x

Nye faciliteter til Vitskøl Kloster

Nyhed 29. juni 2018

I juni begyndte byggeriet af ny kostskole, samt ny café og butik, der skal forbedre forholdene for TAMU-eleverne på Vitskøl Kloster i Vesthimmerland og åbne de historiske rammer ud mod en større offentlighed.

Vitskøl Kloster ejes af Fonden Til Vitskøl Klosters Bevarelse, som har TAMU boende til leje. TAMU er et landsdækkende arbejdsmarkedsuddannelsessystem, som tilbyder praktisk tilrettelagt uddannelse til unge mellem 18 og 30 år, der på grund af kriminalitet, misbrug eller sociale udfordringer ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. På Vitskøl tilbydes der uddannelse inden for landbrug, naturpleje, byggeri, kantine og service, og med udgangspunkt i den kommende café og butik vil der nu blive oprettet en uddannelse indenfor turisme og service. 

TAMU´s direktør Peter Staun Kastholm er begejstret over det projekt, der nu går i gang og som skal være med til at understøtte det arbejde TAMU har igangsat med fornyelse af uddannelserne til fremtidens arbejdsmarked:

”Når man har praksis som udgangspunkt bliver det et kæmpe løft at kunne byde gæster velkommen til såvel klosterhave som historiske ruiner og bygninger. Det vil være muligt at lave uddannelser indenfor service, som vi kun har turde drømme om og som aldrig ville kunne være realiseret uden Den A.P. Møllerske Familiefond og Realdania,” siger  Peter Staun Kastholm.

Byggeriet af ny kostskole til TAMU’s elever gør, at man kan rive de hidtidige kollegier ned, som er bygget i starten af 1950 og som ikke kan måle sig med Vitskøl Klosters historiske bygninger, hvis ældste dele daterer sig tilbage til det 12. århundrede. 

Der har været arbejdet med projektet gennem de sidste to år, hvor det har været afgørende at skabe plads for fornyelse, samtidig med at man respekterer de 850 års unikke historie og byggetraditioner fra Kloster til Herregård.

Kostskolen og Caféen er tegnet af Bertelsen og Scheving Arkitekter, som gennem de sidste 22 år har været totalrådgivere og pennefører på den forandring- og helhedsplan, der er udarbejdet for området.

Projektet realiseres med støtte fra Den A.P. Møllerske Familiefond på 25 millioner kroner og Realdania på 5 millioner kroner og forventes færdigt til april 2019.