Vores filantropistrategi
I Realdania arbejder vi for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø. Det er bl.a. nye bygninger, historiske bygninger, parker og byrum. Det er også de aktiviteter, der findes omkring det byggede miljø f.eks. byggeri, arkitektur, forskning og ny viden. Vores arbejde er almennyttigt, og derfor støtter vi projekter, hvor udviklingen af det byggede miljø kan gøre en positiv forskel for menneskers hverdag.
Nogle gange sætter vi selv ting i gang, men man kan også søge om støtte til små og store projekter. I det daglige arbejder vi ud fra vores filantropistrategi, og vi støtter derfor kun projekter indenfor de områder, der er beskrevet i den.
Fælles for de projekter vi støtter er, at der skal være en klar filantropisk opgave. Det er en opgave, som andre i samfundet, f.eks. virksomheder eller det offentlige, ikke skal, kan eller bør klare.
Vi ønsker at gøre en forskel for både nuværende og kommende generationer. Derfor er bæredygtighed en vigtig del af vores arbejde – det gælder både klima- og miljømæssig bæredygtighed samt økonomisk, social og kulturel bæredygtighed.
Vi er klogere, når vi arbejder sammen, og derfor vil vi helst lave vores projekter i samarbejde med andre og i partnerskaber. Det er vores erfaring, at det giver de bedste løsninger. Vi mener, at det er godt, at vi er forskellige, og at der skal være plads til os allesammen. Derfor arbejder vi sammen med mange forskellige parter, f.eks. lokale frivillige, staten, kommuner, andre fonde, foreninger, forskningsinstitutioner og det private erhvervsliv. Vi tror altså på styrken i mangfoldighed.
Alle de projekter, Realdania støtter, skal enten skabe ny viden, nye løsninger eller være gode eksempler, som andre kan lære af. Det vil sige, at de skal være nytænkende og nyskabende.
Viden og faglighed, er vigtig for Realdanias arbejde. Og det at dele viden med alle, der har interesse for det byggede miljø, er derfor en del af vores filantropistrategi. Vi mener, at det er med til at skabe større effekt af vores arbejde.
Med vores filantropistrategi er det ambitionen at tydeliggøre, hvor inden for det byggede miljø Realdania arbejder, hvilke problemer Realdania ønsker at bidrage til at løse, og ikke mindst hvordan – det vil sige indenfor hvilke områder, vi både udvikler og støtter projekter.
Filantropistrategien har tre dagsordenener, som handler om store samfundsudfordringer, hvor det byggede miljø kan gøre en positiv forskel. De tre dagsordener er:
- Stedets potentialer
- Arkitekturens muligheder
- Fremtidens byggeskik
De tre dagsordener er kendetegnet ved at adressere samfundsmæssige udfordringer, som kræver et langt strategisk sigte, brede samarbejder og flere virkemidler at løse.
Og under hver dagsorden har vi tre fokusområder, som hver især definerer et selvstændigt problem, og hvor vi forklarer, hvordan vi vil bidrage til at løse udfordringerne.
For hvert af de ni fokusområder vil der være et varierende antal projekter og indsatser, som både enkeltvist og i høj grad også tilsammen understøtter en positiv udvikling og fremmer effekt indenfor de tre udvalgte dagsordener.
Nedenfor kan du læse mere om vores tre udvalgte dagsordener og ni fokusområder.
Dagsorden A
Stedets potentialer
Selvom vi i Danmark generelt har en høj livskvalitet, så kan der være store forskelle mellem vores ønsker, muligheder og behov, afhængig af, om vi bor i byer, forstæder eller på landet. Samtidig ser vi ensomhed på tværs af befolkningsgrupper, og vi bor og lever mere opdelt. Vi ved, at det er vigtigt for menneskers trivsel, at vi føler, at vi hører til og indgår i et fællesskab med andre, men det er ikke alle der har mulighed for det.
Danmark er bygget op af stærke lokalområder. Vi har en stærk foreningstradition og et rigt kulturliv, og vores bygningsarv og byer bidrager til følelsen af at høre til.
Alt det skal vi styrke ved at udvikle byer, fællesskaber og kulturliv ved at have fokus på det konkrete steds historie, kultur og hverdagsliv.
Fokusområde A1
Udvikling på landet
Landdistrikterne står over for store forandringer, men der er væsentlige geografiske forskelle. Nogle steder har vækst og udvikling, mens andre oplever, stilstand og tilbagegang. Der er derfor behov for udvikling af nye løsninger på landet.
Vi vil arbejde for at bevare livskvaliteten på landet og understøtte den lokale handlingskraft i landdistrikterne. Det vil vi gøre med både enkeltstående projekter og langvarige partnerskaber, der kan være med til at skabe en positiv udvikling med udgangspunkt i det enkelte sted.
Fokusområde A2
Levende lokalsamfund
Ikke alle er en del af fællesskabet, flere lever i ensomhed, og mangel på relationer påvirker vores livskvalitet.
Vi vil med udgangspunkt i det lokale arbejde for at styrke lokalsamfund, lokale foreninger og frivillige kræfter ved at skabe fysiske rammer for mødesteder og aktiviteter landet over. Vi vil også med både analyser, eksempelbyggerier og omdannelse af ejendomme sætte fokus på nye måder at bo på, der giver gode naborelationer og tilgodeser forskellige behov og livsvilkår.
Fokusområde A3
Huse med historier
Bygningsarven og kulturmiljøerne er nogle steder udsatte og i fare for at forsvinde. Hvis det sker, taber vi en del af vores fælles historie og identitet.
Vi vil engagere flere i at genanvende gamle bygninger, så de får nye funktioner. Vi vil også selv bidrage med gode eksempler på genanvendelse og dele viden om restaurering og vedligeholdelse for at passe på historiske huse og kulturmiljøer.
Dagsorden B
Arkitekturens muligheder
Vi står over for store forandringer i fremtiden med ændringer i klima og befolkningssammensætning. Samtidig udvikler teknologien sig hastigt, og vores trivsel er under pres – især blandt unge.
Det har stor betydning, hvordan vi bygger og indretter vores samfund. Arkitektur kan komme med svar på både de større opgaver i samfundet og på udfordringer med livskvaliteten i hverdagen.
Det gælder også, når vi som mennesker er i sårbare situationer, fordi de fysiske rammer betyder noget for, hvordan vi har det og for vores relationer. Vi skal udnytte de muligheder, som arkitektur giver, for at påvirke og forbedre vores samfund og vores alle sammens liv.
Fokusområde B1
Værksted for arkitektur og livskvalitet
Arkitektur har potentiale til at bidrage til vores livskvalitet, men vi udnytter ikke mulighederne godt nok. Vi vil arbejde for at skabe tværfaglige samarbejder og projekter, der giver ny viden og afprøver, hvordan arkitekturen kan bidrage endnu mere til vores livskvalitet.
Fokusområde B2
Byggeri til trivsel
I Danmark har vi generelt en høj livskvalitet, men det er ikke en selvfølge. Vi vil arbejde for, at arkitekturen bidrager med gode fysiske rammer, der understøtter sundhed og trivsel for alle. Vi vil undersøge sammenhæng mellem form, materialer og teknologis betydning, og vi vil bidrage til eksempler på, hvordan byggeri kan bidrage til gode liv.
Fokusområde B3
Rum for børn og unge
De fleste børn og unge i Danmark lever gode, trygge liv. Men flere undersøgelser har vist, at trivslen blandt nogle er udfordret.
Vi vil arbejde for at sætte fokus på de fysiske rammers betydning for børn og unges trivsel. Vi vil bidrage til at skabe inviterende, inkluderende og sunde rammer for både dem, der trives, og dem, der ikke gør. Og vi vil skabe ny viden om de fysiske rammers betydning for børn og unges livskvalitet.
Dagsorden C
Fremtidens byggeskik
Byer og byggeri står for en stor del af Danmarks drivhusgasudledninger, ressourceforbrug og affald, og globalt set belaster bygninger og byggerier kloden. Samtidig påvirker konsekvenserne af klimaforandringerne allerede vores byer og bygninger og truer vores livskvalitet.
Vi må derfor både ændre vores måde at planlægge og bygge på, så vi minimerer klimaaftrykket og samtidig forbereder vores byer på klimaforandringerne. Det kræver ny teknologi, samarbejde og nytænkning.
Byggebranchen, stat og kommuner, civilsamfund og borgere skal arbejde sammen for at udvikle en ny måde at bygge på, så vi alle har mulighed for at træffe mere bæredygtige valg.
Fokusområde C1
Byggeriets grønne omstilling
Vi vil arbejde for at skabe en grøn omstilling i byggeriet. En omstilling som kombinerer ny teknologi og nye materialer med håndværkstraditioner og øget genbrug for at skabe nye løsninger med høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet. Vi vil også med en del af vores investeringer understøtte byggeri og løsninger med lavere klimaaftryk og ressourcebrug.
Fokusområde C2
Robuste byer
Byerne rammes i stigende grad af konsekvenserne af klimaforandringer, som truer vores bygninger og anlæg.
Vi vil arbejde for at udvikle vores byer med fokus på at tilpasse dem til mere ekstremt vejr og ikke at forværre klimakrisen. Vi vil samtidig understøtte bymiljøer, der udgør en god ramme om hverdagslivet. Det vil vi gøre med konkrete eksempler, viden og værktøjer.
Fokusområde C3
En bæredygtig hverdag
Mange vil gerne gøre mere for at bo mere bæredygtigt, men savner viden og er i tvivl om, hvad der er de mest bæredygtige løsninger.
Vi vil arbejde for at gøre det nemt at træffe bæredygtige valg i boligen i hverdagen. Det vil vi gøre ved at skabe og dele ny viden, gode eksempler og råd om materialer, vedligeholdelse og energirenovering.