x

Ny sæson af renoverings-podcast går tæt på bæredygtigt dansk byggeri

Nyhed 14. april 2020

Hvordan bidrager byggebranchen til den grønne omstilling i Danmark? Kan vi bygge mere bæredygtigt, og hvad kræver det af branchen? RENOVER prisens podcastserie ”Bygninger fortæller” er klar med sin anden sæson, der stiller skarpt på bæredygtig renovering.

Den grønne omstilling kræver forandringer af os alle – ikke mindst i måden vi bygger på. Men hvordan skal byggeriet tage sig anderledes ud i fremtiden, og hvordan får vi hele branchen med? 

Disse spørgsmål danner rammen om sæson 2 af podcastserien ”Bygninger fortæller”. Serien tager udgangspunkt i nogle af de bygninger, der er indstillet til RENOVER prisen, som hvert år uddeles af Realdania og GI for at hylde Danmarks bedste renoveringsprojekter. 

Hvor første sæson af podcastserien lagde vægt på den gode renoverings betydning for brugere og lokalområde, er fokus nu på renovering som bæredygtig disciplin.

Fra stald til bolig med fokus på genbrug

I første afsnit af ”Bygninger fortæller” sæson 2 møder lytteren arkitektparret Aviaja og Esben Frost, der har set potentialet i en bygning, der ellers skulle have været revet ned. Med fokus på genbrug har de forvandlet det, der før var Aviajas morfars gamle stald, til deres hjem. De har bevaret staldens gamle trækonstruktion og ydermure og hentet mange af deres materialer fra andre byggerier. De har f.eks. installeret 5 døre i massiv eg fra TDC’s gamle hovedkontor. 

Den form for direkte genbrug lader sig i høj grad gøre, fordi folk som Bjarne Pedersen fra nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen har specialiseret sig i at identificere og udvinde brugte materialer. En vanskelig disciplin med et stort potentiale, forklarer han i podcasten:

”Nedrivningsbranchen kan gøre mange ting. Man kan separere de enkelte dele, og man kan fjerne forurenede materialer og stoffer. Så muligheden for at få en masse materialer ud af en bygning, der skal væltes, er absolut til stede. Og jeg tror også, at vi bliver nødt til det på sigt som menneskehed. For Jorden kan ikke producere mere til os. Der er ikke mere at grave op. Vi skal finde alternativer,” siger Bjarne Pedersen.

Se på bygninger som en råstofgrav

I Danmark står byggesektoren for hele 40 pct. af vores samlede ressourceforbrug. Men ifølge Katrine Hauge Smith, der arbejder med cirkulær økonomi i byggeriet ved Teknologisk Institut, er der masser ressourcer at finde i den eksisterende bygningsmasse.

”Man kan se på vores bygninger, som man ser på en råstofsgrav”, forklarer hun i første afsnit af sæson 2.

”Når man udvinder sand og grus, kortlægger man på forhånd, hvad der er af ressourcer i graven. På samme måde kan man bruge bygningspas til at danne sig et overblik over, hvad der findes af genanvendelige materialer i de bygninger, der står til nedrivning. Tit ønsker vi os noget helt nyt og funklende, men i virkeligheden kan der være en masse charme i at genanvende eller ombygge noget gammelt til noget nyt,” fortsætter Katrine Hauge Smith.

Mere om podcastserien ”Bygninger fortæller”

I løbet af de kommende måneder vil de øvrige 4 afsnit i podcastserien udkomme. De andre afsnit vil bl.a. omhandle social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, samt renovering i privatsfæren.

Podcastserien er produceret af BARK Rådgivning i samarbejde med Filt CPH, der laver lydfortællinger. 

Serien kan hentes i din foretrukne podcast-app ved at søge på ”Bygninger fortæller”.