x

Kommuner på Vestkysten udvikler byer i fællesskab

Blogindlæg 8. juli 2020

Blogindlæg af Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania. Bragt på danskekommuner.dk.

Vestkysten har meget at byde på. Fra de brede strande, surferbølger i verdensklasse og travle fiskerihavne til marsken, klitlandskaberne og den storslåede natur i nationalparkerne.

En halv million danskere har deres hverdag og arbejdsliv langs Vestkysten. Knap 18 millioner besøgende lægger årligt vejen forbi den 550 km lange kyststrækning – mange på ferie i sommerhuse eller badebyer. I år tyder det på, at corona vil sende ekstra mange danske gæster til Vestkysten. 

Selvom området har en særlig tiltrækningskraft, bliver Vestkysten mest besøgt om sommeren. Sammenlignet med tilsvarende destinationer rummer Vestkysten potentiale for mere helårsturisme – og dermed grundlag for beskæftigelse og mere liv i lokalsamfundet. Samtidig er det vigtigt, at udviklingen ikke sker på bekostning af den rå og uberørte natur, der er Vestkystens adelsmærke og en attraktion i sig selv. 

Udviklingsplan sætter konkrete spor

I Realdania er ét af vores mål at udvikle steder i yderområderne, der er gode at besøge – og samtidig gode at bo og arbejde i. Altid ved at bygge videre på de kvaliteter, der findes i forvejen. Derfor støtter vi Udviklingsplan for Vestkysten og en række afledte projekter, der nu gradvist sætter sig konkrete spor i kystbyerne. 

I Blåvand har Varde Kommune vedtaget en plan for at få naturen ind i byrummet. Samtidig vil de skabe en fornuftig infrastruktur til de mange gæster, der får indbyggertallet til at stige fra 350 til 30.000 i skolernes sommerferie. 

I Thyborøn og Thorsminde er Lemvig og Holstebro kommuner gået sammen om en plan for at styrke opholdsmuligheder og oplevelsestilbud i de to byer. I august indvier Thyborøn desuden et nyt vandkulturhus, som vil tiltrække gæster hele året. 

Jammerbugt Kommune har udarbejdet en plan for bedre sammenhæng og arbejdsdeling på tværs af to lokalsamfund, hvor Slettestrand i dag har mange overnatningsmuligheder, mens Thorupstrand med kystfiskeriet har en vigtig attraktion – også kendt fra TV2-programmet ’Gutterne på Kutterne’.

Sammen kan kommuner mere

I Udviklingsplan for Vestkysten har 11 kommuner og tre regioner – i partnerskab med Dansk Kyst- og Naturturisme og Realdania – vedtaget en overordnet vision for Vestkysten som én samlet destination. Tanken er, at kommunerne sammen kan mere, end de kan hver for sig. Byer er forskellige, men flere har de samme udfordringer. Hvis kommunerne samarbejder, kan de skabe en positiv udvikling i nogle af de områder, der er udfordrede af den demografiske udvikling.  

Kommuner og lokale aktører på Vestkysten samarbejder om at finde de brikker, der skal til for at sætte en positiv kædereaktion i gang. Kan man gøre en gammel industrihavn tilgængelig eller skabe nye attraktioner, som kan tiltrække gæster i vinterhalvåret? Kan natur og by bindes bedre sammen? Nogle steder er for små til at bygge nyt, så her drejer sig i stedet om at udvide sæsonen. Det giver også bedre basis for helårserhverv til dem, der bor og arbejder i området. 

Principper lever lokalt

I Realdania har vi fra 2019-2022 afsat 40 mio. kr. til at udvikle kystbyer og ikke-kommercielle attraktioner langs den jyske vestkyst. Første skridt var strategisk-fysiske udviklingsplaner. Andet skridt er støtte til fysiske projekter i kystbyerne og attraktioner langs kysten. Her har kommunerne nu meldt sig med ønsker om støtte til konkrete realiseringsprojekter. Udvælgelsen finder sted i september.

Udviklingsplan for Vestkysten bygger på seks udviklingsprincipper, der også danner udgangspunkt for de aktuelle projekter:

  • Koncentrer udviklingen – skab kritisk masse. Udbyg de eksisterende stærke feriesteder og udvikl nye steder med et særligt potentiale.
  • Beskyt og benyt. Koncentrer udviklingen i og omkring allerede bebyggede områder og frihold den uberørte natur.
  • Øg døgnforbruget gennem kvalitet. 
  • Styrk de lokale særkender og kvaliteter. 
  • Tænk i flere sæsoner. 
  • Sammentænk investeringer (offentlig og privat).

Udviklingsprincipperne i den tværkommunale plan er nu for alvor ved at leve lokalt – jeg håber, at mange vil få nye og gode oplevelser i det vestjyske. I første omgang hen over en sommer, der formentlig bliver den mest danske i mands minde.