestyrelsesformand for kulturstedet HUSET i Hasserisgade.
     
  • Julie Skaar fra Ærø, Syddanmark, Landdistriktsudvikler hos LAG, iværksætter og leder og medejer af Motorfabrikken Marstal.
     
  • Aysha Amin fra Århus, Midtjylland, kunstner, kurator, skribent og underviser samt medstifter og daglig leder på galleri Andromeda8220 samt initiativtager og projektleder ved undervisningsforløbet Vi Fællesskaber Vores By: Gellerup.
     
  • Johannes Haandsbæk Vestergaard fra Hjørring, Nordjylland, kok og centerleder ved madkulturhuset og oplevelsescenteret Kornets Hus, samt del af frivilliggruppen hos kulturhuset Lønstrup Bio.

Den endelige beslutning om tildeling af støtte foretages af vores direktion på baggrund af bedømmelsesudvalgets indstilling.


Se flere videoer og find inspiration på Underværker.dk.

 

Fyn og øerne: 

I Odense får ildsjæle støtte til at skabe et byrum med muligheder for aktivitet, leg og samvær ved at modernisere og forbedre en eksisterende skaterpark og legeplads. I projektet eksperimenteres med at genbruge  materialer og betonelementer fra den gamle skaterbane for at reducere brugen af ny, ressourcetung beton. 
Projektejer: Odense Skateboardforening
Støttebeløb: 380.000 kr.

Ved Lillebælt, Middelfart Kommune, vil Foreningen Blå Brobyggere etablere en aktivitets- og undervisningsbro ved Maritim Center Lillebælt. Broen skal være grundlaget for dyrkning af muslinger, udgangspunkt for dykning og formidling af viden om Lillebælts havmiljø til personer i alle aldre og for udendørsfællesskaber i byen.
Projektejer: Foreningen Blå Brobyggere 
Støttebeløb: 1,2 mio. kr.

Nordjylland: 

I Frederikshavn vil ildsjæle omdanne Ellinggård fra 1700-tallet til et aktivitetshus og base for et lokalt forankret fællesskab. Projektet formidler bygningsarven, traditionelle håndværksdyder og organiske  byggematerialer til bl.a. unge i byggefagene. Det sker gennem samarbejder med Håndværkerakademiets restaureringsuddannelse og kurser i bygningsbevaring.
Projektejere: Arbejdsgruppen Ellinggårds Venner og det almennyttige, ikke-kommercielle selskab Danmarks KULTURARV ApS 
Støttebeløb: 985.000kr.

Syd- og Sønderjylland:

I Visby Park, Tønder Kommuner, skal det lille nedslidte, men historiske parkhus Trosalta sættes i stand og gøres til et indendørs mødested med historieformidling og faciliteter til små fællesskaber, lokale institutioner og overnattende gæster i parken.
Projektejer: Visby Lokalråd
Støttebeløb: 500.000

I Taulov, Fredericia Kommune, vil ildsjælene skabe nyt liv i den funktionstømte og historiske bygning, Taulov Station. Stationen skal danne rammen om flere typer af fællesskabsaktiviteter og blive det 'forsamlingshus', som mangler i lokalområdet.
Projektejer: Foreningen Taulov Station
Støttebeløb: 400.000

I Kolding, Kolding Kommune, vil den socioøkonomiske forening, Huset Fundament, skabe kultur, liv og aktivitet for unge i Koldings bymidte. Huset Fundament skal være et socialt anker for unge-fælleskaber og kulturmiljøet i Kolding midtby, men kræver en gennemgribende renovering. Der er tale om et eksemplarisk ungeprojekt drevet af unge, for unge. 
Projektejer: Huset Fundament
Støttebeløb: 1 mio. kr. 

Midtjylland: 

I Hou, Odder Kommune, vil ildsjæle fremtidssikre og skabe et attraktivt forsamlingshus og mødested i den tidligere gymnastiksal fra 1920. Huset, der kan sikre sammenhængskraften i en by i udvikling, skal energirenoveres og tilbageføres til dets oprindelige udtryk.
Projektejer: Foreningen Hou Medborgerhus
Støttebeløb 1,2 mio. kr.

Vestjylland: 

På Jegindø Havn, Struer Kommune, vil ildsjæle istandsætte de to blåmalede træhuse til nutidige aktive funktioner på havnen herunder til sauna, kajakhotel og mødested. ”ÆBøe’hus” (Bødehu-set) og ”ÆGår’hus” (Garnhuset), skal indgå sammen med det allerede aktive museum i ”Æfywerhus” (Fjordhuset).
Projektejer: Foreningen Jegindø Fælleshavn
Støttebeløb: 1,2 mio. kr. 

I Ulfborg, Ringkøbing-Skjern Kommune, vil ildsjæle omdanne et tidligere høloft til et helårs formidlingsrum og værksted for foreningsaktiviteter og fællesskaber omkring kunsthåndværk. Projektet eksperimenterer med bæredygtige lokale materialer og vil isolere med eget uld. Det er samtidig et godt eksempel på omdannelse af funktionstømte kvadratmeter i landdistrikterne.
Projektejer: Lystbæk Forening
Støttebeløb: 845.000 kr.

I Serups smedje, Lemvig Kommune, vil ildsjæle skabe bedre rammer for formidlingen af smedjearbejde og muliggøre aktiviteter for større grupper som skoleklasser m.m. Det sker ved at etablere en ny bygning på 100kvm, med overdækket arbejdsplads og madpakkely, aflåst depot og metalværksted samt handicaptoilet. 
Projektejer: Bestyrelsen for Serup’s Smedje
Støttebeløb: 1,1 mio. kr. 

Sjælland: 

I Kirke Hyllinge, Lejre Kommune, vil ildsjæle skabe en landhandel, café og fællesskab i byens gamle landsbyskole. Det bliver et fælles mødested med fokus på at afsætte økologiske varer, som dyrkes på lokale marker.
Projektejer: Gershøjforeningen 111
Støttebeløb: 1 mio. kr.

I Kirke Værløse,
Furesø Kommune, vil ildsjæle undersøge mulighederne for at omdanne en tidli-gere skole til et funktionelt og moderne forsamlings- og fælleshus, der samler Kirke Værløse-borgernes voksende antal initiativer. De får støtte til en forundersøgelse. 
Projektejer: Foreningen Den Gamle Skoles Venner
Støttebeløb: 250.000 kr. 

I Ålsgårde,
Helsingør Kommune, vil ildsjæle bevare en historisk mølle som topografisk landemærke og nyt samlingssted. Den sjældne bygningskonstruktion skal danne ramme om en række lokalt forankrede foreningsaktiviteter.
Projektejer:  Foreningen Nordskov Mølles Venner
Støttebeløb: 1,2 mio. kr.

I Bregninge,
Kalundborg Kommune, skal der laves en hub for vandsport, friluftsliv og natur med afsæt i et øget antal surf- og wakeboard-brugere i området. De midlertidige containerfaciliteter skal løftes til et permanent mødested for lokale, bl.a. via en ny badebro, nyt udeareal med om-klædning og en flydende digesvalekoloni.
Projektejer: Kulturforeningen AMFI-Vestsjælland 
1,2 mio. kr.

På Østerbro,
Københavns Kommune, skal BK Skjolds klubhus åbnes og løftes, så det bliver et samlingspunkt og medborgerhus med cafe og taghave for både de nuværende mere end 3.500 medlemmer samt lokalområdet på Østerbro. 
Projektejer: BK Skjold
Støttebeløb: 1 mio.kr.

I Værløse,
Furesø Kommune, vil ildsjæle opføre en innovativ, miljø- og klimavenlig aktivitetsbygning kaldet ’Laden’ i kanten af Hareskoven, centralt i Hareskovby og tæt på en S-togsstation. Laden skal styrke fællesskabet blandt byens familier, foreninger og institutioner og samtidig give nye grupper mulighed for at samles og gå på
opdagelse i skoven med større viden og relevant udstyr. 
Projektejer: Foreningen Udhusets Venner
Støttebeløb: 1,2 mio. kr.

Bornholm:

I Sandvig-Allinge står ildsjæle bag et klimaprojekt i cirkusbygningen på Nygade 2. Bygningens fysiske rammer ændres for at sænke ressourceforbruget til opvarmning af bygningen – alt sam-men for at skabe gode rammer for lokalsamfundet og bornholmske udøvende scenekunstnere som alternativ til de gængse idrætsforeninger. 
Projektejer: Foreningen Cirkusbygningen i Sandvig
Støttebeløb: 450.000 kr.

Søg støtte

Underværker holder pause for tildeling af støtte i 2025, men hold øje med Underværkers nyhedsbrev og hjemmeside. Der er noget andet og spændende på vej i 2025 i anledningen af Realdanias 25 års jubilæum. Underværker er tilbage med støtte igen i 2026, hvor ansøgningsfristen bliver i februar. Gå i mellemtiden på jagt i Underværkers store univers af viden og inspiration, som kan hjælpe dig til at udvikle et levedygtigt Underværk allerede nu:

Søg støtte og læs mere om Underværker

Spørgsmål?

Spørgsmål?

Underværker har telefontid mellem kl. 10.00 og 14.00 på hverdage.

Kontakt Silke Kamilla Apostoli eller Susanne Rud fra kampagnens sekretariat på info@undervaerker.dk / eller telefon +45 22 19 70 75

Podcast

Hvad betyder ildsjælene for udviklingen af vores byer, byrum og fællesskab? Hvad er et Underværk? Og hvorfor har Realdania brugt over 90 mio. kr. på at hjælpe ildsjæle med at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed? Lyt med og få svaret.

Hør vores andre podcasts:

Podcasts