Marielyst

Mere end 100 år som populært turistmål har sat sit præg på Marielyst på Falster. Tidligere var byen præget af biltrafik og uplanlagte, selvgroede miljøer. Efter byens torv og Strandstrøget er blevet renoveret, fremstår feriebyen nu som et ferieresort med stil over sig.

Marielysts historie som badeby strækker sig tilbage til 1906, hvor det første sommerpensionat åbnede i en af de gamle strandgårde. I dag er Marielyst Guldborgsund Kommunes absolut største turistby med godt 6.000 feriehuse langs den 10 kilometer lange sandstrand.

Nutidens Marielyst har et centrum dér, hvor de første badehoteller opstod for mere end 100 år siden og hovedvejen fra Nykøbing Falster når stranden. Byen lever i kraft af vrimlen af gæster på gode sommerdage, og den besidder en særlig rodet charme. Men byens udvikling har også været præget af tilfældigheder, selvgroede miljøer og bilisme. Og det betød, at byen trængte til en kærlig hånd, der kunne hæve kvalitets- og serviceniveauet og dermed turistoplevelsen.

Flotte rammer for byens borgere og turister

Ved hjælp af støtte fra Realdania er byens torv blevet omdannet og forskønnet. Et elegant nyt ’gulv’, skabt i egetræsplanker, pryder det gamle torv. Gulvet er skabt, så man kan gå på det med bare fødder, slå sig løs i glade dansetrin eller afholde markeder, koncerter eller andre events på det. Midt i det hele står et sømærke som pejlingsmål, og hele torvet emmer nu af elegancen og den stemning, man kender fra fortidens badehoteller.

Også stiforbindelsen mellem by og strand, Strandstrøget, er blevet opgraderet gennem en videreførelse af torvets egetræsplanker i belægningen, strandbeplantningen, bænke samt en naturlegeplads, som bliver benyttet flittigt.

Genrejsning af den gamle badeby

Målet har fra start været at genrejse den gamle badeby som et familievenligt, sikkert, kønt og naturskønt feriested samt bygge videre på en helhedsorienteret udvikling af Marielyst. Målet er allerede ved at tage form: Turister er begyndt at bruge torvet meget mere, sæsonen er blevet længere, og der er ingen ledige butikslokaler. Ligeledes er omsætningen hos forretningerne på torvet steget, og forskønnelsen har bredt sig som ringe i vandet blandt de erhvervsdrivende på torvet, der slev har sat deres facader i stand.

En helhedsorienteret udvikling

Projektet er gennemført som en del af kampagnen Stedet Tæller, fordi det viser, hvordan en nedslidt badeby kan opgraderes gennem et kvalitetsløft af det fysiske miljø og fordi det bygger videre på em eksisterende, helhedsorienteret udvikling af Marielyst.

Podcast 

Tag med på vandretur på Camønoen, hvor det pibler frem med store og små projekter langs den nye 172 km lange vandrerute, som er skabt i samarbejde mellem Møns Museum, Vordingborg Kommune og lokale borgere. 

Projektfakta

  • Guldborgsund Kommune vedtog i 2012 en helhedsplan for Marielyst, der blandt andet indeholdt en omfattende renovering af såvel Torvet som Strandstrøget i Marielyst. Efter en arkitektkonkurrence fik GHB landskabsarkitekter i samarbejde med Grontmij og ETN arkitekter opgaven om Marielysts renovering. Projektet er støttet af Realdanias kampagne ”Stedet Tæller”. Kampagnen skal frem til 2016 støtte konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder. Det er formålet, at kampagnens projekter – heriblandt projektet ”Marielyst, en moderne badeby” – skal være med til at styrke livskvaliteten i yderområderne med fokus på kystturisme og udvikling af de stedbundne potentialer.

    Projektet strækker sig over flere etaper, hvor størstedelen af plankegulvet med dansecirkel, sømærke og Strandstøget med tilhørende sidde- og legeareal stod næsten færdigt inden sæsonen 2014. I efteråret gik håndværkerne i gang med anden etape, hvor egetræsbelægningen på den sidste strækning ned mod Strandstrøget blev færdiggjort. Herefter blev der plantet strandfyr, som skaber let skygge og gør byen behagelig at færdes i. 

     

  • Artikel

  • Publikation

  • Kort

  • Nyheder

  • Relaterede projekter

Artikel

Bogen "Stedet tæller"

Bogen "Stedet tæller"

- om proces og erfaringer med stedbunden, lokal udvikling i yderområder.

Kort

Marielyst, 4873 Væggerløse

Relaterede projekter Se alle projekter

Søndervig

Maribo Domkirke og Søbred

Klitmøller

Havnehallen

{{ title }}

{{ description }}