x

København skyder klimafestival i gang, når internationalt klimatopmøde rykker til byen

Pressemeddelelse 9. september 2019

København inviterer til klimafestival, når byen fra 9.-12. oktober er vært for det internationale klimatopmøde C40 World Mayors Summit 2019. Topmødet rykker med andre ord ud i byen, så københavnerne - børn, voksne og klimaentusiaster - kan blive klogere på, hvordan vi alle kan leve mere klimavenligt i hverdagen.

Over 90 events og aktiviteter i klimaets navn løber af stablen, når København i fire dage i oktober sætter spot på, hvordan vi alle kan leve mere bæredygtigt og klimavenligt i hverdagen. Med en værtsbyfestival under navnet ”Live Like Tomorrow” har København med støtte fra Realdania arrangeret et festivalprogram med det formål at trække klimatopmødet ud i byen og inddrage alle interesserede i klimadebatten.

Programmet byder på alt fra klimavenlig mad i Rådhushaven til en fi-it-station for gammelt tøj på Regnbuepladsen. Borgmestre fra hele verden vil bl.a. deltage i et Co-cooking-arrangement, hvor de skal kokkerere klimavenligt, og på festivalens anden dag indtager 200 unge Rådhuset til et Youth Summit, hvor de diskuterer ”Live Like Tomorrow”-løsninger. En række af deltagerne præsenterer deres tanker og ideer for borgmestrene ved C40 World Mayors Summit næste dag.

Live Like Tomorrow-klimafestivalen fortsætter ind i Kulturnatten med bl.a. udstilling i Rådhushallen, ligesom der på programmet også vil være klimamarch, tøjbytte og GreenKayak, der slår et slag for indsamling af plastik i havnen med borgmestre fra hele verden ombord.

”Jeg er utrolig stolt over at kunne præsentere så mangfoldigt og innovativt et program for Live Like Tomorrow-festivalen. Ikke mindst er jeg glad for at give københavnerne mulighed for at engagere sig i C40-klimatopmødet ved de mange debatter, talks, workshops m.m., der finder sted i byen under topmødedagene.
Klimafestivalen viser samtidig vores grønne løsninger frem for deltagerne ved topmødet”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

De mange events og aktiviteter finder primært sted i byrummet omkring Københavns Rådhus – i BLOX, ved havnen, på Regnbuepladsen, på Rådhuset og i Rådhushaven. Se det fulde festivalprogram på www.liveliketomorrow.dk

”For Realdania har det været vigtigt at inddrage borgerne i klimatopmødet, så vi alle får klimaet på læberne og bliver bedre til at tænke bæredygtige løsninger ind i vores hverdag. Live Like Tomorrow vil med sine mange aktiviteter give et dansk bud på morgendagens klimaindsats og inspirere til en mere grøn og bæredygtig livsstil”, siger Jesper Nygård, administrerende direktør for Realdania, der er en af de tre hovedbidragsydere til C40 World Mayors Summit i København.

Mere end 1.000 delegerede fra bl.a. Paris, Tokyo, Los Angeles og Singapore deltager i C40-klimatopmødet. I en række master classes, talks og workshops skal de inspirere hinanden til at accelerere byernes klimaindsats endnu mere. Alle danske borgmestre er også inviteret, herunder de 20 kommuner, som er udvalgt til det danske klimaprojekt DK2020, der har til formål at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens målsætning om en global temperaturstigning så tæt på 1,5°C som muligt. Det skal bl.a. ske med afsæt i C40’s Deadline2020-rapport, der er en global vejledning i, hvordan de 94 C40-byer kan udvikle klimaplaner, som kan sætte turbo på reduktionen af drivhusgasser.

Live Like Tomorrow-festivalen giver alle en mulighed for at opleve København som et levende laboratorium af nytænkende, grønne løsninger i mødet med iværksættere, NGO’er og organisationer.

 • C40-netværket er et samarbejde mellem 94 af verdens største byer om klimasikring, CO2-reduktion, bæredygtig byudvikling og grøn vækst. København har været med siden 2006. Overborgmester Frank Jensen (S) har siddet i C40’s styregruppe siden 2014. Realdanias adm. direktør Jesper Nygård er medlem af bestyrelsen i C40.
 • C40-netværket repræsenterer mere end 700 mio. mennesker, og en fjerdedel af verdens samlede økonomi. I 2050 forventes mere end 2/3 af verdens befolkning at bo i byer.
 • København leder et grønt vækst-netværk i C40, Green Economy Forum, der arbejder for nye måder at koble bæredygtig byudvikling med økonomisk vækst, innovation og jobskabelse. Desuden leder København netværket Municipal Building Efficiency, som har fokus på energiovervågning og energireduktion i offentlige bygninger.
 • C40 består hovedsageligt af megabyer, men også 15 mindre innovationsbyer, som er inviteret med, da de udmærker sig med deres grønne løsninger. København tilhører gruppen af innovationsbyer.
 • København har vundet C40’s prestigefyldte klimapris tre gange: I 2013 for klimaplanen for et CO2-neutralt København i 2025, i 2016 for skybrudsplanen og i 2017 for det systematiske arbejde med strategisk energiovervågning, energistyring og energirenovering i kommunens ejendomme. C40 Awards er blevet uddelt siden 2013.
 • Mere end 90 events, talks, workshops og debatter på programmet.
 • Arrangementerne finder primært sted i området omkring Københavns Rådhus – i BLOX, på havnen ved BLOX, i Rådhushallen og i Rådhushaven.
 • Alt fra organisationer, NGO’er, iværksættere, virksomheder inden for fødevarer, energi, mode, byggeri m.m. deltager med events
 • Det ventes, at mere end 10.000 københavnere deltager i Live Like Tomorrow-programmet – herunder 200 unge til Youth Summit på Københavns Rådhus.
 • Live Like Tomorrow er også del af Kulturnatten, der sidste år tiltrak næsten 20.000 besøgende i Rådhushallen.
 • Klimamarchen fredag 11. oktober fra kl. 16-18 er også del af Live Like Tomorrow – en march, der sidste år tiltrak 40.000 aktivister. Anledningen for Klimamarchen er i år C40-topmødet, og temaet er klimaforandringer i byer.
 • Københavns Kommune har afsat 1.075.000 kr. til Live Like Tomorrow, og Realdania har afsat 1.000.000
  kr. til Live Like Tomorrow.
 • Den filantropiske forening Realdania er siden 2014 strategisk partner i C40 Cities sammen med Bloomberg Philanthropies (USA) og Children’s Investment Fund Foundation (UK).
 • Det københavnske bud på C40-topmødet er udviklet i samarbejde med Wonderful Copenhagen og DIS Congress Service.
 • Paris-aftalen trådte i kraft i november 2016, og i den forbindelse lancerede C40-netværket Deadline2020-rapporten, som er C40-byernes ækvivalent til Paris-aftalen. Deadline 2020 sætter fokus på byernes afgørende rolle i forhold til at sikre en succesfuld implementering af Paris-aftalen og en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Byerne i C40-netværket repræsenterer over 700 millioner mennesker – så hvis Paris-aftalens globale målsætninger skal indfries, er en ambitiøs indsats på by- og kommuneniveau essentiel. 60 af de 94 C40-medlemmer har tilsluttet sig Deadline 2020.
 • Deadline 2020 forpligter byerne til at reducere deres CO2-aftryk til 2,9 tons pr. borger pr. år inden 2030 (fra et globalt gennemsnit på 5 tons). Aftalen forpligter samtidig byerne til at have strategier og politikker på plads inden udgangen af 2020 for at sikre den hastige reduktion. Med timingen kort før 2020 vil fokus på topmødet være at skifte gear fra udvikling af strategier til implementering af løsninger.
 • Realdania finansierer sammen med Københavns Kommune afviklingen af topmødet.