x

Realdania By & Bygs ’Årbog 2018’: Tusindvis af besøgende i årets løb

Nyhed 12. december 2018

Muligheden for at opleve unikke historiske ejendomme, der viser dansk bygningskultur gennem 500 år, lokker mange til. Tusindvis af besøgende lagde vejen forbi, da Realdania By & Byg i årets løb inviterede indenfor. Læs om ejendommene og oplevelserne i ’Årbog 2018’, som netop er udkommet.

For Realdania By & Byg blev 2018 et begivenhedsrigt år med byggeaktivitet, udvikling, restaurering, vedligeholdelse, nyerhvervelser osv. Men også et år med masser af rundvisninger og foredrag. I årets løb bød Realdania By & Byg Klubben indenfor i en lang række af selskabets historiske huse, eksperimenterende nybyggerier og byudviklingsprojekter, som hver for sig og til sammen bidrager til foreningen Realdanias mål om at fremme en levende bygningskultur.

Næsten 20.000 klubmedlemmer og gæster deltog i årets mange enkeltstående arrangementer, og hertil kommer de titusinder af gæster, som tog del i festlighederne, da det spektakulære byggeri BLOX i København blev indviet i foråret og fejret med pomp og pragt. For Realdania By & Byg markerede indvielsen samtidig afslutningen på 14 års arbejde som bygherre på BLOX-projektet.

Bliv medlem og få ’Årbog 2018’ gratis

Åbent hus og nyerhvervelser

Men også andre steder i landet bød året på afslutninger og indvielser. Både i det lille Priors Hus i Ærøskøbing og i et af landets fineste Bedre Byggeskik-huse i Holbæk mødte mange gæster op - også mange børn - da husene efter endt restaurering blev indviet og åbnet for offentligheden.

Andre steder i landet bød året ikke på afslutninger, men derimod på igangsættelser af nye restaureringer og renoveringer. Sidst på året blev der underskrevet købsaftale på tre historiske ejendomme, som nu restaureres og bevares, så de på fornem vis kan supplere samlingen af historiske ejendomme: En fredet mølle i Nyborg, administrationsbygningen til et gammelt glasværk i Hasselager ved Aarhus og en fynsk bindingsværksgård ved Haarby.

Som repræsentanter for dansk bygningskultur gennem 500 år og som gode eksempler på arkitektur, bevaring og udvikling er de nu med til at udvide fortællingen om en mangfoldig og levende dansk bygningskultur. Når Danmark kan bryste sig af mange værdifulde, historiske ejendomme, skyldes det bl.a. den danske Bygningsfredningslov, som i det forgangne år kunne fejre 100-års jubilæum, og som i sin tid blev indført for netop at værne om “landets ældre bygninger af arkitektonisk, kulturhistorisk eller miljømæssig værdi”. I dag er ca. 9.000 bygninger i Danmark kategoriseret som fredede og ca. 300.000 som bevaringsværdige.

Bliv medlem og få ’Årbog 2018’ gratis

Inspiration året rundt

Sideløbende med Realdania By & Bygs bevaring af fine historiske ejendomme spiller også udvikling en vigtig rolle. I årets løb blev der – som en del af initiativet “Utilpassede bygninger i købstæderne” – købt et byhus i Faaborg, hvis facade nu renoveres, så huset igen falder naturligt ind i sit historiske miljø. Og i Randers blev der – som en del af initiativet “Sunde Boliger, renovering” – købt tre villaer, som renoveres med sundt indeklima for øje og med konkret inspiration til, hvordan der kan skabes sunde bygninger som ramme om danskernes hverdag.

Også i Realdania By & Bygs fire areal- og byudviklingsprojekter – i Fredericia, Køge, Hedehusene og Ringkøbing – bød året på stor aktivitet med salg af mange etagemeter og indflytning af nye beboere og med konstant øje for udvikling af nye boformer, ny arkitektur, nye oplevelser og nye aktiviteter.