Sådan ligger landet
En studietur om livskvalitet og udvikling i landdistrikterne.
Arrangementet er afholdt
Dato
2. maj 2024
Adresse
Mødested er DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C. Slutdestination er Aahus Banegård.
Arrangør
Realdania
Se programmet for dagen nedenfor.
Foto: Steffen Stamp
I Realdania har vi støttet en række store flerårige indsatser og forskningsprojekter for at understøtte landdistriktsudviklingen og det gode liv på landet. Den viden vil vi gerne dele og drøfte med dig, der til daglig arbejder med landdistriktsudvikling, planlægning, fællesskaber, bosætning, foreningsliv og sammenhængen mellem by og land.
Derfor inviterer vi til at tage med på vores heldagsstudietur ‘Sådan ligger landet’ torsdag den 2. maj 2024 kl. 10-18.
Turen går ud fra Århus og rundt på Djursland, hvor førende forskere og faglige aktører vil formidle deres viden midt mellem træerne, hallerne, landsbyklyngerne og sammen med de mennesker, det hele handler om.
Deltagelse er gratis, men vi opkræver et no-show fee på 500 kr. ved udeblivelse eller afmelding efter den 28. april.
Der er et begrænset antal pladser, som vi fordeler efter først-til-mølle-princippet.
Programpunkt 1: By, land og livskvalitet
DOKK1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C
09.15 Tjek ind, kaffe og croissanter
10.00 By og land - hinandens forudsætninger v. programchef Stine Lea Jacobi og projektchef Simon Harboe, Realdania
Danmark er blevet mange landsbyklynger, mødesteder og et forskningsprojekt rigere siden 2016. Hvad har Realdania set og lært om landdistriktsudviklingen siden 2016 og frem til i dag?
Landdistrikternes lykkeparadoks v. Henrik Lauridsen Lolle, Ph.d. og lektor. Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
I mange år er mennesker over hele verden flyttet fra land til by, hvor den objektive livskvalitet er højere, når man måler på indkomst, sundhed og uddannelse. Til gengæld er den oplevede livskvalitet mange steder højere på landet. Det kaldes landdistrikternes lykkeparadoks og Henrik fortæller om fænomenet også er til stede i DK.
11.00 Afgang mod busserne
To dobbeltdækkerbusser samler deltagerne op ved DOKK1 og sætter kurs mod kysten i Norddjurs
Programpunkt 2: Landlivets rytmer
Oplevelsesplads Thomasminde, Fjellerup Strand, Klitvej 120, 8585 Glesborg
12.30 Frokost v. den lokale kok og iværksætter Jakob Vinkler
Tilknytningen til naturen og maden har vist sig at have betydning for livskvaliteten i hverdagslivet på landet. Jakob serverer frokost fra bål med ingredienser fra lokale fødevareproducenter på Djursland.
13.00 Landlivets rytmer og hverdagsliv v. Pia Heike Johansen fra Syddansk Universitet
Pia, der er Ph.d., lektor, Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi og Center for landdistriktsudvikling ved SDU, fortæller, hvordan de biologiske, sociale og sameksisterende rytmer påvirker livskvaliteten på landet, med afsæt i feltarbejde og Lefebvres rytmeoptik.
13.30 Afgang med bussen mod Nørre Djurs Hallen i Glesborg
Programpunkt 3: Civilsamfundets sorger og glæder
Nørre Djurs Hallen, Glesborg
‘Mere for flere’ v. formanden og næstformand i Nørre Djurs Hallen
Om arbejdet med udvikling af miljøet i og omkring hallen i Glesborg, som er et vigtigt samlingspunkt og lokalområdets stolthed med et herrehold på vej i 1. division.
Civilsamfundets glæder og sorger v. Evald Bundgård Iversen, Ph.d., lektor og centerleder v. Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU
Evald deler sine resultater fra forskningsprojektet ‘Livskvalitet i yderområder og landdistrikter', der viser, at deltagelse i mere forpligtende fritidsaktiviteter kan skabe livskvalitet, og peger på særligt tre grunde til, at folk deltager i civilsamfundet.
Kl. 14.55 Afgang mod bussen mod Stenvad Mosebrug
Programpunkt 4: Mødesteder og landsbyklynger
Stenvad Mosebrug, Stendyssevej 14, 8586 Ørum
15.15 Snacks og drikke
Stedsudvikling for fælles livskvalitet v. Anne Tietjen og Gertrud Jørgensen
Arkitekt, ph.d. og professor i landskabsarkitektur, bydesign og transformation ved KU, Anne, samt arkitekt, ph.d. og professor i Byplanlægning ved KU, Gertrud, fortæller om resultatet af deres forskning i projektet ‘Livskvalitet i yderområder og landdistrikter’. Forskningen peger på, at der findes fire udbredte og forskellige strategier for at skabe fælles livskvalitet på landet
gennem dét at udvikle sit eget sted.
Mødestedets betydning for landsbyklyngen – v. landsbyklyngen Midt i Norddjurs og Ikki Lyng Knudsen, strategisk leder af Stenvad Mosebrug
Landsbyklyngen Midt i Norddjurs og strategisk leder af Stenvand Mosebrug, Ikki, fortæller, hvilken rolle Stenvad Mosebrug i dag spiller for lokalområdet. Det er en fortælling om, hvordan mødestedet, den lokale historie, kendskabet og fællesskabet på tværs af landsbyer er uløseligt forbundet og afhængige af hinanden i udviklingen. Oplægget fortæller desuden om landsbyklyngens effekt, udfordringer og fremtidige virke.
Spørgsmål og dialog
17.00 Bussen kører retur til Aarhus
Der udleveres madpakker. Forventet ankomst på Århus Banegård omkring kl. 18.