Marielyst

Mere end 100 år som populært turistmål har sat sit præg på Marielyst på Falster. Tidligere var byen præget af biltrafik og uplanlagte selvgroede miljøer. Efter byens torv og Strandstrøget er blevet renoveret, fremstår feriebyen nu som et ferieresort med stil over sig.

Marielysts historie som badeby strækker sig tilbage til 1906, hvor det første sommerpensionat åbnede i en af de gamle strandgårde. I dag er Marielyst Guldborgsund Kommunes absolut største turistby med godt 6.000 feriehuse langs den 10 kilometer lange sandstrand.

Nutidens Marielyst har et centrum der, hvor de første badehoteller opstod for mere end 100 år siden og hovedvejen fra Nykøbing Falster når stranden. Byen lever i kraft af vrimlen af gæster på gode sommerdage, og den besidder en særlig rodet charme. Men byens udvikling har også været præget af tilfældigheder, selvgroede miljøer og bilisme. Og det betød, at byen trængte til en kærlig hånd, der kunne hæve kvalitets- og serviceniveauet og dermed turistoplevelsen.

Flotte rammer for byens borgere og turister

Ved hjælp af støtte fra Realdania er byens torv blevet omdannet og forskønnet. Et elegant nyt ’gulv’ skabt i egetræsplanker pryder det gamle torv. Gulvet er skabt, så man kan gå på det med bare fødder, slå sig løs i glade dansetrin eller afholde markeder, koncerter eller andre events på det. Midt i det hele står et sømærke som pejlingsmål, og hele torvet emmer nu af elegancen og stemningen, man kender fra fortidens badehoteller. Lyse farver, blødt lys, naturmaterialer og duften af friskt træ. Også vejen ned til stranden, Strandstrøget, har fået trægulv samt en meget brugt naturlegeplads, der er blevet flittigt brugt henover sommeren.

Projektfakta

Kontakt

Karen Skou Projektchef

  • Guldborgsund Kommune vedtog i 2012 en helhedsplan for Marielyst, der blandt andet indeholdt en omfattende renovering af såvel Torvet som Strandstrøget i Marielyst. Efter en arkitektkonkurrence fik GHB landskabsarkitekter i samarbejde med Grontmij og ETN arkitekter opgaven om Marielysts renovering. Projektet er støttet af Realdanias kampagne ”Stedet Tæller”. Kampagnen skal frem til 2016 støtte konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder. Det er formålet, at kampagnens projekter – heriblandt projektet ”Marielyst, en moderne badeby” – skal være med til at styrke livskvaliteten i yderområderne med fokus på kystturisme og udvikling af de stedbundne potentialer.

    Projektet strækker sig over flere etaper, hvor størstedelen af plankegulvet med dansecirkel, sømærke og Strandstøget med tilhørende sidde- og legeareal stod næsten færdigt inden sæsonen 2014. I efteråret gik håndværkerne i gang med anden etape, hvor egetræsbelægningen på den sidste strækning ned mod Strandstrøget blev færdiggjort. Herefter blev der plantet strandfyr, som skaber let skygge og gør byen behagelig at færdes i. 

     

  • Kort

  • Nyheder

Kort

Marielyst, 4873 Væggerløse

{{ title }}

{{ description }}