x

Ørsteds Haver vinder Renoverprisen 2021

Pressemeddelelse 10. september 2021

Renoveringen af Ørsteds Haver vandt torsdag aften Renoverprisen 2021 og en check på 100.000 kr. Frederiksbergs tidligere grimmeste bygning kan dermed kalde sig Danmarks bedste renovering.

Bygningen på H.C. Ørstedsvej blev før sin renovering kaldt Frederiksbergs grimmeste facade af beboerne selv. I renoveringen er facaden og altangangene gentænkt i en klimaskærm, der ikke kun giver adgang til lejlighederne, men også har skabt vertikale haver, der lægger op til uformelle møder mellem naboerne. 

Med renoveringen har ejendommen fået et radikalt anderledes udseende, der både højner det arkitektoniske udtryk, mindsker klimaftrykket og skaber glæde blandt beboerne.

Det er et valgkollegie bestående af 70 personer fra branchen, der har stemt Ørsteds Haver helt øverst op på vinderpodiet. Formanden for Renoverprisens nomineringsudvalg, Karen Mosbech, kan godt forstå, hvorfor netop Ørsteds Haver vinder prisen:  

”Sjældent har vi set så stærke projekter, der alle kunne have vundet prisen. Men Ørsteds Haver er helt sikkert en fortjent vinder. Projektet er et rigtig spændende eksempel på, hvordan man ved at renovere en facade faktisk kan ændre en hel bygnings værdi,” siger hun og understreger, at mange kan lade sig inspirere af renoveringen: 

”Holdet bag renoveringen har brugt ét enkelt hovedgreb – nemlig at renovere facaden – og det er der noget meget værdiskabende over. Så der ligger en enorm eksempelværdi i renoveringen, fordi der findes mange lignende bygninger rundt omkring i Danmark,” siger Karen Mosbech.

Holdet bag renoveringen - herunder flere beboere - havde svært ved at skjule deres overraskelse og begejstring over at vinde prisen:

"Det er fantastisk at få sådan en anerkendelse, som ingen troede på, men som alligevel kunne lykkes. Det er den grimme ælling, der er blevet til en smuk svane. Men vi kalder den bare for Ørsteds Haver," sagde Thomas Conradsen, der er beboer i ejendommen.

Udover den eftertragtede prisstatuette vinder Ørsteds Haver en check på 100.000 kroner. 

Særlig hæder til unikt projekt

Udover Renoverprisen blev Specialprisen uddelt. Specialprisen går til et originalt og særligt projekt, der ikke lever op til alle Renoverprisens kriterier, men som alligevel fortjener hæder. 

Prisen gik i år til en flexbolig i Jungshoved på Sydsjælland, der tidligere var en frugtlade, men som i dag fungerer som et sommerhus for en børnefamilie. Huset står som eksempel på, hvordan ubeboede og forfaldne huse i landdistrikterne rundt omkring i landet kan få fornyet liv. 

Læs mere om alle 6 projekter, der var nomineret til Renoverprisen 2021

    Ved Aarhus ligger Gellerupparken, der blev tegnet af arkitekten Knud Blach Petersen og opført 1968-72 som et af tidens topmoderne almene boligbyggerier. Renoveringen af en enkelt blok er pilotprojekt for de øvrige seks blokke. 

    Renoveringen omfatter både byggetekniske udbedringer, energiforbedringer, nye køkkener og badeværelser og ikke mindst en arkitektonisk makeover, der respekterer de oprindelige træk med modulopbyggede facader med reliefvirkning i kraft af altanerne. Vinduespartierne er skiftet og har fået nye farver, som matcher farven i den nye port, energiruder og integrerede persienner, så beboerne kan variere ind- og udkig uden at hænge skæmmende gardiner eller presenninger op.

    Den nederste ankomstetage, der før var lavloftet og trist, er lagt sammen med lejligheden ovenover til en bolig i to etager med direkte indgang og to terrasser. Denne boligtype er med til at tiltrække nye beboere, så der opstår en mere varieret beboersammensætning. Der er også skabt nye og lyse indgangspartier, og den mest iøjnefaldende ændring er en stor port, der er skåret ud af blokken. Med sin gyldne beklædning og særlige lyssætning signalerer den, at Gellerup er på vej mod nye tider og inviterer indenfor.

    Udførende på projektet: 
    Bygherre: Brabrand Boligforening 
    Arkitekt: TRANSFORM APS og Vandkunsten 
    Ingeniør: MOE A/S 
    Entreprenør: JCN Bolig A/S 
    Entrepriser: Totalentreprise 
    På gågaden i Horsens ligger et 1700-talspalæ, der i mange år har dannet ramme om Jørgensens Hotel, som er et ikonisk hotel i Horsens – der er ikke mange i byen, der ikke har været til en eller anden begivenhed på hotellet. Efter en omfattende restaurering og renovering vidner hotellet nu med moderne faciliteter og historien intakt om sin prominente plads i byens liv.

    Forhuset fra 1744 er restaureret efter alle kunstens regler med specialhåndværkere fra både Italien og Danmark. De danske, lokale håndværkere har også har været på en kreativ opgave med at føre den gamle bygning op til moderne standard, uden at det er gået ud over bevaringsværdierne. De hvælvede kældre, hvor der er restaurant, har fået nye gulve med isolering og ventilation, og flowet i bygningen er forbedret med en forlængelse af den prominente hovedtrappe til kælderniveau. Enkelte hotelværelser er ofret for at skabe badeværelser til andre, uden at de historiske interiører lider overlast.

    I sidebygningen fra 1910 har det været muligt at lave topmoderne køkkenfaciliteter og renovere to sale til nye attraktive lokaler til selskaber og arrangementer med ventilationssystem, akustikregulering, nye parketgulve og en specialdesignet foldevæg. Også baggården er forvandlet fra asfaltbelagt affalds- og parkeringsplads til udeservering og ankomst til salene. Med renoveringen har hotellet prioriteret også at blive et mødested for byens borgere, der er stolte af deres genopståede lokale byhotel. 

    Udførende på projektet: 
    Bygherre: Ejendomsselskabet CASA A/S 
    Arkitekt: Linjen Arkitekter 
    Ingeniør: Oluf Jørgensen  
    Lejer/Forpagter: Dragsholm Slot  
    Murer: Jensen Friss Pedersen 
    Maler: Matthiesen Malerfirma, Heidi Zilmer/Katerina og Stefano Manisco (Italienske renoveringsmalere) 
    Gulve: Worsøe gulve og Egetæpper 
    Granit/Stenhugger: Filips Stenhuggeri 
     
    I Ebeltoft troner den gamle maltfabrik fra 1861 på det hævede terræn, der danner overgang mellem den gamle bys tætte gader og de åbne arealer ved Ebeltoft Vig. Fra at være nedrivningstruet er Maltfabrikken efter en omfattende renovering genopstået som byens nye kulturelle og kreative mødested. Her er offentlige og private funktioner rykket ind side om side med bl.a. bibliotek, butikker, spise- og spillesteder, kunstnere og iværksættere og særlige faciliteter for unge.

    Et gennemgående træk i renoveringen er, at det nye underordner sig det gamle, så fabrikken er i centrum. De gamle rum, konstruktioner, slidte vægoverflader og inventar er så vidt muligt bevaret, men der er også blevet plads til et nyt indgangsparti, nye trapper, ændringer af rumhøjder og et nyt rum med glasfacader, der giver en storslået udsigt. På den måde mødes fortid og nutid i en samlet historie, der er tydelig at aflæse i bygningen selv.

    Maltfabrikkens rødkalkede mure og skorstenen med den karakteristiske vindhætte er byens fixpunkt, og fabrikken binder i dag de forskellige områder i byen sammen. Også kommunen, frivillige borgere og erhvervsliv har fundet sammen før, under og efter renoveringen, og det har været forudsætningen for, at forvandlingen kunne lykkes.

    Udførende på projektet:
    Bygherre: Fonden Den Ny Maltfabrik 
    Arkitekt og totalrådgiver: Praksis Arkitekter ApS 
    Restaureringsarkitekt: VMP ARKITEKTER a/s 
    Ingeniør: Henry Jensen, Rådgivende ingeniør 
    Landskabsarkitekt: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue 
    Kunstner: Morten Skovmand 
    Byggeleder: TH-Gruppen A/S  
    Råhusentreprisen: Høgh & Sønberg A/S 
    Restaureringsentreprisen: Murferfirma Rasmus Jakobsen A/S 
    Tømrerentreprisen: Vognsen & Co. A/S 
     
    På Frederiksberg ligger etageejendommen Ørsteds Haver på den trafikerede H.C. Ørsteds Vej. Bygningen er tegnet af Ole Hagen arkitekter og opført i 1968 med tidens typiske ensartede facader af betonelementer og altangange mod gaden. Med renoveringen er altangangene gentænkt i en ny tredimensionel klimaskærm, der ikke blot giver adgang til lejlighederne og beskytter facaden, men også tilfører hver lejlighed nye halvprivate uderum og lægger op til uformelle møder med naboerne.

    De gamle altanganges massive betonværn er erstattet af et system af skråtstillede karnapper, der konstruktivt støtter hinanden og bæres af skjulte stålkonstruktioner. Karnappernes glasvægge mod vejen dæmper trafikstøjen og bidrager til at holde på varmen. Men glasvæggene kan foldes sammen, så altangangene og karnappernes uderum kan være åbne mod lys og luft. Karnapperne ligger forskudt etagerne imellem, og deres tage fungerer som plantebede for etagen ovenover. Projektet har skabt stor værdi for beboerne og deres sociale liv på gangene.

    Bygningen blev før kaldt gadens grimmeste, men den er nu genopstået med en levende og grøn facade og med nyt liv i stueetagen – her var før en tankstation, men den er som en del af renoveringsprojektet erstattet af en dagligvarebutik, der skaber mere byliv.

    Udførende på projektet: 
    Bygherre: 872 E/F H. C. Ørsteds Vej 25-27 og Salling Group 
    Arkitekt: Tegnestuen LOKAL 
    Ingeniør: Henneby Nielsen og COWI 
    Rådgiver: CEJ Ejendomsadministration 
    Entreprenør: Amstrup & Baggesen 
     
    Centralt i Aarhus midtby ligger Regina, en markant klassicistisk ejendom lige så markant placeret på hjørnet af gågaden. Med bygningen, der blev opført i 1919, bragte arkitekten Axel Høegh-Hansen storbystemningen til Aarhus med biograf, hotel og butikker. Efter en renovering står gadefacaderne næsten som oprindeligt, mens bygningen indenfor og i baggården er forvandlet.

    Den oprindelige biograffoyer med sin dekorerede kuppel og gamle terrazzogulve har genfundet fordums pragt, og nye butikker og en café er flyttet ind. Hotellet i etagerne ovenover var for længst skiftet ud med erhverv, som stadig fylder nogle af etagerne, mens de fleste er ændret til boliger, så der er liv i bygningen og i gadebilledet døgnet rundt.

    Er der boliger, skal der være uderum, og det er der blevet plads til med baggårdens forvandling fra dødt areal med installationer, lysgårde og forskellige niveauer til et attraktivt fælles gårdrum. Her er adgang til lejlighedernes opgange, private altaner, ny belægning og belysning, legeplads og et væld af frodige plantekasser, der skaber en række grønne og afvekslende uderum. Prikken over i’et er en stor, rund fællesterrasse, der svæver over det buede biograftag med udsigt over byens tage.

    Udførende på projektet: 
    Bygherre: Capital Investment 
    Arkitekt: Sweco Architects 
    Landskabsarkitekt: Sweco Architects 
    Ingeniør: Tri-Consult 
    Entreprenør: CJ Group 
     
    Med udsigt over bølgerne ved Dronningmølle i Nordsjælland ligger den tidligere Café Jorden Rundt, der er genopstået som privat sommerhus. Caféen er tegnet af arkitekten Kim Utzon i 2001 som et samlesæt i moduler. Selv om den runde bygning er helt sin egen, er renoveringen et eksempel på, hvordan man fra begyndelsen kan give bygninger lange levetider ved at arbejde med moduler, der kan skilles ad og genbruges et andet sted. 

    Den runde café lå i København, men blev afmonteret og samlede støv på en lagerhal, indtil en af de håndværkere, der havde været med til at afmontere den, fik en lys idé. Bygningen blev sat på auktion, og her lykkedes det en privat bygherre at købe de adskilte moduler og med hjælp fra de samme håndværkere at få dem genrejst.

    Samlingen var let, for modulernes enkeltdele havde en tydelig nummerering. Rækkefølgen på modulerne blev ændret en smule, og enkelte materialer måtte udskiftes, fordi de var udtjente, men det meste overlevede både opholdet i hallen og transporten. Bygningen er genopført på et nyt skruefundament frem for et af beton. Det betyder, at den griber mere nænsomt ind i terræn og beplantning og nærmest svæver ud over skrænten mod kysten.

    Udførende på projektet: 
    Bygherre: Micky Pramming
    Arkitekt: Insitu Arkitekter ApS, Per Hartwig 
    Ingeniør: Frits Lønfeldt, Solskrænten 8, 
    Entreprenør: HL Byg ApS, Iwan LøvenWald 
    Entrepriser: Hovedentreprise 
    Tømrer: HL Byg ApS