x
En drengeskole fra 1700-tallet, en brandstation fra slutningen af 1800-tallet og et moderne rådhus fra 1969. Tre meget forskellige bygninger, som alle ligger på Louise Augustas Plads i hjertet af Hertugernes Augustenborg. Alle tre skal bevares. 

Nu restaurerer Realdania By & Byg drengeskolen og den tidligere brandstation, så deres kvaliteter gøres tydeligere. Sønderborg Kommune ejer det tidligere rådhus og omdanner det til nyt sundhedshus. I fællesskab vil parterne bearbejde området omkring bygningerne, så Louise Augustas Plads kan blive til et indbydende byrum, som løfter både nyt og gammelt. 

Projektet ”Utilpassede bygninger i historiske byrum” skal vise et eksempel på, hvordan både historiske huse og moderne bygninger, som ikke umiddelbart passer ind i omgivelserne, kan bevares og nyindrettes for at udvikle det samlede bymiljø.

I projektet vil der blive arbejdet med genbrug, ombygning og restaurering, som redskaber til at reducere CO2-aftrykket betragteligt i forhold til CO2-forbruget ved at bygge nyt. 

Drengeskolen og brandstationen vil efter restaurering blive lejet ud, og indgå som en del af Realdania By & Bygs samling af godt 70 fredede og bevaringsværdige ejendomme.

Restaurering

Realdania By & Byg har i november 2024 købt en tidligere drengeskole fra 1780, som er fredet, og en brandstation opført sidst i 1800-tallet. De to ejendomme ligger i et historisk bymiljø i Augustenborg. Realdania By overtager ejendommen i januar 2025.

Drengeskolen og brandstationen er i dag bygget sammen med en nabobygning fra 1969, som tidligere har fungeret som rådhus i Augustenborg. Nu skal de to historiske bygninger adskilles fra den moderne nabo, restaureres og nyindrettes.

Realdania By & Bygs arbejde med drengeskolen og brandstationen er en del af et partnerskab i Augustenborg, hvor Sønderborg Kommune indretter sundhedshus og renoverer det tidligere rådhus med fokus på at bevare mest muligt og minimere CO2-udledningen.

Foreningen Realdania har allerede bidraget til en restaureringspulje på 70 millioner kroner til genetablering af Hertugernes Augustenborg. Puljen støttes også af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål, Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.

Utilpassede Bygninger

Projektet ”Utilpassede bygninger i historiske byrum” bygger videre på Realdania By & Bygs arbejde med ”Utilpassede bygninger i købstæderne”. Her blev en enkelt ombygget bygning blev ført tilbage til sit oprindelige udtryk i et historisk gadeforløb i Fåborg.

I ”Utilpassede bygninger i købstæderne” blev et byhus fra 1882 forvandlet. Efter flere ombygninger havde det lille byhus et udtryk, der var så fjernt fra sit oprindelige udseende, at det ikke længere passede ind i gaden. Huset blev renoveret og facaden fik igen et udtryk, der passer til husets alder og byggestil og med den historiske Strandgade. Realdania By & Byg har efter renoveringen solgt huset i Fåborg.  

Fælles om bygningsarven

Med købet af de to bygninger i Augustenborg og huset i Faaborg har Realdania By & Byg nu købt 3 ejendomme til ombygning og restaurering, så de igen bidrager til deres omgivelser. 

Realdania By & Bygs erfaringer med "Utilpassede bygninger" skal kunne bruges af bygningsejere og kommuner i mindre og mellemstore byer til at skabe byrum, hvor både historiske og moderne bygninger forenes gennem bevaring, genbrug og ombygning. Erfaringerne vil blive efter projekterne om utilpassede bygninger er gennemført blive samlet og formidlet for at vise, hvordan små indgreb kan gøre en positiv forskel til gavn for byer og borgere over hele landet.