x

Middelalderbyen Ribe:
Verdensarv og arkitektur i verdensklasse

Nyhed 30. januar 2020

Kun få steder i landet findes en så velbevaret middelalderby som i Ribe. I de brostensbelagte gader og blandt de gamle bindingsværkshuse ligger historiske bygninger side om side med mindetavler, som vidner om skiftende tider og berømte personer i byens tusindårige historie. Midt i al historien har ny arkitektur i verdensklasse lagt sig fint til rette.

Overalt i Ribe findes historiske detaljer, som i de fleste andre byer for længst er forsvundet. En vandring gennem den gamle bydel er en vandring tilbage i tiden, og en stor del af byens smukke bygninger kan kædes sammen med berømte personer og perioder i byens tusindårige historie. Denne landets ældste by er hvert år udflugtsmål for tusindvis af turister, og når mange af dem lægger vejen forbi byens domkirke og tager turen op ad de smalle trapper til toppen af borgertårnet, får de herfra en storslået udsigt til både kulturarv, verdensarv og -arkitektur.

Taarnborg og salmedigteren Brorson

Til kulturarven hører blandt andet den gamle bispebolig Taarnborg, klemt inde mellem huse, der er blevet bygget tæt omkring – nogle 450 år, nogle 200 år, nogle kun 100 år gamle. Taarnborg er et af landets bedst bevarede renæssancehuse, opført i 1570-80 og en af de få byejendomme, som er tilbage fra den periode i Danmark. I 2008 blev bygningen købt af Realdania By & Byg og nænsomt restaureret.

I dag er den historiske bygning, der er bygget i røde munkesten, med blyindfattede, småsprossede vinduer, et sekskantet trappetårn og nedløbsrør med dragehoveder, hjemsted for præsteparret Bente og Torben Bramming. Her fra de gamle stuer driver de det såkaldte Brorsoncenter, og det er ikke uden gang, at et center med netop dette navn har til huse i Taarnborg.

For 270 år siden var det nemlig Danmarks store salmedigter, biskop H. A. Brorson, som holdt til her i byens bispebolig, der var indrettet i den lille ejendom Taarnborg i byens Puggaardsgade. Og den dag i dag bliver byens borgere og besøgende stadig mindet om den kendte digters tilhørsforhold til byen, når tonerne fra "Den yndigste rose er funden" hver dag lyder fra domkirkens klokkespil.

Kulturarv i alle verdenshjørner

Fra toppen af den imponerende domkirke med de markante tårne og massive kobbertag åbenbarer den righoldige kulturarv sig i alle verdenshjørner. Midt på domkirkepladsen ligger det historiske Hotel Dagmar fra 1581, mod syd ligger Puggaard, Ribe Katedralskoles gamle rektorbolig, der i dag tjener som undervisningslokaler for skolens klassiske studenter. Mod øst ses Sankt Catharinækirkes præstegård og lidt længere væk den gamle borgerskole i Bispegade fra 1854. Mod vest kan i det fjerne skimtes digerne mod Vadehavet - et af verdens fineste naturområder, som i dag er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Midt i al verdensarven har nye bygninger lagt sin fint til rette. Tæt ved havet ligger Vadehavscentret, som er opført i 2017, og som med sin beklædning af tagrør og robinietræ indføjer sig smukt i den storslåede natur, og inde i byens centrum, kun 100 meter det historiske Taarnborg, ligger den nyopførte Kannikegården, bygget på resterne af det middelalderlige kannikekloster, der nedbrændte i 1100-tallet. Bygningen, der er bygget til at beskytte ruinerne og være hjemsted for menighedsrådet og domkirkens personale, er et stykke arkitektur i verdensklasse, nomineret til nogle af verdens fineste arkitekturpriser.

 

Den 6. og 7 juni inviterer Realdania By & Byg Klubben på ophold og oplevelser med i verdensarven og verdensarkitekturen: Besøg og fortællinger i Taarnborg, Kannikegården og Vadehavscentret, ophold i Hotel Dagmar og oplevelse af vægterne på rundgang i Ribe bymidte.