x

Bølgepladetag på et historisk byhus fra 1882?

Pressemeddelelse 30. januar 2019

Det klæder hverken huset eller gaden, og derfor skal taget på det historiske byhus i Faaborg nu erstattes af et rødt tegltag. Det sker som et led i Realdania By & Bygs projekt ”Utilpassede bygninger i købstæderne”.

I den kommende tid stiller håndværkere stilladser op og fjerner de bølgeplader af eternit, som var en af flere bygningsdele, der over tid var blevet tilføjet det oprindeligt fine byhus Strandgade 4. Nu skal der igen klassiske røde teglsten på taget og husets facade renoveres, så bygningen får et udseende i harmoni med gaden og huset. 

Renoveringen af Strandgade 4 tager afsæt i husets oprindelige arkitektur og klassiske formsprog, men er ikke en egentlig tilbageførelse. Målet er at skabe en velproportioneret harmonisk og enkel facade, der med få virkemidler bidrager til et helstøbt gadebillede. Stueetagen ændres samtidigt fra åben butiksfacade til en facade af mere lukket karakter, som kendetegner en privat bolig.

Et løft til hele gaden

Mange købstæder er udfordret af, at handel og forretningsliv forsvinder fra sidegaderne og hen til byens torv. Projektet ”Utilpassede bygninger i købstæderne” undersøger gennem renovering af to ejendomme, hvordan man inden for et rimeligt budget kan renovere facaden og skabe et nyt formål - fra erhverv til bolig - i enkelt bygning og dermed give et løft til hele gaden. 

Byhuset Strandgade 4 i Faaborg

Byhuset Strandgade 4 i Faaborg

Byhuset er opført i 1882. I begyndelsen af 1900-tallet var der herreekviperingsforretning og senere legetøjsbutikken Tokio Legetøj. I 1939 var bygningen hjemsted for Hammer Hansen Papir og herefter cafeteria. Bygningens fremtoning før Realdania By & Bygs renovering stammer fra en større ombygning i 1965.


Realdania By & Byg forventer at være færdige med renoveringen af byhuset i foråret 2019, hvor offentligheden vil blive inviteret indenfor til at se resultaterne.

Projektet ”Utilpassede bygninger i købstæderne” er et partnerskab mellem Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og Realdania By & Byg. Partnerne leder efter endnu en utilpasset ejendom til projektet. 

Målet med projektet er at inspirere flere til at kaste sig ud i at hjælpe med at bevare og udvikle den fælles bygningsarv.