x

Unge klimaaktivister går i fælles front for bæredygtige byer

Pressemeddelelse 25. februar 2019

Dansk Arkitektur Center (DAC) åbner i samarbejde med Roskilde Festival og unge klimaaktivister udstillingen Nutidens forbrug – Fremtidens problem den 22. marts, der inviterer til engagement i Verdensmål #11 - Bæredygtige Byer og Lokalsamfund. Udstillingen er støttet af Realdania.

Den 22. marts omdanner Dansk Arkitektur Center (DAC) i samarbejde med Roskilde Festival og unge klimaaktivister Guldgalleriet i DAC til en aktivistisk platform – en scene, et frirum og et fællesskab, hvor alle kan mødes og engagere sig i Verdensmål #11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund. Udstillingen Nutidens forbrug Fremtidens problem er et nyt format og meget mere end en udstilling. Alle under 26 år får gratis adgang til DAC i hele udstillingsperioden. 

Det startede i Sverige med en ung pige, som strejkede for klimaet. På rekordtid satte 15-årige Greta Thunberg en bevægelse i gang, som bredte sig som ringe i vandet fra land til land. I december holdt Greta Thunberg tale på FNs Klimatopmøde og skar med få ord en hel generations mantra ud i pap: ”I stjæler vores fremtid”. 

Gennem snart 50 år har Roskilde Festival skabt frirum til unge. DAC og Roskilde Festival går nu sammen om at skabe en udstilling med tilhørende eventprogram, som tager temperaturen på ungdomsengagementet i dag. Bekymringerne, idéerne, løsningerne. 

”Med udstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ sætter vi fokus på unges engagement i klimakrisen og bæredygtig byudvikling. Ungdomsoprøret fra ’68 har netop passeret sit halvtredsårs jubilæum, men i dag ser vi en ny ungdomsgeneration, der samler sig om krav om forandring til den måde, vi lever og indretter vores samfund på. De mobiliserer sig, fordi de ved, at de selv er en del af løsningen for en bæredygtig fremtid – også selvom den er skabt af tidligere generationer,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør i DAC.  

Hvordan ser ungdomsaktivisme ud i dag?

Udstillingen starter med en tidslinje, der viser afgørende øjeblikke i ungdomsaktivismen fra 60’erne til i dag. Tidslinjen forbindes til Roskilde Festivals historie og viser, hvordan aktivisme og musik går hånd i hånd. Det historiske snit er et springbræt for udstillingens hovedfokus på engagement blandt nutidens unge. For hvordan ser ungdomsaktivisme ud i dag? Det byder de unge fra Roskilde Festival Højskole ind på gennem et projekt, som indgår i udstillingen: 

”Udgangspunktet for at skabe mere bæredygtige byer behøver ikke at være en dommedagsprofeti. Vi kan også gøre opmærksom på problemer fra et optimistisk perspektiv og så komme med idéer derfra. I vores projekt på Roskilde Festival Højskole vil jeg og de andre elever lave noget, som giver en åbning til at se bæredygtighed på en ny måde – men hvor vores projekt ikke bare skal sætte gang i debatten: Vi vil også komme med innovative løsninger”, siger Emma Marie Brix Laursen, elev på Roskilde Festival Højskole.

Gratis adgang for alle under 26 år

Udstillingens hjerte er en pavillon af restmaterialer skabt af  elever fra Roskilde Festival Højskole. I pavillonen spiller videoer med unge stemmer, der hver især kæmper for bæredygtige byer. I løbet af udstillingen danner pavillonen også scene for aktivistiske workshops, hvor unge lærer at få budskaber ud og koble personlige historier til FNs Verdensmål #11.

Pavillonen er et mødested til at diskutere og udvikle idéer om, hvordan vi som samfund kan sætte en ny dagsorden for klimadebatten. Netop derfor giver DAC gratis adgang til alle under 26 år i hele udstillingsperioden.

Test dit CO2-aftryk og hold kamptale på ølkassen 

Omkring pavillonen udstilles en række banebrydende projekter fra unge hænder. UngEnergi engagerer unge i at standse klimaforandringerne. Her kan publikum blandt andet måle deres CO2 aftryk på et CO2-meter. Visionære afgangsprojekter fra arkitektskolerne i Danmark giver et indblik i løsningerne fra fremtidens arkitekter. Og i endnu et hjørne viser Turning Tables, hvordan de arbejder med at styrke marginaliserede grupper på tværs af kloden med musik og film som virkemiddel. 

I løbet af udstillingen vil et stort eventprogram vække temaerne til live for alle, der vil engagere sig. Det foregår blandt andet på en overdimensioneret ølkasse på Bryghuspladsen, hvor der afspilles optagelser fra Ungdomsbureauets talerskole om alt fra hjemløshed til klimaangst. Stemmerne spiller 24 timer i døgnet, men sættes på pause, når en person stiller sig op og bruger sin egen stemme. 

De voksende byer er en global udfordring

I dag er der nemlig mere end nogensinde før brug for, at vi alle bruger vores stemme og udviser engagement. I dag bor mere end halvdelen af verdens befolkning i byområder. I 2050 vil dette tal være steget til 6,5 milliarder mennesker, svarende til 2/3 af jordens befolkning. Den udvikling kræver, at vi udtænker helt nye løsninger. Kloden har i dag den største ungdomsgeneration i menneskehedens historie. Med 1,8 milliarder unge i alderen 13-25 er 20 % af klodens befolkningen unge. De er arvtagere af klimakrisen, og skal i fremtiden finde løsninger for en mere bæredygtig udvikling.

”Klimaforandringerne er en meget stor global udfordring, og det er essentielt at aktivere og engagere de unge i bæredygtig byudvikling. Til efteråret samles borgmestre fra 96 af verdens ledende klimabyer i København til topmøde i bynetværket C40, hvor de vil dele viden og inspirere hinanden til gode løsninger. Byerne er nemlig en helt central spiller i forhold til klimaindsatsen, og udstillingen på DAC er en vigtig påmindelse om, at tiden er inde til ambitiøs handling. Det skylder vi de unge. Ikke mindst derfor er vi i Realdania både glade for og stolte over at bidrage til udstillingens finansiering,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

Nutidens forbrug – Fremtidens problem viser, at nutidens ungdomsgeneration går forrest og tager kampen op for en mere bæredygtig fremtid for vores fælles byer, som stadigt flere mennesker lever i.

Læs mere om udstillingen

 

 

Umistelige landskaber 
– en arkitekturudstilling af Dorte Mandrup
22. marts – 26. maj 2019 i Udstillingsforum, DAC

I foråret 2019 åbner DAC dørene for en af vor tids største danske arkitekter; Dorte Mandrup. I et sanseligt og forførende univers kan man opleve Mandrups fantastiske arkitektur ved Vadehavet på den danske, tyske og hollandske vestkyst og Ilulissat Isfjord i Grønland – landskaber som begge er på UNESCOs verdensarvsliste. Oplev arkitektur formet af utrolige naturforhold og en rig kulturhistorie.

Nutidens forbrug – Fremtidens problem
- Unge i fælles front for den bæredygtige by

22. marts – 2. juni 2019 i Guldgalleriet, DAC

I en tid hvor verdens byer udvikler sig med voldsom hastighed, stiller DAC og Roskilde Festival skarpt på udviklingen af bæredygtige byer og FNs verdensmål #11 gennem en udstilling og et eventprogram, der giver unge en stemme i visionen om en bæredygtig byudvikling. Vær med, når unge bygger by ’live’ og kalder til samtale om fællesskab, engagement, tilgængelighed, lighed, miljø & klima.

Fakta om forårets udstillinger i DAC
Begge udstillinger vises i Dansk Arkitektur Center i BLOX, Bryghuspladsen 10, 1473 København K. 
Entré voksne 110 kr., gratis for alle under 26 år.