Vendsyssel Teater

Kulturlivet i Vendsyssel og regionens identitet og selvbevidsthed skal styrkes. Det vil ske gennem etableringen af et nyt teaterhus i Hjørring bymidte. Huset vil blive en dynamo for kulturlivet i hele Nordjylland, og dermed understøtte både bosætning, uddannelse og erhverv.

Visionen med huset er, at det skal nytænke kulturinstitutioners rolle som en del af byens offentlige rum. Det skal fungere som samlingssted og vækstlag for de lokale unge og de ikke–organiserede, der interesserer sig for musik, teater og kulturliv. Teatret bliver et visionært bygningsværk, der skal bidrage til at styrke det i forvejen stærke kulturliv i Vendsyssel og på den måde bygge videre på et oplagt, lokalt potentiale.

Teatret er hjertet i projektet og fungerer som omdrejningspunkt for et exceptionelt teaterkunst i intime rammer. Teatret omkranses af rum og aktiviteter for byens kreative miljø. Det er med til at sikre huset en bred folkelig opbakning og tilfører huset liv – også uden for teatertid.

Huset bliver på 4200 kvadratmeter og kommer til at rumme en teatersal med plads til 250 – 350 tilskuere. Scenen udstyres med den mest avancerede sceneteknik, herunder muligheden for ”in-the-round” opstillinger. Foruden Vendsyssel Teater bliver der plads til, at andre kreative miljøer i Hjørring kan skabe aktivitet i og omkring bygningen.

Med gennemtænkte kantzoner og pladsdannelser vil teatret skabe attraktive opholds- og udfoldelsesmuligheder i byens centrum og bidrage til at skabe sammenhæng i byen. Huset placeres centralt i Hjørring på rutebilsstationen, nær amtsmandsboligen, byens øvrige kulturinstitutioner og et nyetableret shoppingcenter. Den smukke have ved amtmandsboligen gøres samtidig tilgængelig for offentligheden.

Forundersøgelse

Sammen  Hjørring Kommune gennemførte vi  i foråret 2012  en forundersøgelse af muligheden for at styrke rammerne med et nyskabende teater i Hjørring.

Undersøgelsen blev udført i samarbejde med Rambøll Danmark A/S, Hausenberg ApS, professor Jens Kvorning, teatereksperterne Steffen Aarfing og Mats Nyström samt cost consultants fra Davis Langdon. 

På baggrund af disse forundersøgelser og med økonomisk støtte fra Realdania, ENV-fonden og det Obelske Familiefond, besluttede Hjørring Kommune at opføre Vendsyssel teater i Hjørring, hvor busstationen før lå.

Om Vendsyssel Teater

Vendsyssel Teater er et af landets mest veldrevne og anerkendte egnsteatre med et stort, loyalt og kvalitetsbevidst publikum. Teatret har til huse i en nedlagt skole, hvor gymnastiksalen har dannet ramme om mange succesfulde forestillinger, herunder flere "Årets Reumert". Vendsyssel Teater er omfattet af Hjørring og Frederikshavn Kommuners ’Kulturalliance’, hvis formål er at styrke det Vendsysselske kulturliv og skabe sammenhæng og ny dynamik i landsdelen.

Projektfakta

Kontakt

Lars Autrup Projektchef

 • Vinderne

  Bag vinderprojektet står det århusianske arkitektfirma schmidt hammer lassen architects, arkitektfirmaet Finn Østergård, Brix & Kamp A/S, Alectia, LiWplanning, Gade & Mortensen Akustik samt AIX Ark. AB-Arteno.

  Bedømmelseskomité:

  Borgmester Arne Boelt, Hjørring Kommune
  Formand for Fritids- og Kulturudvalget, Sven Bertelsen, Hjørring Kommune
  2. viceborgmester Susanne Sander, Hjørring Kommune
  Direktør Hans Peter Svendler, Realdania
  Projektleder Stine Lea Jacobi, Realdania
  Teaterleder Peter Schrøder, Vendsyssel Teater
  Arkitektfagdommer, Bo Lautrup, CUBO
  Arkitektfagdommer, Søren Daugbjerg, Vilhelm Lauritzen
  Ingeniørfagdommer, Bo Søgaard, Lemming & Eriksson

 • Kort

 • Nyheder

 • Økonomi

Kort

Hjørring Teateroplevelseshus, Asylgade

9800 Hjørring

Økonomi

Økonomi

Det samlede budget for byggeriet er 180 mio. kr. inkl. grunden (2016-prisniveau)

Følgende har bidraget til projektet:

Hjørring Kommune: 60 mio. kr.
Realdania: 70 mio. kr.
Det Obelske Familiefonde: 25 mio. kr.

ENV-"Fonden": 25 mio. kr.

Desuden har flere andre fonde bidraget med inventar og lys; Spar Nord Fonden med facadelys.

{{ title }}

{{ description }}