x

VIDEO: Kom med til Højgården på Sejerø

Nyhed 30. juni 2020

Hvorfor har Realdania By & Byg købt Højgården på Sejerø? Hvad er sidebåndbindingsværk? Hvordan ser gården ud indenfor? Kom med Realdania By & Bygs projektleder Anders Brüel rundt på den færdigrestaurerede Højgården og bliv klogere på, hvorfor den lille gård nu er sikret de næste mange generationer.

 Efter to års restaurering er den 140 år gamle Højgården på Sejerø bevaret. I 2017 købte Realdania By & Byg gården for at sikre en historisk gårdtype og en egnsbyggeskik, som stort set var forsvundet. Gården var tæt på at falde sammen, men nu er gårdens sjældne sidebåndsbindingsværk reddet og bevaret for eftertiden. Også indvendig har gården været igennem en større restaurering.

En farverig forvandling

Da Realdania By & Byg overtog gården var der med få undtagelser malet hvidt på alle væggene. Nu er stuehuset malet i farver, som var fremherskende, dengang gården blev bygget i slutningen af 1800-tallet.

- Vi har brugt en række forskellige farver på væggene i Højgården. Dæmpet lysegrå i storstuen, en grøn i dagligstuen og en rosa i spisestuen. De valgte farver er inspireret af tidens typiske farver og er også valgt for at give det enkelte rum en særlig stemning fortæller projektleder Anders Brüel om den lille sidebåndsgård.

Den ældste form for bindingsværk i Danmark

Sidebåndsbindingsværk er den ældste form for bindingsværk i Danmark, og de fleste steder blev bindingsværket i sin tid udført med udvendige og dermed synlige sidebånd. Men i et ganske lille område, i Odsherred og på Sejerø, blev der udviklet en særlig variant med indvendige sidebånd. Udefra så gårdene ud som om, de kun var bygget af stolper og tavl.

En sådan sjælden variant er Højgården, og da restaureringen gik i gang, viste det sig, at gården gemte på flere sjældenheder. Gemt under træer og buske dukkede nemlig gårdens oprindelige gårdsrum op: abildgården, fægården og ladegården.

Fint indrammet af marksten lå de tre gårdsrum lige ved siden af gården som et unikt vidnesbyrd om en indretning, der har været ganske almindelig på danske gårde i århundreder, men som ingen andre steder – så vidt vides – er bevaret så intakt som på Højgården. Nu er disse gårdsrum bevaret tillige med den firlængede gård, som er restaureret efter samme “forhåndenværende søms princip”, som da den blev bygget for 140 år siden: med traditionelle materialer, historiske byggemetoder og farver og med stor vægt på genbrug og reparation fremfor udskiftning.