x

Arne Jacobsens ånd respekteres i Rudersdal

Pressemeddelelse 27. marts 2014

Realdania har givet tilsagn om støtte på op til 1,5 mio. kroner til en undersøgelse af, hvordan Rudersdal Rådhus kan renoveres og vedligeholdes uden at skade dets arkitektoniske særpræg. Nye installationer skal passe ind i det funktionalistiske formsprog, som arkitekt Arne Jacobsen skabte bygningen med.

Rudersdal Rådhus, som er tegnet af Arne Jacobsen og Flemming Lassen, blev indviet i 1942 og fredet i 1992. Med støtte fra Realdania vil Rudersdal Kommune nu undersøge, hvordan bygningen kan renoveres med respekt for de arkitektoniske værdier. Målet er en langsigtet plan, som både kommer bygningen til gode og kan være til inspiration for arbejdet med lignende bygninger i Danmark.

”Rudersdal Rådhus er et af de første eksempler på funktionalistisk, offentligt byggeri i Danmark, og som fredet bygning er det en del af vores fælles kulturarv. Vi har derfor en forpligtelse til at vedligeholde og renovere rådhuset med respekt for de værdier, det bygger på. Arne Jacobsen gennemførte byggeriet til mindste detalje – med kontormøbler, gardiner og tæpper, lamper og selv blæksugere og skrivesæt, som han selv havde designet. Så det er en udfordring for os at indrette en moderne kontorbygning, der stadig følger Arne Jacobsens oprindelige intentioner,” siger direktør Iben Koch fra Rudersdal Kommune.

Helhedsorienteret tilgang
Undersøgelsen vil blandt andet se nærmere på, hvordan man kan håndtere det stigende behov for installationer og føringsveje til el, edb, varme og ventilation i en bygning som Rudersdal Rådhus. Det kræver en særlig helhedsorienteret og designbevidst tilgang, hvis den bærende idé om sammenhæng mellem arkitektur, installationer og inventar skal fastholdes.

”Realdania arbejder for at aktivere den bedste del af vores bygningsarv. Med det mener vi at mange af vores historiske bygninger bedst sikres for eftertiden, så længe huset har en nutidig anvendelse. Det er netop dét der er opdraget på Rudersdal Rådhus, hvor vi skal undersøge, hvordan det kan blive ved at rumme en moderne arbejdsplads uden at vi giver køb på de arkitektoniske værdier, siger projektleder Eske Møller, Realdania.

Et demonstrationsprojekt i håndtering af bygningsarv
Som et ikon i modernismens bygningskunst, der ofte besøges af professionelle inden for arkitektur og byggeri, vil Rudersdal Rådhus være velegnet som demonstrationsprojekt, hvor den indsamlede viden kan blive delt og udnyttet i lignende bygninger i hele landet.