x

Kender du en utilpasset bygning?

Pressemeddelelse 12. juli 2019

”Jagten på den næste utilpassede bygning er allerede i gang. Og denne gang zoomer vi ind på facaden”. Sådan lød det fra Realdania By & Byg, da der i maj var indvielse af et lille forvandlet Faaborghus – det første af flere, som indgår i et større projekt, der skal inspirere til forvandlinger af utilpassede bygninger over hele landet.

Indvielsen af et lille forvandlet byhus i den historiske Strandgade i Faaborg trak en eftermiddag i maj fulde huse. Flere hundrede faaborgensere var nysgerrige efter at se nærmere på den forvandling, der var sket med det lille byhus med husnummeret 4. 

For et halvt år siden stod huset som en forladt og forsømt bygning, der havde undergået så mange forandringer i sin 130-årige levetid - senest som hjemsted for et cafeteria - at facaden havde fået et udtryk, der slet ikke passede til husets alder og byggestil og til den middelalderlige Strandgade.

Med andre ord: Huset i den sydfynske købstad fremstod som en ’utilpasset bygning’. Og huset i Strandgade er desværre ikke et enestående tilfælde. Rundt om i landets købstæder findes masser af sådanne huse, som skæmmer historiske kulturmiljøer. 

Netop derfor har Realdania By & Byg i samarbejde med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur søsat projektet "Utilpassede bygninger i købstæderne", hvor renovering af 2-3 bygninger og facader, skal vise, hvordan renovering af et hus kan være med til at løfte en hel gade. Derfor er de to parter nu på udkig efter bygninger, der ligesom Faaborghuset trænger til et løft.

Et løft til hele gaden

Byhuset i Faaborg blev sidste år udvalgt som den første bygning i det landsdækkende renoveringsprojekt, og ved indvielsen i maj blev dørene slået op, så både faaborgensere og tilrejsende kunne opleve det færdige resultat.

”Det var ikke så kønt før - det faldt ikke rigtig sammen med Strandgade”, lød det fra nogle af de mange gæster, mens andre talte om forvandlingen som ”en fryd for øjet” og om transformationen som ”et gevaldigt løft til hele gaden”. 

Og disse kommentarer indkapsler ganske fint hele hensigten med det landsdækkende renoveringsprojekt, nemlig at vise, hvordan man indenfor et overkommeligt prisniveau kan renovere facaden på en enkelt bygning og dermed forvandle et ”utilpasset” hus, så det gør en positiv forskel for hele gaden og dermed byen.

Som en del af renoveringen er byhuset i Faaborg samtidig ændret fra forretning til bolig for at give et bud på løsning af en udfordring, som mange købstæder står overfor, nemlig, at butiks- og forretningsliv bliver suget fra sidegaderne til byens centrale torv og hovedgade.
  

På udkig efter nye utilpassede bygninger

Erfaringerne fra den fynske Strandgade tages nu med i udvælgelsen af de næste bygninger, der skal findes andre steder i landet. Når alle renoveringer er afsluttet, skal erfaringerne samles i et inspirationskatalog, der viser, hvordan små indgreb kan gøre en positiv forskel til gavn for byer og borgere over hele landet. 

For at samle så mange erfaringer som muligt er Realdania By & Byg og Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur derfor nu på udkig efter de næste utilpassede bygninger.

Kriterierne for at komme i betragtning er, at bygningen er væsentlig for byrummet eller gadeforløbet; er beliggende i en by med 3.000-50.000 indbyggere og kan købes til en pris, der afspejler områdets markedspriser.

Forslag til bygninger kan stilles via Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs hjemmeside. 

Se mere om kriterierne - og stil dit forslag her