x

Forvandlet Faaborg-hus skal inspirere hele landet

Pressemeddelelse 9. maj 2019

Et historisk byhus i Faaborg blev sidste år udvalgt som den første bygning i Realdania By & Bygs renoveringsprojekt "Utilpassede bygninger i købstæderne". Nu er facaden renoveret og indpasset i gadens forløb. Den 16. maj er offentligheden inviteret til åbent hus. Målet er at inspirere til lignende tiltag i andre købstæder.


En tur gennem den historiske Strandgade i Faaborg er ikke den samme i dag som for et halvt år siden. Dengang forstyrrede et af gadens små byhuse den brostensbelagte gade. Efter flere ombygninger havde det lille byhus, Strandgade 4 fra 1882, efterhånden fjernet sig så meget fra sit oprindelige udseende, at det ikke længere passede ind i gaden. 

Nu er byhuset som forvandlet. Facaden har fået et udtryk, der passer til husets alder og byggestil og med den historiske Strandgade. Med andre ord: En utilpasset bygning i en af landets købstæder har med sit nye udtryk igen lagt sig fint til rette i det samlede gadebillede.
Åbent hus torsdag den 16. maj

Åbent hus torsdag den 16. maj

Offentligheden inviteres indenfor i det renoverede byhus, hvor man kan blive klogere på Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og Realdania By & Bygs arbejde med “Utilpassede bygninger i købstæderne”. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.

Tid og sted: torsdag den 16. maj kl. 14-17 i Strandgade 4, 5600 Faaborg

 


Gadeforløb og byhuse

Og det var netop hensigten med det projekt, som Realdania By & Byg under overskriften "Utilpassede bygninger i købstæderne" søsatte i efteråret 2017 i samarbejde med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Et projekt som via renovering af 1-3 ejendomme undersøger, hvordan man kan renovere facaden på en enkelt bygning og dermed give et løft til hele gaden. Nu kan resultatet af renoveringen af den første bygning ses den 16. maj i Faaborg:

- Vores bygningskultur er levende. Købstædernes gadeforløb og huse er en vigtig del af vores historie. Derfor er vi glade for samarbejdet med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, som vi håber kan inspirere andre til, hvordan man kan renovere en enkelt facade, så den giver et løft til hele gaden, siger adm. direktør i Realdania By & Byg Peter Cederfeld.

Afsæt i husets oprindelige arkitektur 

Renoveringen har taget afsæt i husets oprindelige arkitektur uden at være en tilbageførelse. Før renoveringen var huset præget af en ombygning udført i 1960erne. Nu er butiksfacaden forvandlet med nye dannebrogsvinduer, en port tilføjet, bølgepladetaget erstattet af et rødt tegltag og det hvide gesimsbånd, der adskiller etagerne, genskabt. 

- Renoveringen af byhuset i Faaborg er et fint eksempel på, at en facade kan være med til at sæt-te stemningen i hele gaden. Bygninger fortæller byens historie og skaber rammerne om vores liv og hverdag. Derfor skal vi passe godt på den enkelte bygnings detaljer og kvaliteter. Jeg glæder mig over, at vi med projektet "Utilpassede bygninger i købstæderne" nu får sat fokus på disse skæmmende facader, som vi ser over hele landet, siger formanden for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen.