x

Forladte fabrikshaller kan give nyt liv i byen

Blogindlæg 17. januar 2020

Genbrug af gamle industribygninger giver plads til nye aktiviteter i kommunerne. Aalborg er et godt eksempel – her bliver de funktionstømte spritfabrikker forvandlet til et kreativt bykvarter med fokus på kunst og kultur.

Blogindlæg af adm. direktør Jesper Nygård bragt i Danske Kommuner

En lukket fabrik fra industrialiseringens guldalder kan bruges aktivt og strategisk i nutidens byudvikling. Derfor er vi i Realdania – sammen med kommuner og andre samarbejdspartnere – gået ind i flere genanvendelsesprojekter rundt om i landet. Spritten i Aalborg er et godt og aktuelt eksempel. 

Her samarbejder Aalborg Kommune med lokale ildsjæle og filantropiske aktører som Realdania om at forvandle en udtjent fabrik til et bykvarter, hvor kunst og kultur står centralt. Det nedlagte industrianlæg kan give oplevelser, som ikke fås andre steder, fordi historien og den gennemførte stil i arkitekturen gør byggeriet og området til noget særligt. Du kan så at sige fornemme historien på egen krop, når du bevæger dig rundt i de gamle fabrikshaller.

Pensioneret fabrik med puls


De Danske Spritfabrikker i Aalborg ER et imponerende syn. En skyhøj skorsten, gigantiske vinduespartier og en kedelhal med en katedrals loftshøjde. Det pensionerede anlæg får del i byens puls. Med erhverv, kulturtilbud og et rekreativt havneområde. Fabriksbygningerne kommer blandt andet til at rumme Artcenter Spritten –  et kunstcenter i internationalt format. I slutningen af november 2019 blev det afsløret, hvordan både Artcenter og byrum skal se ud. Projektet lægger nye lag til historien – helt bogstaveligt – da en ny tilbygning er placeret ovenpå de fredede fabriksbygninger. En unik løsning i dansk sammenhæng.

På Spritten kan man mærke historien. Både en industrifortælling om fremsynet teknologi og forretning. Men også fortællingen om et arbejderfællesskab, der har været med til at forme Aalborgs identitet. Fortiden har betydning, og bygninger er et konkret aftryk i vores fælles samfundshistorie. Derfor kan Spritfabrikkerne i Aalborg – og andre industribygninger – være med til at give os et særligt tilhørsforhold. 

Vi skal bygge på det, vi har


En tom fabrik med nye funktioner er ikke nødvendigvis en gylden nøgle til byudvikling i alle kommuner – men en forladt industribygning i markant byggestil eller med en særlig historie kan blive et levende samlingssted lokalt, hvis den bliver genanvendt på den rigtige måde. 

Genbrug for bæredygtighedens skyld er – heldigvis – en trend, der er kommet for at blive. I Realdania danner FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling klangbund for alle vores mange projekter, kampagner og initiativer. Det handler blandt andet om at bygge på det, vi har – at genanvende egnede bygninger til nye formål, så de ikke står tilbage som rungende tomme rum uden funktion i hverdagen. Samtidig er der ofte en kolossal miljømæssig gevinst ved at genbruge eksisterende byggeri frem for at bygge nyt.

Motor for lokal udvikling


Rundt omkring i landet er funktionstømte industribygninger flere steder blevet en motor for lokal udvikling. Ofte foregår nye aktiviteter med udgangspunkt i de gode ting, der allerede findes i en konkret kommune. På Holmegaard Værk i Næstved skal de gamle industrihaller være moderne formidlingscenter for design og kunsthåndværk, når værket genåbner i 2020. 

Der er også liv i de gamle fabriksbygninger i Roskildes nye, kreative bydel Musicon. Frem til 2001 blev der bygget betonelementer på området. I dag er den tidligere industrigrund omdannet til et levende kvarter, der trækker tråde til Roskildes identitet som musikby – med rockmuseum, øvelokaler, spisesteder og Roskilde Festival Højskole. Tilsvarende eksempler ser vi f.eks. på Godsbanen i Aarhus, Spinderierne i Vejle og Papirfabrikken i Silkeborg.

De glemte industrikæmper kan altså være med til at give nyt liv i byen. Det gælder om at se muligheder. Samtidig kræver det grundig forberedelse, realistisk sans og kortlægning af lokalt potentiale. Men på det rigtige sted og med de rigtige aktører kan en forladt fabriksbygning med format skabe ny plads og aktivitet i byen.