Building Green 2024
På Building Green i Forum den 30. og 31. oktober 2024 kan du møde vores projektchefer til en snak om, hvordan vi gennem vores filantropiske arbejde skubber byggeriet i en mere bæredygtig retning. Du finder os på stand nr. 93, hvor vi står klar til at drøfte, hvordan transformation og renovering kan være nøglen til at reducere både klima- og ressourceaftrykket i byggeriet.
Konference
Dato
31. oktober 2024
Adresse
Forum København
Julius Thomsens Plads 1
1925 Frederiksberg
Adgang for alle
Mød os på Building Green
Emilie Koefoed
Besøg Realdanias stand nr. 93
Begge dage kan du finde os på stand nr. 93. Vores fokus på Building Green er i år på at bruge den eksisterende bygningsmasse som et værktøj til en grønnere omstilling. Indsatser som Bevar Mere, Renoverprisen, Klimadata for renovering og Bygningskultur og Klima viser, hvordan vi kan give nyt liv til bygninger gennem transformation og renovering, samtidig med at vi styrker både fællesskab og livskvalitet for de mennesker, der bor i dem. Genbrug, upcycling og innovative løsninger er i fokus – kom og hør, hvordan vi arbejder med at gøre bygninger mere bæredygtige.Transformation og renovering
Transformation og renovering er centrale temaer i de to indsatser Bevar Mere og Renoverprisen. Bevar Mere fokuserer på at skabe fremtidens boliger i eksisterende bygninger gennem projekter som bofællesskaber på tørrelofter, flerfamilieparceller og omdannelse af erhvervsejendomme til moderne hjem, hvilket reducerer klimaaftryk og ressourceforbrug. Renoverprisen hylder de bedste renoveringsprojekter i Danmark og viser, hvordan samarbejde mellem alle parter kan forvandle bygninger, så de møder nutidens behov. Prisen understreger renoveringens vigtige rolle i at forene gammelt og nyt for en bæredygtig fremtid.Klimavenlig renovering: Data og bevaring som nøglen til fremtidens byggeri
Renovering og klima går hånd i hånd i vores indsats Bygningskultur og klima. Bygningskultur og klima fokuserer på at bevare og energioptimere etageboliger fra 1930-74, hvor kombinationen af bevaring og energioptimering kan reducere klimaaftrykket uden at miste bygningernes arkitektoniske værdi. Projektet Klimadata for renovering leverer metoder og data, der gør det muligt at vurdere, hvordan vi renoverer på en måde, der er bedst for klimaet. Og hvor det samtidig giver bedst mening ud fra et økonomisk perspektiv. Denne viden støtter byggebranchen i at træffe klimavenlige beslutninger i fremtidige renoveringsprojekter.
Realdania på Building Greens scener
Det er efterhånden slået fast, at biobaserede byggevarer kan reducere byggeriets klimabelastning ved at erstatte CO2 tunge byggematerialer og samtidig lagre kulstof i bygningerne, så længe de består. Realdania-initiativet “Veje til Biobaseret byggeri” har fundet, at blandt andet halm, hamp og græs har potentiale til at blive omdannet til byggevarer såsom isolering, plader og blokke. Desuden at der er behov for at etablere værdikæder på tværs af landbrug, produktion og byggeri. Med andre ord kan landbruget bidrage til at bevare og skabe arbejdspladser rundt omkring i Danmark og levere lokale biobaserede produkter til byggeriet. Mød:
Emil Dahl Nielsen, Videnskabelig assistent, Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi
Den nye indsats – Bevar Mere – er vært for denne session. Bag indsatsen står Dreyers Fond, Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og Realdania. Bevar mere arbejder for at skabe fremtidens boliger i nutidens bygninger, og netop renovering og transformation er afgørende strategier, når vi skal reducere vores klima- og ressourceaftryk i forbindelse med at imødekomme fremtidens stigende boligbehov. Men hvordan tænker vi egentlig det sociale ind, så fremtidens renoverede og transformerede boliger også understøtter fællesskab og livskvalitet for dem der bor i dem? Det er fokus i denne session, hvor deltagerne i panelet deler ud af deres erfaringer – både om, hvordan vi kan gribe det an, og hvad der kan spænde ben for at arbejde med den sociale vinkel i renoveringer og transformationer. Grønne løsninger i form af byggematerialer eller digitale værktøjer er helt afgørende for at reducere byggeriets klimaaftryk. Det er samtidig en interessant investeringsmulighed for investorer, som i højere grad yder risikovillig kapital i de tidlige faser i rejsen fra idé til markedet. I Realdanias nye indsats ”Veje til Biobaseret Byggeri” samler forskere fra AU, KU, AAU og Kunstakademiet sammen med rådgivere fra Smith Innovation, Artelia og JAJA Arkitekter den nyeste viden i en serie helhedsorienterede scenarier for et fremtidigt Danmark. Et Danmark, hvor vi kan blive selvforsynende med biobaseret byggemateriale og samtidig kan reducere vores klimaaftryk og forbedre forholdene for biodiversiteten. Der er masser af dilemmaer, men potentialerne er samtidig tilsvarende store. Kl. 10.20 Specialist Talk: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer? Debat modereret af Smith Innovation.
Hør om dette og om næste fase af initiativet, hvor der er fokus på etablering af dansk produktion og demonstrationsbyggerier, der gør det muligt at skalere brugen af materialerne, så de bliver for de mange og ikke kun for de få.
Line Kjær Frederiksen, Videnskabelig assistent, CINARK
Lars Broder Lindgren, Specialist i indeklima, LCA og energi, Artelia Group
Torben Valdbjørn Rasmussen, Seniorforsker, BUILD
Moderator: Mikkel Thomassen, partner, Smith Innovation Kl. 10.50 Green Discussion: Bevar Mere: Hvordan arbejder vi med social værdiskabelse, når vi renoverer og transformerer boliger?
Mød:
Olav de Linde, Grundlægger, ejendomsselskabet Olav de Linde
Louise Heebøll, Strategisk byplansrådgiver og arkitekt, V!GØR
Esben Dannemand Frost, Arkitekt og tegnestueleder, Anna Mette Exner Arkitektur
Moderator: Johanne Mose Entwistle, sekretariatschef, Bevar Mere
Kl. 14.40 Learning Session: Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler
Ved denne session vil du høre konkrete erfaringer fra Søuld og Leakhunter – om deres erfaringer med at få støtte fra Realdanias støtteordning Innovation til marked og erfaringerne med at få en investor med på rejsen. Afslutningsvis vil vi debattere rollen for henholdsvis impact investorer og soft funding fra filantropiske eller offentlige puljer, hvordan bidrager de fra hver sin position til at fremme vækstlaget af nye grønne løsninger? Kom og blive klogere på rejsen fra idé til marked, og hvilken finansiel hjælp der er mulighed for at få.
Mød:
Kirsten Lynge, Co-founder, Søuld
Lars Due, CEO, Leakhunter
Christian Carlsen, Co-founder, Proptechfonden
Anne Gade Iversen, Projektchef, Realdania
Moderator: Simone Kongsbak, partner, Smith Innovation og faglig sekretær for Innovation til marked
Kl. 15.35 Learning Session: Hvad betyder det at omstille til biobaseret byggeri for vores arealbrug, klimaaftryk og sektorsamarbejder?
Mød:
Nielsine Otto, Urbanist & strategic designer, JAJA Arkitekter Kl. 12.50 Green Discussion: Renoverprisen: Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima?
Det kan være dyrt at ombygge tidligere industri- og erhvervsejendomme, og det siges ofte, at pensionskasser, andre bygherrer og developere hovedsageligt investerer i nybyg fremfor renovering for at kunne skabe økonomisk overskud.
Vær med, når vi undersøger, hvordan renoveringsprojekter kan skabe gevinster, både for investorerne og for klimaet.
I dag skal bygherrer sikre dokumentationen for et nybyggeris klimapåvirkninger igennem en livscyklusvurdering, som indsendes til kommunen, når byggeriet færdigmeldes. Der er imidlertid ingen krav i forhold til renoveringsprojekter, så hvorfor gå den ekstra mil for at lave DGBN-certificeringer og LCA-vurderinger, når man renoverer den eksisterende bygningsmasse? Hvilke potentialer og udfordringer kan opstå for eksempel i forhold til genbrug af konstruktioner og brug af genanvendte samt genbrugs- og upcyclede materialer? Og hvilke gevinster kan det medføre for både investorerne og for klimaet?
Mød:
Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Søren Tscherning, Ejer og adm. direktør, Tscherning
Søren Madsen, Direktør og byggeøkonom, GPP Arkitekter
Moderator: Anne-Mette Hjøllund, arkitekt og seniorrådgiver, BARK Rådgivning
Specialist Talk den 31. oktober: Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan?
Den grønne omstilling kalder på nye byggematerialer, der er mindre klimaskadelige. Det kan kræve nye måder at bygge på, for eksempel med mere fokus på at undgå fugt, end vi før har været vant til. Samtidig skal vi blive bedre til at genbruge gamle materialer i nye bygninger. Den økonomiske risiko er en tilbagevendende ”elefant i rummet” i den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen. For hvem skal betale, hvis det går galt? Og hvordan kan vi overvinde den barriere, så vi i langt højere grad end i dag kan anvende nye materialer, uden at risikoen bliver alt for stor?
Kom med, når Teknologisk Institut taler om risiko – og hvordan denne kan minimeres. Hvad skal der til? En fælles risikofond? Et fælles ansvar blandt aktørerne? Og kan vi rent faktisk teste og dokumentere os ud af alle problemerne? Og hvordan kan AI bringes i spil?
Mød:
Mette Glavind, Direktør, Teknologisk Institut
Lennie Clausen, Programchef, Realdania
Pia Holm Steffensen, Underdirektør, Forsikring & Pension
Henrik Garver, Direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI
Kathrine Birkemark, Driftsdirektør, Byggeskadefonden
Moderator: Martha Kathrine Sørensen, souschef, Teknologisk Institut
Om Building Green
Building Green byder på to dages konferenceprogram med både nationale og internationale keynote speakere samt relevante debatter med profiler fra arkitekt- og byggebranchen.
Derudover kan du møde en lang række aktører fra byggeriet på stande, hvor de fremviser bæredygtige produkter og løsninger.