Fra højmose til 19 gårde
I det høje nord i Vendsyssel lå Nordvesteuropas største højmose, som i sin oprindelige form bestod af 6.700 hektar sumpet moseområde. I 1930’erne besluttede staten at opdyrke heden og snart herefter at opføre 19 gårde med funktion som karantænestationer. Området dannede således rammen om statslig sygdomsbekæmpelse blandt husdyr og dannede centrum for bekæmpelse af kvægsygdomme.
Gård nr. 18 vender tilbage til 1940'erne
Alle staldgårdene på nær én er i dag ombygget - det drejer sig om gård nr. 18, nu bedre kendt som Vildmoseporten. Her driver Fonden Vildmoseporten et udstillings- og kultursted, der formidler Store Vildmoses natur- og kulturhistorie og huser diverse arrangementer for lokalbefolkningen. Gård nummer 18 består af to gulkalkede staldlænger og en mellemliggende rødmalet trælade, præcis som da den i sin tid blev opført.
Takket være ildsjælene er gården blevet istandsat, kalket, malet og indrettet nøjagtigt som da den blev bortforpagtet i 1940'erne. Stuehuset er indrettet som et typisk husmandssted, hvor køkkenet stadig har de gamle rammelåger og hylderne har hyldepapir. Foreningen bag har de seneste år formået at finansiere køb af gården samt istandsættelse af stuehus og etablering udstillingsfaciliteter, som drives af frivillige. De frivillige står også bag diverse arrangementer og rundvisninger på gården og i Store Vildmose.
Byggeriets ildsjæle
Projektet er støttet gennem vores kampagne Byggeriets ildsjæle, hvor vi ønsker at sætte ekstraordinært fokus på de ildsjæle, der dagligt lægger tusindvis af timer i frivilligt arbejde i det byggede miljø.